napisał(a) FUX » 05.03.2006 11:46
poli761 napisał(a):Witam wszystkich.
Planuję wyjazd 01.09.06r. na 10 dni. Nigdy jeszcze nie jechałem w tym kierunku więc proszę o wszelkie porady.
Głównie chodzi mi o trasę przejazdu, którędy najlepiej, gdzie przekaczać granice państw i ile tak naprawdę człowiek potrzebuje gotówki na opłaty drogowe (autostrady, winiety itp.). Proszę o wszelki info bo jestem zielony.
pozdrawiam
poli (
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
Po pierwsze. Licz się z tym, iż możesz mieć trochę trudności (zwłaszcza w popularnych miejscowościach) z wynajęciem kwatery na 10 dni. Obowiązuje reguła od soboty do soboty (z wyjątkami).
Po drugie. Jedziesz i tak przez Wrocław. Potem polecam trasę (znalezioną na forum; wielkie dzięki dla autora) przez Głuchołazy, Sumperek, Olomouc, Brno, Breclav, Reinthal, Wiedeń, Graz (tam spanie w Oekotel) i dalej. Celu podróży nie znam.
Po trzecie. Jak pytasz, to precyzuj, o co Ci chodzi. Jakim autem jedziesz? Na gaz , ON, benzynę. Pali Ci 6 czy 12 l/100 km.
Z własnego doświadczenia auto palące około 7l ON/100km, koszt tam i z powrotem (3 tyś. km z wycieczkami), autostrady, winiety, etc. około 1000 PLN. Może być mniej, może być więcej. Uwierz mi, że dywagacje 100 PLN mniej czy więcej nie mają sensu.
Pozdrawiam
FUX