Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 22.04.2024 16:16

W końcu nie trafiliśmy na ten punkt widokowy, a pasowałby w drodze z Rogoznicy. :usmiechkrzywy: Szkoda.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 23.04.2024 08:30

Dawigs napisał(a):
W czasie naszego pierwszego wyjazdu do Chorwacji (to był 2012 rok, jak ten czas leci ..) wybraliśmy się z Rovnij na rejs do Kanału Limskiego. Tam też podobno kręcili Winnetou :) .

Kręcili też w Velikiej Paklenicy, którą już pokazywałam :) ale zapomniałam chyba wspomnieć. Później będziemy jeszcze w jednym miejscu, w którym też kręcili Winnetou, ale to dopiero niedawno się dowiedziałam :D

pomorzanka zachodnia napisał(a):W końcu nie trafiliśmy na ten punkt widokowy, a pasowałby w drodze z Rogoznicy. :usmiechkrzywy: Szkoda.

Chyba Wam się spieszyło do Starigradu :) A jeszcze chwilę czekaliście na apartman, to akurat byście zajechali :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.04.2024 08:38

"Bbee88"][b]

Wyjeżdżając z Vinjeracu postanawiamy zobaczyć kanion rzeki Zrmanja, wiadomo jedno z "must see" w Chorwacji.

Właśnie - a my tam nigdy nie dotarliśmy :oops: :oops: :oops:

Piękne zdjęcia zachodu :hearts: :hearts: :hearts:
W ogóle - Twoje zdjęcia mają niesamowity klimat :hearts: :hearts:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.04.2024 12:24

Przepiękne zdjęcia są w tej relacji.
Szkoda, że tak długo się ciągnie bo już 5 miesiąc piszesz, a chyba z 4 dni opisałaś :)
Ale mam identyczne odczucia co do umieszczania zdjęć na tym forum. Ja zamieściłem 2 pełne oraz 1 niepełną relację z wakacji i przestałem bo przez to pomniejszanie zdjęć (kiedyś jeszcze trzeba było mieć swój serwer) robi się to bardzo niewygodnie.
Mnie się pisania relacji odechciało tylko i wyłącznie przez problemy z umieszczaniem zdjęć.

Czekam na dalszy ciąg pierwszych wakacji.
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 23.04.2024 13:04

Kapitańska Baba napisał(a):
Piękne zdjęcia zachodu :hearts: :hearts: :hearts:
W ogóle - Twoje zdjęcia mają niesamowity klimat :hearts: :hearts:

Dziękuję :listmilosny:

kaeres napisał(a):Przepiękne zdjęcia są w tej relacji.
Szkoda, że tak długo się ciągnie bo już 5 miesiąc piszesz, a chyba z 4 dni opisałaś :)
Ale mam identyczne odczucia co do umieszczania zdjęć na tym forum. Ja zamieściłem 2 pełne oraz 1 niepełną relację z wakacji i przestałem bo przez to pomniejszanie zdjęć (kiedyś jeszcze trzeba było mieć swój serwer) robi się to bardzo niewygodnie.
Mnie się pisania relacji odechciało tylko i wyłącznie przez problemy z umieszczaniem zdjęć.

Czekam na dalszy ciąg pierwszych wakacji.

Dzięki :listmilosny:
Wiem, że tak długo mi schodzi, przepraszam, poprawie się! :spoko: Myślałam, że mi to pójdzie szybciej, ale żeby wstawić foty potrzebuję wolnej godzinki chociaż, a o to czasem ciężko. Jak jestem przy kompie to zazwyczaj jakieś zdjęcia mam do obróbki, a wolne momenty spędzam raczej poza kompem :oops: Jakoś taka nieogarnięta jestem i chaotyczna jeśli chodzi o gospodarowanie czasem :roll:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 23.04.2024 13:31

10 sierpnia
Starigrad Paklenica
Jest to nasz ostatni dzień w Starigradzie :) Musimy więc oczywiście pożegnać się z naszą ulubioną plażą w Starigradzie.
Na pamiątkę zrobiłam sobie panoramkę, a nawet dwie, ale tak sobie średnio wyszło.

BezNazwy_Panorama3.png

BezNazwy_Panorama1.png

Idziemy

IMG_2287.png

IMG_2288.png

Jak pisałam, mało mamy wspólnych zdjęć z mężem z wakacji, więc trzeba było coś nadrobić, a dzieci to w ogóle do zdjęć się nie chciały ustawiać ;)
IMG_2290.png

IMG_2297.png

IMG_2299.png

IMG_2300.png

Jeszcze pokontemplowaliśmy Vecką Kulę
IMG_2302.png

IMG_2307.png

Tego dnia już było na serio gorącoooo. Musieliśmy szukać cienia, więc tu było idelnie póki nie zaczął znikać :)
IMG_2313.png

IMG_2314.png

IMG_2316.png

Woda przyjemna, ja i młodsza córka sobie jeszcze w wodzie posiedziałyśmy
IMG_2319.png

IMG_2324.png

IMG_2325.png

Taki koleś sobie siedział na plaży, staraliśmy się mu za bardzo nie przeszkadzać, tylko mała sesja zdjęciowa
IMG_2334.png

IMG_2336.png

IMG_2340.png

Generalnie chyba nie był zadowolony, bo powiedział, że mamy spadać i schował się gdzieś pomiędzy kamienie
IMG_2347.png

Kolejny temat do fotografowania
IMG_2361.png

IMG_2363.png

IMG_2366.png

IMG_2367.png

IMG_2368.png

IMG_2386.png

Żegnamy się z plażą
IMG_2392.png

Po powrocie do apartmanu ktoś na nas czekał na tarasie.
IMG_2404.png
IMG_2411.png
IMG_2413.png

Dalsza część dnia nam zeszła na pakowaniu, a że jutro wstajemy wcześnie już nie mieliśmy siły iść nawet na zachód, cały dzień był bardzo gorący byliśmy wykończeniu, a jutro kolejne przygody ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.04.2024 08:11

Bardzo łądna modliszka :oczko:
Pamiętam swoje zachwyty jak spotkałam taką po raz pierwszy :lol: Teraz to nawet u siebie na podwórku raz widziałam ale pierwsze wrażenia - niezapomniane :mg:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 24.04.2024 09:47

Zdjęcia piękne 8) z klimatem...

Gratuluję umiejętności...
Myślę też , że duża tu zasługa aparatu , osprzętu i ustawień - ale to też trzeba umieć :)
Piszę to , bo fotka ,którą zrobił mąż - też nw wysokim poziomie :)
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 25.04.2024 09:58

Kapitańska Baba napisał(a):Bardzo łądna modliszka :oczko:
Pamiętam swoje zachwyty jak spotkałam taką po raz pierwszy :lol: Teraz to nawet u siebie na podwórku raz widziałam ale pierwsze wrażenia - niezapomniane :mg:

Jeszcze w Polsce nie widziałam, ale słyszałam, że się do nas wprowadziły :) pewnie się przyzwyczaimy :D Znajoma z RPA mówi, że u nich tyle modliszek, że jedna u niej w kuchni na stałe zamieszkała i łapie robale :lol: w sensie ona sobie mieszka a oni jej nie gonią :lol:

CROberto napisał(a):Zdjęcia piękne 8) z klimatem...

Gratuluję umiejętności...
Myślę też , że duża tu zasługa aparatu , osprzętu i ustawień - ale to też trzeba umieć :)
Piszę to , bo fotka ,którą zrobił mąż - też nw wysokim poziomie :)

Dziękuję :D
Jeśli chodzi o męża to on ma dobre oko, szczególnie do przyrody, w końcu dronuje i co raz lepiej mu idzie :) Ale akurat w zdjęcia ludzi to on nie umie ;) Służy jako żywy statyw, ja ustawiam aparat, kadr, robię przykładowe zdjęcie, pokazuję jak ma wyglądać :roll: Od kiedy się zajmuję fotografią to proponuję mu, że go nauczę, ale unosi się dumą i twierdzi, że nie musi umieć wszystkiego :zeby: Ja za to jestem beznadziejną modelką, automatycznie sztywnieję :rotfl:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.04.2024 10:19

Kilka lat temu też spotkałem modliszkę. Przepiękna.
Nic szczególnego poza tym iż to było koło mojego domu....na Śląsku.
IMG_20190807_221601.jpg
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 25.04.2024 16:53

kaeres napisał(a):Kilka lat temu też spotkałem modliszkę. Przepiękna.
Nic szczególnego poza tym iż to było koło mojego domu....na Śląsku.
Załącznik IMG_20190807_221601.jpg nie jest już dostępny

Piękna!

11 sierpnia

Jeziora Plitvickie

Z samego rana odmeldowujemy się z apartmanu. Chcieliśmy wyjechać jak najszybciej żeby mieć duży zapas czasu, więc z gospodynią pożegnaliśmy się poprzedniego wieczoru. Do Parku Narodowego Jezior Plitvickich dojechaliśmy przed 8.00, jechaliśmy niecałe 2h z tego co pamiętam. Nie mieliśmy wcześniej kupionych biletów, bo bilety kupuje się na konkretną godzinę a ja wkręciłam sobie, że jak nie zdążymy to nam przepadną. Więc chcieliśmy się załapać na tą pulę sprzedawaną bezpośrednio z kasy i to najlepiej na "jak najwcześniej". Udało się dostać bilety na 8.30. Uff... w sumie to fart mieliśmy.

Dotarliśmy do naszej pierwszej "stacji". Najpierw ruszamy takim oto autobusikiem, on zawiezie nas na początek naszej trasy.
IMG_2416.png

A taką robimy trasę dziś.
IMG_2417.png

Czekamy aż pierwsza grupa ludzi załaduje się do pojazdu i odjedzie, jeszcze nie nasza pora, przy odrobinie szczęścia pojedziemy kolejnym. Gdy przyjechał "nasz" busik władowaliśmy się do środka pilnując by nie pogubić dzieci, bo ludzie pchają się by się zmieścić. Po chwili oczekiwania i dziwnych odgłosach, okazuje się, że ten konkretny pojazd już dziś nigdzie nie pojedzie :roll: nie jest wstanie pociągnąć wszystkich wagoników, coś się popsuło. Wysiadamy więc i czekamy aż podstawią nowy bus. Nie czekamy długo, dobrze, że po parku jeździ ich kilka. Jedziemy więc parę kilometrów przez park, żeby wylądować na początku trasy H.
IMG_2420.png

Większość trasy pokonujemy takimi oto pomościkami
IMG_2421.png

IMG_2422.png

Ogólnie wrażenie od razu jest "WOW" :) Pięknie tu, choć nie widać jeszcze wodospadów. Drugie wrażenie moje jest, cholera, jest tragiczne światło do fotografowania :( kontrast bardzo mocny, my w cieniu a w wodzie mocne światło. Przy obróbce się mocno naprzeklinałam.
IMG_2423.png

IMG_2428.png

IMG_2430.png

Cała trasa prowadzi w dół cały czas, bardzo przyjemnie się idzie. Na razie nie idziemy w bardzo dużym tłumie, ale jest trochę ludzi i jest dość wąsko, więc zdjęcia są robione "w biegu".
IMG_2432.png

IMG_2441.png

IMG_2442.png

IMG_2446.png

IMG_2447.png

IMG_2453.png

IMG_2460.png

IMG_2461.png

A kolor wody powala :serduszka: starałam się go nie podkręcać sztucznie
IMG_2462.png

IMG_2465.png

IMG_2466.png

IMG_2468.png

IMG_2471.png

Tęcza nawet się pojawiła
IMG_2482.png

IMG_2486.png

IMG_2491.png

IMG_2496.png

IMG_2497.png

IMG_2500.png

IMG_2502.png

IMG_2503.png

IMG_2505.png

IMG_2508.png

IMG_2509.png

IMG_2511.png

IMG_2521.png

IMG_2523.png

IMG_2524.png

Jest co raz piękniej.
IMG_2526.png

IMG_2532.png

IMG_2545.png

IMG_2548.png

IMG_2549.png

kolejna tęcza
IMG_2551.png

IMG_2553.png

IMG_2554.png

W takich miejscach się zawsze trochę zagęszcza i ciężko zrobić zdjęcie.
IMG_2555.png

IMG_2557.png

IMG_2560.png

IMG_2570.png

I zaczyna się co raz więcej wodospadów pojawiać.
IMG_2572.png

IMG_2585.png

Koniec części pierwszej :) ponieważ mogłam wstawić max 50 zdjęć do posta a nie mogłam się zdecydować jak to okroić, a trasa długa i dużo zdjęć, dużo widoków :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.04.2024 19:50

Plitvickie jeziorka to takie mocno zdjęciowe miejsce i chyba każdy ma z wizyty tam mnóstwo zdjęć , ale nie każdy ma tak ładne , jak Twoje :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 26.04.2024 10:48

piotrf napisał(a):Plitvickie jeziorka to takie mocno zdjęciowe miejsce i chyba każdy ma z wizyty tam mnóstwo zdjęć , ale nie każdy ma tak ładne , jak Twoje :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję :) ale widziałam ładniejsze,a na pewno już w lepszym świetle robione i w mniejszych tłumach :mg:
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.05.2024 20:36

Bbee88 napisał(a):
piotrf napisał(a):Plitvickie jeziorka to takie mocno zdjęciowe miejsce i chyba każdy ma z wizyty tam mnóstwo zdjęć , ale nie każdy ma tak ładne , jak Twoje :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję :) ale widziałam ładniejsze,a na pewno już w lepszym świetle robione i w mniejszych tłumach :mg:

To takie miejsce, że zdjęcia robią się same ale przy dobrej pogodzie niestety ciężko o pustki na kładkach. U Ciebie tych tłumów na zdjęciach nie widać a same zdjęcia bardzo fajne :spoko: . My w 2014 chcieliśmy przechytrzyć system i nocowaliśmy w pobliżu jezior. Zwiedzanie zaczęliśmy wcześnie i faktycznie przynajmniej przez jakiś czas tłumów nie było ale w atrakcyjnych miejscach i tak było tłoczno. Zdjęcia można zobaczyćtutaj
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 06.05.2024 08:40

Dawigs napisał(a):
To takie miejsce, że zdjęcia robią się same ale przy dobrej pogodzie niestety ciężko o pustki na kładkach. U Ciebie tych tłumów na zdjęciach nie widać a same zdjęcia bardzo fajne :spoko: . My w 2014 chcieliśmy przechytrzyć system i nocowaliśmy w pobliżu jezior. Zwiedzanie zaczęliśmy wcześnie i faktycznie przynajmniej przez jakiś czas tłumów nie było ale w atrakcyjnych miejscach i tak było tłoczno. Zdjęcia można zobaczyćtutaj

Chyba fajniej zwiedzać wiosną czy jesienią, bo chociaż trochę mniej turystów :) Widziałam też zdjęcia zimowe i też pięknie jest, tylko inaczej :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone