Witam pierwszy raz na tym forum Jako iż pierwszy raz się wybieram do Chorwacji to mam trochę pytań.
Miejsce docelowe to Istria.
1 - Jestem w woj. Lubuskiego więc będę jechał przez Niemcy (a9), Austria a10, Słowenia -> cro i mam autko na LPG i o ile Niemcy to nie problem bo to mam ogarnięte to jak jest sytuacja na dzień dzisiejszy dalej z tankowaniem po drodze LPG, szczególnie Austria i Słowenia bo z tego co wyczytałem to na cro są stacje z LPG na "Polski" kurek (posiadam też "Niemiecki" na gwint)? Autko ma butle na ~400km (rocznik 2008, wlew na wkręcany adapter).
2 - Jadę tam na okres 1-13 sierpień, w 3 osoby, będzie jeszcze czwarta - siostra, przyleci 2 sierpnia samolotem do Puli z UK. Wszystkie osoby dorosłe. Czytałem że to dość "paskudny" termin i jeszcze nie do końca obrałem dokładne miejsce docelowe, ani nie mam kwatery(bo do tej pory nie było ustalone czy jedziemy i kiedy...). Rozmawiałem z znajomym co już kilka razy w CRO był i mówił że można jechać w ciemno, ale jakoś nie pewny jestem (czytałem trochę na ten temat, żeby unikać naganiaczy na ulicy i jechać wgłąb miejscowości i takie tam).
Rabac, Pula, coś innego na Istrii, może ktoś ma jakiś ciekawy namiar na kwaterę (apartament z kuchnią, domek(?)), raczej bliżej wody, niźli w głębi, szukałem trochę na booking.com ale wybór wolnych jest dość... mizerny, ze względu właśnie na okres.
A i na pewno nie za jakieś kosmiczne pieniądze, 50-60-80eur/noc...
3 - Pieniądze, tam są Kuny i tu pytanie gdzie najkorzystniej je nabyć? Mogę je kupić za PLN lub EUR (Polska lub Niemcy (Berlin), ale pewnie w PL eur -> kuny nie bardzo bo mi przeliczą na PLN pierw). Czy może jednak w CRO? Na pewno będę brał gotówkę, nie będę się bawić kartami.
Generalnie wczasy tam planuję spędzić na zasadzie pojeżdżenia po różnych okolicach Istrii, też chce zaliczyć te jeziora i może jakieś wyspy, to jeszcze sobie rozeznam, raczej nie chcę daleko odjeżdżać na dzień od kwatery.
4 - Pewnie coś sobie jeszcze przypomnę i dopiszę...
Pozdrawiam.
EDIT1: Znalazłem na forum ten temat:
noclegi-w-chorwacji-apartamenty-i-pokoje-t17804.html
Przejrze linki do Istrii...