napisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2007 10:17
lennon napisał(a):....Czy kantory na przejśćiach są całodobowe czy czynne w określonych godzinach? .....
Ponieważ jedziesz z Lublina (?) to prawdopodobnie bedziesz wjeżdżal do HR przez granice węgiersko-chorwacką w Letenye/Gorican. Jeżeli tak to banki/kantory na tej granicy czynne sa 24 h/dobę a dodatkowo jest tam bankomat
lennon napisał(a):...Posiadam karte mbanku visa electron i płacą nią w kraju. Nie posiadam konta walutowego a to chyba jest warunek konieczny do placenia karta. Jeśli sie myle to niech ktoś mnie wyprostuje...
Konto walutowe nie jest Ci do niczego potrzebne - wyciągasz z bankomatu kuny i przeliczają Ci to później na złotówki obciążając Twój rachunek, podobnie jak płacąc za transakcje kartą - proste i bezproblemowe
Poza tym jak dla mnie najlepszą formą jest płacenie kartą gdzie tylko sie da + wyciaganie kun z bankomatu. Nie lubie tracic czasu na:
1) najpierw na bieganie po kantorach w Polsce i szukanie gdzie jest najtańsze ojro,
2) później na bieganie po kantorach w Chorwacji, gdzie to ojro najdrożej sprzedam
Ojro biore tylko tyle ile bedzie mnie kosztowalo wynajęcie apartamentu.
Pozdrav