Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pieniażki ze ściany.....

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirnie
Croentuzjasta
pieniażki ze ściany.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 30.04.2006 20:39

Mam konkretne pytanie - prosze o sprawdzone informacje ,chciałbym skożystac z tej formy pozyskiwania waluty w Słowacji,Chorwacji i na Węgrzech.W jakim banku pozyskać ,jaką kartę,ile sie za nią płaci,i jakie są prowizje i czy mniej więcej przeliczniki wymiany waluty są kożystne - czyli po prosyu ile to kosztuje. Moim zdaniem jest to bardzo wygodne bo np. kupujac winiety nie musimy myśleć o walucie danego kraju a płacimy dokładnie tyle pieniązków co potrzeba i nie zostają nam drobniaki z którymi nie wiadomo co póżniej zrobić i albo wydamy je na głupty albo przywieziemy do kraju zupełnie niepotrzebnie , a na pewno nie jeden forumowicz kożystał już z takich możliwości. Aha i nie traktujmy tego jako krytoreklamy naszych super banków ale warto wiedzieć kto jest najlepszy dla dobra naszych kieszeni(bez węża)...
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.04.2006 20:44

Pytanie pierwsze - czy masz już konto w jakimś banku? Internetowym albo zwykłym?
Pytanie drugie - czy wiesz o tym, że są karty płatnicze do rozliczeń elektronicznych (tzw. płaskie) i kredytowe i jaka jest między nimi różnica?...

PozdraV
J.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 30.04.2006 20:56

To Ciebie zaskocze mam i wiem , ale nie kożystałem nigdy z karty do rozliczeń za granicą , bo takowej nie mam . Ale chętnie posłucham ile taka przyjemność kosztuje .
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.04.2006 21:04

Sytuacja jest zupełnie taka sama jak korzystanie z karty w PL, czyli przy płaceniu w sklepie, na stacji benzynowej itp. bez prowizji, po korzystnym kursie; wypłacanie zaś gotówki jest obarczone jak i u nas prowizją, zależną chyba od właściciela bankomatu, ale również bez szaleństw...

PozdraV
J.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 30.04.2006 21:21

korzystny kurs to taki jak na dany dzień podaje NBP,,, ide pojutrze do banku jak będą pracować i się doinformuję ,ale wydaje mi się to dobry pomysł ,jak Myślicie??
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.04.2006 21:31

Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł - sam prawie w ogóle nie zabieram gotówki, ale gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania... :wink:
Generalnie temat był maglowany wielokrotnie...
forum/viewtopic.php?t=10280
forum/viewtopic.php?t=6205
forum/viewtopic.php?t=8906
forum/viewtopic.php?t=6771
i wiele innych...

PozdraV
J.
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 07.05.2006 23:39

poleccam karte visa elektron banku inteligo nie pobieraja prowizji za przewalutowanie gotówki przy płatnościach bezgotówkowych za granicą , oczewiście karta za darmo ,opłaty co miesiac kolo 1,5 zł nic. Wydaje mi sie że warto się zaopatrzyć na wyjazd. Naprawde nie chcę tu nikogo faworyzować (żadnego banku) ale po złożeniu wniosku przez internet mam karte po 2 dniach w domu. Właty i wypłaty w ich bankomatach za darmo..

Powrót do Chorwackie ABC

pieniażki ze ściany.....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone