Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsz wyjazd Bydgoszcz-Rabac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
poli761
Plażowicz
Pierwsz wyjazd Bydgoszcz-Rabac

Nieprzeczytany postnapisał(a) poli761 » 01.03.2006 13:52

Witam wszystkich.
Planuję wyjazd 01.09.06r. na 10 dni. Nigdy jeszcze nie jechałem w tym kierunku więc proszę o wszelkie porady.
Głównie chodzi mi o trasę przejazdu, którędy najlepiej, gdzie przekaczać granice państw i ile tak naprawdę człowiek potrzebuje gotówki na opłaty drogowe (autostrady, winiety itp.). Proszę o wszelki info bo jestem zielony. :)

pozdrawiam
poli (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
karolek
Plażowicz
Trasa z Bydgoszczy do Rabacu

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolek » 01.03.2006 14:23

Z Bydgoszczy można jechać przez Jakuszyce do Pragi drogą ekspresową (winietki 150 KCZ za 10 dni) i dalej D1 kierunek Brno. Zjazd Jichlava drogą 38 przez Znojmo(tu spaliśmy w hotelu Dukla, 800Kcz za 2osob. pokój). Granica kier. Wiedeń. Najpierw drogą lokalną 303, a potem ekspresową (nowa). 30 km przed Wiedniem zaczyna się autostrada(obowiązkowe vinietki 7.60 Euro za 10 dni). Kierunek Graz. Na skrzyżowaniu A2/A9 kierujemy się Slovenia A9. Do granicy 40 km. Potem w Słowenii nową A1 (płatna ok. 12 EUR za całą trasę) aż do Kopru i kilkanascie km do CRO. Przejście Dragonjia. Dalej to już rzut beretem. Jeżeli interesują Cię szczegóły - pytaj. Jechałem już różnymi trasami i uważam że nie warto oszczędzać na opłatach drogowych. Drogi boczne poza Niemcami i Austrią są wąskie i straszliwe :!: zatłoczone. Warto jechać CRO jest przepiękna, a RABAC szczególnie :D :D :D :D :hut: [/list][/i][/url][/list] Warto tankować w Słowenii. Płacimy EUR lub karta.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 01.03.2006 14:45

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9891&highlight= poli761 a może by tak z godzinkę poświęcić i troszkę poczytać na forum - tu już jest chyba wsio napisane :wink: a nie od razu z nowym tematem wskakiwać :lol:
poli761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poli761 » 04.03.2006 12:58

Dzieki karolek za informacje. Mam jeszcze jedno pytanie. Cały mój wyjaz zajmie mi jakies 12-13 dni. Planuję być w CRO pełne 10 dni + dojazd. Są dostępne winiety do 2 tyg. czy będę zmuszony wykupić miesięczne? Jaki to jest koszt?
poli761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poli761 » 04.03.2006 13:04

rich72 dzięki za podpowiedz ale uwierz mi, przeglądanie forum zajmuje mi sporo czasu. I od tego dostaję już oczopląsu :) A poza tym jestem taki, że lubię mieć wszystko poukładane i w jednym miejscu. Pewnie stąd ten nowy temat :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2006 20:30

Poli,
jakby nie patrzeć - Bromberg to jeden z silniejszych ośrodków cromaniackich w Polsce. Jak poczytasz trochę forum (co radzi Rysio) to na bank trafisz na ludzi chętnych do pomocy "pod ręką" ...lub na telefonie "miejscowym"...uwierz mi...pierwszy raz od 1410 r. poznałem tak życzliwych Krzyżaków... :lol:
Pozdravki
Użytkownik usunięty
Re: Trasa z Bydgoszczy do Rabacu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2006 20:38

karolek napisał(a):Z Bydgoszczy można jechać przez Jakuszyce do Pragi drogą ekspresową (winietki 150 KCZ za 10 dni) i dalej D1 kierunek Brno. Zjazd Jichlava drogą 38 przez Znojmo(tu spaliśmy w hotelu Dukla, 800Kcz za 2osob. pokój). Granica kier. Wiedeń. Najpierw drogą lokalną 303, a potem ekspresową (nowa). 30 km przed Wiedniem zaczyna się autostrada(obowiązkowe vinietki 7.60 Euro za 10 dni). Kierunek Graz. Na skrzyżowaniu A2/A9 kierujemy się Slovenia A9. Do granicy 40 km. Potem w Słowenii nową A1 (płatna ok. 12 EUR za całą trasę) aż do Kopru i kilkanascie km do CRO. Przejście Dragonjia. Dalej to już rzut beretem. Jeżeli interesują Cię szczegóły - pytaj. Jechałem już różnymi trasami i uważam że nie warto oszczędzać na opłatach drogowych. Drogi boczne poza Niemcami i Austrią są wąskie i straszliwe :!: zatłoczone. Warto jechać CRO jest przepiękna, a RABAC szczególnie :D :D :D :D :hut: [/list][/i][/url][/list] Warto tankować w Słowenii. Płacimy EUR lub karta.
:?: Karolek!piszesz o nowej autostradzie przez Słowenię,podaj szczegóły,bo mam nadzieje że skończyla się męka jazdy przez ten kraj.Pozdr. :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.03.2006 10:12

autostrada na słoweni jest The Best - tyle że co około 10 km masz bramki i na każdej tracisz parę minut - generalnie średnia prędkość wychodzi z kosmiczne 50 km/h () przy prędkościach chwilowych ok. 170km/h)

SŁOWEŃCOM GRATULUJEMY AUTOSTRAD :evil:
Ps. Polskie będą wyglądały tak samo............................. :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.03.2006 11:46

poli761 napisał(a):Witam wszystkich.
Planuję wyjazd 01.09.06r. na 10 dni. Nigdy jeszcze nie jechałem w tym kierunku więc proszę o wszelkie porady.
Głównie chodzi mi o trasę przejazdu, którędy najlepiej, gdzie przekaczać granice państw i ile tak naprawdę człowiek potrzebuje gotówki na opłaty drogowe (autostrady, winiety itp.). Proszę o wszelki info bo jestem zielony. :)

pozdrawiam
poli (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)

Po pierwsze. Licz się z tym, iż możesz mieć trochę trudności (zwłaszcza w popularnych miejscowościach) z wynajęciem kwatery na 10 dni. Obowiązuje reguła od soboty do soboty (z wyjątkami).

Po drugie. Jedziesz i tak przez Wrocław. Potem polecam trasę (znalezioną na forum; wielkie dzięki dla autora) przez Głuchołazy, Sumperek, Olomouc, Brno, Breclav, Reinthal, Wiedeń, Graz (tam spanie w Oekotel) i dalej. Celu podróży nie znam.

Po trzecie. Jak pytasz, to precyzuj, o co Ci chodzi. Jakim autem jedziesz? Na gaz , ON, benzynę. Pali Ci 6 czy 12 l/100 km.

Z własnego doświadczenia auto palące około 7l ON/100km, koszt tam i z powrotem (3 tyś. km z wycieczkami), autostrady, winiety, etc. około 1000 PLN. Może być mniej, może być więcej. Uwierz mi, że dywagacje 100 PLN mniej czy więcej nie mają sensu.

Pozdrawiam

FUX
poli761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poli761 » 05.03.2006 14:50

Nie chodziło mi FUX o koszty związane z paliwem lecz ceny winiet. Pytałem się czy są dostępne 14 dniowe i jaki jest ich koszt. Celem podróży jest Rabac (stąd ten temat) do którego mam zamiar dojechać moją Cordobą na benzynkę :)
Dzięki za info na temat trasy.

Pozdrawiam

Poli
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.03.2006 15:49

poli761 napisał(a):Nie chodziło mi FUX o koszty związane z paliwem lecz ceny winiet. Pytałem się czy są dostępne 14 dniowe i jaki jest ich koszt. Celem podróży jest Rabac (stąd ten temat) do którego mam zamiar dojechać moją Cordobą na benzynkę :)
Dzięki za info na temat trasy.

Pozdrawiam

Poli

Dlatego podałem Ci orientacyjną kwotę za wszystko!! Nie rozdzielam: paliwo, winiety, opłata za przejazd autostradą w Słowenii, Cro, etc.
Austria kasuje za 10 dni i nic na to nie poradzisz. To taki ukłon w kierunku narciarzy.
2 lata wstecz widziałem, jak nasz rodak odsprzedawał czeskiemu pompiarzowi na stacji benzynowej nie naklejoną winietę austriacką za bodajże 5 euro. Trochę żenujące. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Jak już kogoś stać na wakacje, to chyba parę euro go nie zbawi....
Pozdrawiam

FUX
poli761
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poli761 » 17.03.2006 17:39

Mam pytanko co do trasy przejazdu. Co sądzicie o trasie Bydgoszcz – Rabac poprzez Niemcy? Wiem, że wychodzi jakieś 200 km więcej ale podobno o niebo lepsza trasa, a i czasowo wychodzi krócej. Sam nie próbowałem więc pytam Was o zdanie na ten temat.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 18.03.2006 10:56

z własnego doświadczenia...
jeśli z Brombergu...to tylko na Cieszyn jedyneczką
...w zeszłym roku dwa wyjazdy
..pierwszy przez Wrocław drugi przez Cieszyn
wnioski.....nigdy więcej przez Wrocław...no chyba że nocleg u Slapola :D :D
....albo jakieś pogaduchy po drodze...(Gniezno, Wrocek) :D :D

a czasowo...20 godzin Bydgoszcz-Makarska
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.04.2006 16:06

witam

nam poszlo gladko i bez problemow i o nie raz a odleglosc mamy odobna

pozdro z Torunia

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone