napisał(a) beagm » 02.08.2016 09:13
Rezerwat przyrody Prachovskie Skaly (30 czerwca) Skały prachowskie składają się z wysokich, wysmukłych wież i kolumn, pomiędzy którymi, znajdują się głębokie i wąskie wąwozy. Centrum skał tworzy "skalne miasto", przez które poprowadzono liczne szlaki, bardzo dobrze oznaczone. Przypuszcza się, że Prachowskie Skały stanowią pozostałość po prehistorycznym morzu kredowym, które rzeźbione było niegdyś przez naturę setki tysięcy lat.
My, ze względu na nocleg, wchodziliśmy wejściem w miejscowości Prachov. Z pensjonatu mieliśmy ok 200 m. Przed wejściem zakupiliśmy mapkę z oznaczonymi szlakami.
Bilety wstępu – 60 kc dorośli i 30 kc dzieci.
- Wejście i punkt zakupu biletów
- Mapa z zaznaczonymi trasami do wyboru
Pogoda wyśmienita, słońce w pełni, uzbrojeni w duże ilości wody wyruszyliśmy. Kilkanaście metrów pokonujemy w lesie, a po chwili pierwsze skały przed nami. Za moment pierwszy punkt widokowy i pierwsze zachwyty. Już wiemy, że to cudowne miejsce i podoba nam się BARDZO. Rezerwat to mnóstwo ścieżek, schodów, punktów widokowych, przejść między skałami i głazami. Momentami bardzo wąskich, ale to wszystko stwarza niesamowity urok. Nie sądziłam planując wycieczkę tutaj, że tak bardzo mi się spodoba
Do najbardziej znanych i najpiękniejszych miejsc Prachowskich skał należą punkty widokowe Vyhlídka Czeskiego Raju i Vyhlídka Míru, korytarz cesarski (nazwany tak dla upamiętnienia odwiedzin cesarza Franciszka I.), Pochyła Wieża, a także kamienna rzeźba skrzata Pelíška.
- Pierwszy punkt widokowy
- Widok na Zamek Trosky
- Jedne z licznych schodów
- Oznaczenia na trasie
- Piękne widoki na skały
- Raj także dla miłośników wspinaczki górskiej
- A mówiłam, że trzeba trochę schudnąć
- Tam na dole widać ludzi