Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pieniądze-jak się przygotować do wyjazdu

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 08.07.2010 11:03

W mBanku przy karcie Visa jest 2% za przewalutowanie. Przy Master nie ma żadnej opłaty. Powyższa sytuacja dotyczy zarówno transakcji bezgotówkowych jak i wypłat z bankomatów.
szpula
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpula » 08.07.2010 12:46

Ja mam podobne pytanie jak aro_40 tylko jestem klientem BZ WBK i karty Visa.

Może ktoś wie z których bankomatów wskazane byłoby korzystać w CRO?
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 08.07.2010 21:06

a jesli ja mam karte milenium kredytowa, to oplaca mi sie z niej korzystac w chorwacji ( placic ) wiem ze mj bank pobiera 3 %
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 08.07.2010 22:21

aro_40 napisał(a):[...] z których bankomatów wskazane byłoby korzystać w CRO? Oczywiście jestem klientem mBanku :)

Nie ma znaczenia.
Heinz44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heinz44 » 12.07.2010 12:11

Dracro napisał(a):
aro_40 napisał(a):[...] z których bankomatów wskazane byłoby korzystać w CRO? Oczywiście jestem klientem mBanku :)

Nie ma znaczenia.

To po co aktywowali poniższą usługę?
http://www.bankofon.pl/index.php/2436/wyplaty-ze-wszystkich-bankomatow-od-mbanku.html
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 12.07.2010 17:27

To może ja odpowiem.
Dlatego że w Polsce za darmo wypłacasz tylko z sieci Euronet, bankomatów mBank i WzWBK. Z pozostałych 5 zeta płacisz.
Wszystkie za granicą są tak jak napisałem wyżej. Sprawdzałem sam więc tak jest.
Zresztą infolinia jest więc każdy może się sam przekonać.
matrixik
Plażowicz
mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrixik » 13.07.2010 08:53

Jutro wyjeżdżam i sprawdziłem jak to się ma w mbanku. W krajach non-euro, z kartą VISA z delfinem płaci się prowizję 2% (kurs NBP) a w krajach z EUR nie płaci się prowizji, za to kurs EUR jest wywindowany :) jednym słowem, z taką kartą, prowizję płaci się wszędzie. Taka to promocja.
pablo2222
Cromaniak
Re: mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 13.07.2010 09:05

matrixik napisał(a):Jutro wyjeżdżam i sprawdziłem jak to się ma w mbanku. W krajach non-euro, z kartą VISA z delfinem płaci się prowizję 2% (kurs NBP) a w krajach z EUR nie płaci się prowizji, za to kurs EUR jest wywindowany :) jednym słowem, z taką kartą, prowizję płaci się wszędzie. Taka to promocja.

Kolejny argument, że za darmo to boli gardło. :D Trzeba płacić i nie patrzeć się na 2% prowizji.
Pozdrawiam
tj_jankes
Croentuzjasta
Re: mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) tj_jankes » 13.07.2010 09:08

matrixik napisał(a):Jutro wyjeżdżam i sprawdziłem jak to się ma w mbanku. W krajach non-euro, z kartą VISA z delfinem płaci się prowizję 2% (kurs NBP) a w krajach z EUR nie płaci się prowizji, za to kurs EUR jest wywindowany :) jednym słowem, z taką kartą, prowizję płaci się wszędzie. Taka to promocja.

Jeśli dobrze zapoznasz się z informacjami jakie zamieszcza mbank na swojej stronie internetowej, to nigdzie nie znajdziesz informacji o kursie NBP. Zawsze przewalutowania dokonywane są według tabeli kursów mbanku.
Tu znajdziesz informacje dotyczące rozliczenia takich transakcji przez mbank
matrixik
Plażowicz
mbank

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrixik » 13.07.2010 20:21

W tabeli mbanku nie ma kun chorwackich. Dlatego zadzwoniłem, i dostałem odpowiedź, że w takim przypadku, sprzedają względem kursu NBP. Zresztą, teraz to nie istotne, kupiłem już EURO w kantorze i jazzzzda!
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 13.07.2010 21:53

szpula napisał(a):Ja mam podobne pytanie jak aro_40 tylko jestem klientem BZ WBK i karty Visa.

Może ktoś wie z których bankomatów wskazane byłoby korzystać w CRO?

Ja miałem dwie karty z BZW: Vista płatnicza i Master kredytowa, do tego Euro w kieszeni. Kuny ciężko u nas kupic dlatego w gotówce miałem tylko Euro. Przelicznik w zależności gdzie wymieniacz: od 7,00 do 7,14 Kun za Euro. Jeżeli chodzi o karty to skorzystałem tylko z kredytowej ale płacąc za zakupy. W tym przypadku nie ma żadnej prowizji ale bank kroi po swoim kursie: płacąc Kunami wychodziło 0,59 zł a Euro 4,22 zł - kuny jak Cie moge ale Euro trochę dużo zwłaszcza, ze jeżeli ktoś się przygotowywał do wyjazdu do mógł w kwietniu kupić Euro za 3,85 zł.
Jeżeli chodzi o gotówkę z bankomatów to Visa kroi prowizję min 5 zł a max chyba 2 %, jeżeli chodzi o karte kredytową to kroja prowizję i od razu naliczają odsetki - więc z kreytowej nie warto wypłacać gotówki. Warto miec dwie karty: Visa i Master bo jak nie jedna to druga mozesz zapłacić.
I tak to wygląda .
malagosa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 14.07.2010 01:58

Mam mBank - kurs o grosz czy dwa był lepszy niż w PKO BP i w jednym bankomacie nie przyjmowało karty Maestro mBanku. VizE Elektron wszędzie przyjeło.
A co do liczenia kursu - mówili coś o przeliczniu na euro lub dolary - raczej nie doliczymy się, ważne że korzystne oba te kursy.
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 14.07.2010 13:55

malagosa napisał(a):A co do liczenia kursu - mówili coś o przeliczniu na euro lub dolary - raczej nie doliczymy się, ważne że korzystne oba te kursy.

Na stronie mBanku jest link i instrukcja przeliczania: http://www.mbank.pl//indywidualny/karty ... index.html
- sprawdzasz walutę rozliczenia karty
- sprawdzasz prowizję za przewalutowanie (prowizja jest naliczana przy przewalutowaniu z kuny na EUR)
- sprawdzasz kurs przewalutowania (np. na stronie VISY)
- sprawdzasz kurs waluty rozliczenia karty (mBank codziennie podaje)
i masz wszystko wyliczone.

Przykład:
- dzisiaj płacisz kartą w Chorwacji 100kun
- 100 kun przeliczane jest przez VISĘ z prowizją 2% na 14,31EURO
- EURO jest przeliczane przez mBank na 59,63PLN (kurs 4,1671)
- zatem efektywny kurs na całej transakcji wynosi: 0,5963
(jeśli coś pomieszałem - proszę o poprawkę)

Pozdrawiam
saintmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) saintmb » 16.07.2010 07:33

BZ WBK do końca 2010 nie pobiera opłat za wypłatę z bankomatów w CRO. Jedyną opłatą jest, gdy wypłacamy inna walutę niż EURO pobierana prowizja za przewalutowanie wysokości 2,8%. Pozdrowienia dzisiaj wyjazd :)
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 16.07.2010 08:20

Może przyda sie dla posiadaczy kary Alior Banku.
W odpowiedzi na pytanie informuję, że transakcje gotówkowe dokonane przy użyciu karty debetowej wydanej do Konta Osobistego realizowane są bez opłat. Jednakże właściciele bankomatów za granicą mają prawo do pobierania takich prowizji. Są jednak zobowiązani do informowania o tym fakcie Klienta przed realizacją transakcji. Na ekranie bankomatu powinien zostać wyświetlony odpowiedni komunikat informujący o tym fakcie.
Alior Bank nie pobiera także opłat za dokonanie transakcji bezgotówkowych z użyciem karty.
Transakcje dokonywane w Chorwacji będą przeliczane najpierw na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na walutę rachunku, czyli PLN po kursie sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia operacji przez Bank.
Operacja wykonana kartą płatniczą rozliczana jest z datą otrzymania operacji do rozliczenia przez Bank.

Operacje w innej walucie niż PLN dokonywane przy użyciu kart płatniczych ze znakiem Mastercard:

1) wykonane w walucie EUR są przeliczane w Banku na walutę rachunku (jeżeli inna niż EUR) po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia operacji,

2) wykonane w walucie USD są przeliczane w Banku na walutę rachunku (jeżeli inna niż USD) po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia operacji,

3) wykonane w walucie GBP są przeliczane w Banku na walutę rachunku (jeżeli inna niż GBP) po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia operacji,

4) w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia operacji przez Bank.

Obowiązujące w danym dniu kursy walut są dostępne w oddziale Alior Banku, albo na Naszej Infolinii a także na stronie internetowej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pieniądze-jak się przygotować do wyjazdu - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone