Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piękny krzew /drzewo/, kto wie ?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawa
Croentuzjasta
Piękny krzew /drzewo/, kto wie ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.08.2006 12:20

Witam !
Właśnie wróciłem z Orebica na półwyspie Peljesac i oprócz tego że wszystko mi się tam podobało, to zachwyciły mnie rosnące tam i pięknie kwitnące /całe gałęzie obsypane jasnofioletowymi kwiatami/ krzewy lub drzewa. Tutaj jest link do zdjęcia: http://republika.pl/chorwacja2004/krzew.htm
Czy ktoś może wie co to jest, jak się nazywa i gdzie w Polsce mogę to kupić ?
Pozdrawiam
Kawa[/list]
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 01.08.2006 13:52

To bugenwilla. Do kupienia sadzonki w Agrocentrum przy Paderewskiego :-) w Kielcach oczywiście. Kosztowały jakieś 14-15 złociszy.

Pozdrowienia
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 01.08.2006 15:50

Spotkałam sklep w Chorwacji, gdzie sprzedawano sadzonki. Nie znam ceny, ale zastanawiałam się czy w Polsce rosłoby takie cudeńko. Jadąc przez całą Chorwację podziwiałam te pięne drzewo. Może to jest odpowiednik naszego bzu? Rośnie przy każdym chorwackim domu. Jest bardzo efektowne.
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 01.08.2006 16:01

Witam!
Piekny krzew !! Sami podziwialiśmy go w tamtym roku, a w tym chcielismy wziąść szczepe tego czegoś ale okazało sie że sa na targach sprzedawane. I tak jak powyżej napisali w naszych halach sprzedażnych też to jest - tyle że nie bedzie to rosło w ogrodzie ... nie lubi naszych mrozów :( ... pozostaje nam wiec fotografia :)

Pozdrawiam
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.08.2006 16:13

Da radę wychodować u nas w Polsce. Choć ma spore wymagania i niejest to proste. Na wiosnę widziałam sadzonki w Obi w Warszawie.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.08.2006 16:45

Jeżeli to było pnącze a kwiaty zwisające to była to raczej glicynia, nazywana również wisterią. Rośnie w Polsce ale kwiaty nie są tak gęste i jest problem w zimie bo naszej zimy toto nie przetrzyma.
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 01.08.2006 17:33

Jesli o takie krzewy Ci chodzi;
Obrazek
to faktycznie jest to bugenwila.
Piekna, nie?
I nie mam tu na myśli mojej małżonki - bo to nie podlega dyskusji :lol:

Crozdrav
J@nek
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.08.2006 17:35

Dzięki za posty. Do Kir, na pewno niejest to glicynia bo ją znam. Do mamy_Kapiszonka: czy jesteś pewna że to jest Bugenwilla ? Bo wyczytałem w encyklopedii że Bugenwilla jest to pnącze, a ja tymczasem widziałem to w Chorwacji jako krzew a nawet jako duże drzewo !
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.08.2006 17:52

Tak, to jest ten krzew na zdjęciu od J@nka.
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 03.08.2006 17:57

Roślinka jest przepiękna, ale u nas tylko do domu. Nie przetrwa zimy. Sama nie mam, ale zauroczyła mnie w tym roku ostatecznie, podobnie jak milin i mimoza, która kwitnie żółto-czerwonymi kwiatkami.
Miliny zimują w Polsce bez problemu, mimozy niestety nie.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 03.08.2006 19:06

Będąc w Zadarze widziałem jeszcze jeden tym drzewek, które też bardzo mi się podobały, bo całe były w kwiatach w postaci różowego puchu. Wygłądało to trochę tak jak nasze dmuchawce tylko koloru różowego zawieszone na gałęziach drzewa. Liście podobne były trochę do naszej akacji. Niestety nie mam zdjęcia, ale może ktoś się domyśla o jakie drzewko chodzi i zna jego nazwę ?
Pozdrawiam [/list]
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 05.08.2006 21:29

ta z dmuchawcami blado fioletowymi to tez mimoza. Przynajmniej w Grecji tak ją nazywali. Wydaje nasiona w postaci strączków, mniej więcej takich jak nasz zielony groszek, ale nasionka są duż mniejsze. Przywiozłam taki strączek, i mam teraz w doniczkach dwie małe mimozy. A dla osłody kilka zdjęć wspaniałych okazów.
Pozdrawiam :)
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 06.08.2006 09:18

Możesz zaprezentowac zdjęcia tych drzewek ?
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 06.08.2006 09:42

okaz z Murtera mogę, moich przy oczku wodnym nie fotografuję :D
jeszcze tylko muszę wiedzieć jak to zdjęcie wkleić do postu? :?
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 06.08.2006 09:53

zdjęcie jest w osobistej galerii
inne z lat poprzednich będą po obiedzie
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko