Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piękna Polska czyli cudze chwalicie swego nie znacie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.11.2013 18:01

walp napisał(a):
travel napisał(a):Co Was fascynuje w Polsce - jakieś szczególne miejsca?

Oj, to by wieczoru nie starczyło na opisywanie. Ja bardzo lubię odkrywać perełki jak np.
jeden z cudów Polski - Kanał Elbląski albo spływ tratwami biebrzańskimi :wink:

Ciekawe, ciekawe -kanał elbląski mam w dalekich planach.Kilkudniowy spływ tratwą biebrzańską - nie dla mnie - za ruchliwa jestem :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 24.11.2013 18:06

walp napisał(a):
weldon napisał(a):Nad Solinę jedź :)

Polecam wejście do wnętrza tamy i zwiedzenie ciekawego wnętrza z licznymi korytarzami. Można dowiedzieć się od przewodnika dużo ciekawych informacji o tej konstrukcji, którą projektował ten sam inżynier, Karol Pomianowski, który zaprojektował również naszą koronowską zaporę na Brdzie.

Solina - opcja do rozważenia, przy okazji można trochę podreptać po Bieszczadach :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.02.2014 07:54

Macie ochotę na pospacerowanie w tę niedzielę po Żoliborzu Oficerskim?

Będę: szukał Balladyny, Łodzi Podwodnej, tunelu z pieczarkami i Goliata, a jak czas pozwoli i chęci będą, to można zrobić rundę wkoło Komuny i stojącego tyłem do niej kościoła 8)

Informacje, telefon itd -> PW

Pozdrawiam

Piotrek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.02.2014 14:53

W tę niedzielę 23.02 będę zwiedzał Żoliborz Spółdzielczy: Bierut, Czarowic, Brukalscy itd.
Możliwe, że czasu starczy na Niemena, Wilsona lub Żeromskiego ;)

Gdyby ktoś był zainteresowany spacerem, zapraszam na PW.

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2014 12:40

Czy byłby ktoś chętny na zwiedzenie w sobotę kilku zakątków Twierdzy Modlin?

Zapowiada się ładna pogoda, więc jest sucho, a jeszcze nie zarosło, więc będzie można zobaczyć więcej, niż zazwyczaj.
Jeszcze jest przed sezonem, ale może udałoby mi się załatwić wstęp na Wieżę Tatarską.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.02.2014 14:54

weldon napisał(a):Czy byłby ktoś chętny na zwiedzenie w sobotę kilku zakątków Twierdzy Modlin?

Zapowiada się ładna pogoda, więc jest sucho, a jeszcze nie zarosło, więc będzie można zobaczyć więcej, niż zazwyczaj.
Jeszcze jest przed sezonem, ale może udałoby mi się załatwić wstęp na Wieżę Tatarską.

Ja bym się chętnie z Tobą wybrał, tylko trochę daleko mam. :( :( :(

Wiesz, że poznańska firma będzie zagospodarowywać twierdzę :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2014 15:58

longtom napisał(a):Wiesz, że poznańska firma będzie zagospodarowywać twierdzę :?:

Wiem, że będą zagospodarowywać, ale kto, to jeszcze nie słyszałem.

Mam nadzieję, że nie odbędzie się to tak, jak z elektrownią na Powiślu :/

W każdym razie warto się pośpieszyć, bo potem to już tylko szkło i aluminium będzie widoczne :D

longtom napisał(a):Ja bym się chętnie z Tobą wybrał, tylko trochę daleko mam. :( :( :(

Nic straconego - dopiero zaczynam przewodnikować i mam nadzieję, że się rozwinę, więc z czasem będzie tylko lepiej, a łażenie po Warszawie raczej mi się nieprędko znudzi :)
Tyletutego :roll:

W każdym razie, póki co, mam cztery miejsca wolne w samochodzie (i darmowego przewodnika-amatora ;)), więc jakby ktoś miał ochotę, to zapraszam na PW :D

EDIT: spacer lajtowy, bez łażenia po podziemiach itp. czy włamywania się do twierdzy, bo dopiero co z grypy wychodzę, więc jeszcze sił nie mam na takie ekscesy jak chowany ze strażnikami ;)
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Piękna Polska czyli cudze chwalicie swego nie znacie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies