Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pieniądze-jak się przygotować do wyjazdu

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 04.07.2010 16:01

Kasiu co do kalkulatora Splitska banka...co to "Efektiva" i "Devize" ?
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 04.07.2010 18:15

A czy może płacił ktoś lub wypłacał ze ściany kartą z mbanku?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.07.2010 19:53

zpoe napisał(a):Kasiu co do kalkulatora Splitska banka...co to "Efektiva" i "Devize" ?

Należy "wjechać" kursorem na "pojęcie" i pojawia się chmurka z opisem....
efektiva - to kalkulacja dla gotówki (pieniądze, które nie znajdują się na rachunku bankowym)
devize - kalkulacja dla środków na rachunku bankowym

... ale z tego, co widzę, to nie ma różnicy w kursach.
Pozdrawiam
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.07.2010 07:34

Temcza napisał(a):2010-06-23 Wypłata z bankomatu Tytuł: 7
Miasto: POREC
Adres: IKB ATM A12520/BIJELA UVA
Data i czas operacji: 2010-06-23

Oryginalna kwota operacji: 300,00 HRK
Numer karty:
-176,34 PLN

Karta PKO BP, niestety prowizja .

Witam, po przeliczeniu kuna wyszła po 0,59zł, a ile wynosiła prowizja?
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 05.07.2010 10:26

prowizja za wyplate az 10 zl,niezaleznie od kwoty.Pozdro
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 05.07.2010 13:00

Temcza napisał(a):prowizja za wyplate az 10 zl,niezaleznie od kwoty.Pozdro

Zdziercy, tak nabijają państwową kasę z naszej krwawicy. Jak jeszcze kupią BZ WBK to w głowach im się poprzewraca z dochodów.
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 05.07.2010 14:07

Temcza napisał(a):prowizja za wyplate az 10 zl,niezaleznie od kwoty.Pozdro

jak pisałam wypłacając w banku do którego należy nasz nie płacimy prowizji.
Dla PeKaO jest to zagebacka banka i nie pobierają wtedy żadnych prowizji
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 05.07.2010 21:34

WIOLAB:
Próbowałem przeliczyć twoją tranzakcję na wszystkie możłiwe sposoby stosując różne kursy dostępne z dnia transakcji i w żaden sposób nie mogę dojść jak mógł wyjść taki przelicznik. Może banki wewnątrz tej grupy mają własne kursy, a nie te publikowane na stronach.

Wszystkim, którzy płacą kartami mBanku polecam stronę gdzie dokładnie jest wyjaśnione jak policzyć sobie, ile kosztuje wypłata za granicą.
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/transakcje_zagraniczne/index.html#tabs=0
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 06.07.2010 05:02

Dracro napisał(a):WIOLAB:
Próbowałem przeliczyć twoją tranzakcję na wszystkie możłiwe sposoby stosując różne kursy dostępne z dnia transakcji i w żaden sposób nie mogę dojść jak mógł wyjść taki przelicznik. Może banki wewnątrz tej grupy mają własne kursy, a nie te publikowane na stronach.

Wszystkim, którzy płacą kartami mBanku polecam stronę gdzie dokładnie jest wyjaśnione jak policzyć sobie, ile kosztuje wypłata za granicą.
http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/transakcje_zagraniczne/index.html#tabs=0

Dzięki Draco fajny przelicznik- wychodzi na że opłaca się płacić karą kuna wychodzi po 0,59zł.Ciekawa jestem jak to jest z wypłatami z bankomatu. Może masz jakieś info :D
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 06.07.2010 07:34

Mnie wyszło 0,60zł/kn.

Przelicznik jest identyczny przy wypłacie z bankomatu jak i przy transkcjach bezgotówkowych.

BTW: kupując euro w Polsce i wymieniając je w banku w cro wyjdzoe coś 0,58zł/kn
Ostatnio edytowano 06.07.2010 07:45 przez Dracro, łącznie edytowano 1 raz
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 06.07.2010 07:36

WIOLAB napisał(a):jak pisałam wypłacając w banku do którego należy nasz nie płacimy prowizji.

Nie jest tak pięknie, niestety. Zależy to od "polityki" prowizyjnej, jaką prowadzi nasz bank.

Dla przykładu Polbank. Właścicielem jest grecki EFG Eurobank Ergasias. Za każdą wypłatę z każdego bankomatu poza Polską zapłacimy 10 zł. Niezależnie od wysokości kwoty, jaką wybieramy i banku, do którego należy dany bankomat. Może to być nawet bankomat EFG Eurobank Ergasias - tak czy owak zapłacimy 10 zł.

I ten bank wcale nie jest jakimś wyjątkiem ...
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 06.07.2010 08:29

Dracro napisał(a):Mnie wyszło 0,60zł/kn.

Przelicznik jest identyczny przy wypłacie z bankomatu jak i przy transkcjach bezgotówkowych.

BTW: kupując euro w Polsce i wymieniając je w banku w cro wyjdzoe coś 0,58zł/kn

dlatego też lepiej wypłacać na miejscu, żeby nie kupować za mało czy za dużo euro w Polsce.
Oczywiście upewniając się czy nasz bank pobiera prowizję, polecam wizytę w rodzimym banku aby dopytać o wszelkie szczególy.

Jak juz pisałam ja w Polsce kupuje tylko euro aby zapłacić za nocleg plus kilka zapasowych ;) a resztę wyciągam na miejscu lub płacę kartą.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 07.07.2010 08:04

magdach7 napisał(a):A czy może płacił ktoś lub wypłacał ze ściany kartą z mbanku?

Ze ściany brałem kasę tylko kartą mBanku. Brak prowizji banku za wypłatę (nie piszę o prowizji za przewalutowanie).
Płatności - różnie. Czasem kredytówka, czasem płaska Visa elektron - tu juz nie ma róznicy.
Z trzykrotnego doswiadczenia w Chorwacji i wielokrotnego w innych krajach Europy najkorzystniej było wypłacać kasę kartą mBanku. Kurs był najlepszy - fakt - róznice były niewielkie - ale jednak :)
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 07.07.2010 09:07

Lider16 napisał(a):
magdach7 napisał(a):A czy może płacił ktoś lub wypłacał ze ściany kartą z mbanku?

Ze ściany brałem kasę tylko kartą mBanku. Brak prowizji banku za wypłatę (nie piszę o prowizji za przewalutowanie).
Płatności - różnie. Czasem kredytówka, czasem płaska Visa elektron - tu juz nie ma róznicy.
Z trzykrotnego doswiadczenia w Chorwacji i wielokrotnego w innych krajach Europy najkorzystniej było wypłacać kasę kartą mBanku. Kurs był najlepszy - fakt - róznice były niewielkie - ale jednak :)

Dzięki za info- uspokoiło mnie to. W zeszłym roku miałam ze sobą euro, ale było to dość kłopotliwe, bo zawsze to większa kasa przy sobie i konieczność większej uwagi. Specjalnie pod ten wyjazd założyłam konto w mbanku, bo słyszałam, że nie są zdziercami. :lol:
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 08.07.2010 07:26

Dracro napisał(a):Wszystkim, którzy płacą kartami mBanku ......

a wiesz może z których bankomatów wskazane byłoby korzystać w CRO? Oczywiście jestem klientem mBanku :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pieniądze-jak się przygotować do wyjazdu - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone