Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pieniądze

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Karolka79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolka79 » 11.07.2007 10:12

TO wkońcu ile tych kun wziąć najlepiej na poczatek????
doradzcie bo ja pierwszy raz dopiero się wybieram i całkiem zielona jestem
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 11.07.2007 10:32

Karolka79 napisał(a):TO wkońcu ile tych kun wziąć najlepiej na poczatek????

to zalezy jaki chcesz miec ten poczatek ? :wink:

Ja naprzyklad zawsze mam kiepski poczatek i kun nie biore wcale.
Na granicy Chorwackiej kantory sa czynne 24h/dobe ..mozna tam wymienic euro, dolary, zlotowki oraz inne waluty ..moze nawet znajdziesz bankomat. Szkoda czasu na latanie w Polsce po kantorach i placic wiecej za kune niz mozna ja nabyc na miejscu.

na granicy wymieniam tylko kwote potrzebna na autostrady, paliwo, cos do zjedzenia, ale wielkosc musisz juz sama sobie okreslic.

W innym przypadku musisz kupiuc ze trzy portfele dodatkowo i w nich trzymac kuny, euro, prawdopodobnie forinty i czeskie lub slowackie korony ( w zalaznosci od trasy ), by bez problemowo dojechac do miejsca docelowego :D

Pozdrawiam
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 17.07.2007 18:37

Ja zawsze biore euro i potem na granicy wymieniam 100e na kuny żeby mieć na opłate autostrady i pierwsze zakupy po przyjeździe na miejsce.
Potem co kilka dni wymieniam euro na kuny w kantorze lub banku.

I tyle :D
bryka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bryka » 17.07.2007 21:09

:cr
Wczoraj dostałam wyciąg z ING Bank śląski z którego wynika,że płacąc kartą Master Card za paliwo w Austrii wg przelicznika stosowanego przez ten Bank za 1 Euro muszę zapłacić 3,83 zł. Dlatego żałuję,że nie kupiłam euro przed podróżą w kantorze które na początku lipca kosztowało 3,75zł Płacenie kartą w tym momencie okazało się bardzo nieopłacalne i dlatego radzę sprawdzić jakie przeliczniki stosują Wasze banki.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 18.07.2007 07:02

bryka napisał(a)::cr
Płacenie kartą w tym momencie okazało się bardzo nieopłacalne i dlatego radzę sprawdzić jakie przeliczniki stosują Wasze banki.

Ale wg.mnie takie sprawdzanie nie ma sensu.Bo przecież i tak na ogół w danym momencie gdy mamy płacić kartą nie mamy dostępu do tego typu informacji(przeliczniki banków).To wszystko dopiero wychodzi przy rozliczeniu transakcji przez bank.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2007 10:29

to ja ewa napisał(a):Ale wg.mnie takie sprawdzanie nie ma sensu.Bo przecież i tak na ogół w danym momencie gdy mamy płacić kartą nie mamy dostępu do tego typu informacji(przeliczniki banków).To wszystko dopiero wychodzi przy rozliczeniu transakcji przez bank.

DOKŁADNIE :!: Zgadzam się z Ewą, że tego typu przeliczanie pozbawione jest jakiegokolwiek sensu. A nawet gdybyśmy w momencie płacenia kartą znali przelicznik i wg nas nie byłby zadowalający to co stoimy pod tym dystrybutorem w nadziei, że może za dzień, dwa euro będzie 2 grosze tańsze w przeliczniku bankowym i wtedy zatankujemy ? Przelicznikowcom życzę więcej luzu - w końcu jesteście na wakacjach a nie na Giełdzie Nowojorskiej a ewentualne różnice typu +/- 80 PLN na różnicach kursowych nikogo w biedę nie wpędzi - więcej człowiek wydaje w miesiącu na tzw pierdoły :lol:
Udanych wakacji - cieszcie się widokami w HR a nie tabelami kursowymi (bo na nie i tak nie mamy wpływu) :papa:
przemas_depesz
Odkrywca
kasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 25.07.2007 13:31

kuny, lisy, euro...... Czyli zabieram Eurasy i tak jak większość wymienię trochę na granicy, żeby opłacić autostrady a potem jak będzie leciało- karta gotówka i inne....ciekawi mnie tylko to czy w takich małych miejscowościach można płacić kartami w knajpkach? Gdyż udaję się do CRO pierwszy raz?
w razie odpowiedzi dziękuje.. i pozdrawiam ......
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2007 10:54

W małych wioskach i osadach to trzeba mieć kunki już w portfelu.
Jak się nie przygotujesz wcześniej to zostaje tylko poczta. Ale tam tylko wymiana gotówki. Kurs jak w banku i niewielka prowizja.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone