Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pieklo W Raju -Orebic 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 25.02.2013 18:39

Januszku - jakieś silne te Twoje kołysanki........ :wink:
Wszyscy pozasypiali po imprezie i ............... nadal śpią.

Może Kasia w końcu pobudkę zrobi??????
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.02.2013 19:57

Kasiu ty zajrzyj do wątku ........ bo Zebik :lol:
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 25.02.2013 20:55

EDIT: nieważne jednak...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2013 21:36

ania.i napisał(a):Po pierwsze ciekawi mnie arturacu zdajesz sobie sprawę jaki ból sprawiasz osobom, które nie mogą mieć dzieci? Fajnie wiedzieć, że jest się wg Ciebie wybrakowanym "towarem"... A po drugie czy naprawdę uważasz, że celem każdego powinno być posiadanie dziecka? Ja uważam, że niekoniecznie i to z wielu powodów... ot np. takiego, że niektórzy decydują się na dziecko pod wpływem nacisków otoczenia a potem mamy sfrustrowanych rodziców i nieszczęśliwe dzieci..

Odpowiem Ci najgrzeczniej jak potrafię. Przeczytaj proszę jeszcze raz to co ja napisałem. I zastanów się gdzie tam jest choć jedno słowo o ludziach, którzy nie mogą mieć dzieci? Napisałem wyraźnie-tych, którzy nie chcą!!!Takich, którzy bardzo chcieli i długo walczyli o to żeby dzieci mieć to akurat parę par znam.(badania, leczenia, wyjazdy na invitro, kupa kasy wydana) A jeśli ktoś się decyduje na dziecko pod wpływem nacisków otoczenia, to Ci przyznam rację, może lepiej, żeby tych dzieci nie miał.
Czy coś jeszcze Cię ciekawi?
pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.02.2013 22:14

arturac, daj spokój, nie każda kobieta musi być matką. I nie odbiera jej to ani krzty kobiecości. Może nie chcieć, nie czuć tego, indywidualna sprawa. Pisanie , że relacje dziecko rodzic są najwspanialsze, to też indywidualne odczucia. Wg mnie tak samo piękne mogą być więzi mężczyzna kobieta, choć zupełnie inne. Każdy realizuje się w tym co czuje. Posiadanie dziecka to w Polsce, niestety, obyczaj... Część tragedii, wynika także z tego.
Pozdrav.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 25.02.2013 22:44

Zgadzam się w stu procentach z Bocianem. Posiadanie dzieci w tym kraju to w mniemaniu większości - obowiązek kobiety. Jak otwarcie ktoś przyznaje się, że nie chce mieć dzieci - jest dziwny, wybrakowany, nie jest szczęśliwy, nie wie co to prawdziwe życie, egoista, cham itd. itp. Nie jest ważne, czy czujesz macierzyństwo, czy będziesz szczęśliwa w roli matki - masz dziecko mieć i koniec. Dlaczego? Bo tak wypada, bo inne mają, bo rodzina, bo mąż, bo obyczaj, bo najważniejszą rolą jaką możesz spełnić w życiu to rola matki... a potem mamy efekt: sfrustrowana, niespełniona kobieta, której się każe być uśmiechnięta matką jak z reklamy, bo przecież to takie piękne, słodkie, najważniejsze.

Ja świadomie podjęłam decyzję o tym, że dzieci mieć nie chcę. Nie czuję się pół-kobietą, nie czuję się jak towar wybrakowany, nie czuję, że czegoś/kogoś mi w życiu brakuje. Jestem stuprocentową kobietą, która spełnia się i realizuje w innych rolach niż rola matki. Macierzyństwo nigdy mnie nie pociągało, nie interesowało, nad dziećmi się nie rozczulam i działają mi na nerwy. Różowe śpioszki, wiązanie kucyczków, zawiązywanie trampek - to nie moja bajka. Na szczęście mam prawo żyć tak jak chcę, świadomie i odpowiedzialnie, a przede wszystkim z uśmiechem na twarzy, realizować swoje pasje, a nie na siłę wpisywać się w kanon.

Inna sprawa (tu konkretnie do arturac) - nie mierz innych swoją miarą, nie oceniaj, że czyjeś życie jest uboższe bez dzieci, bo w Twoim mniemaniu gdybyś nie miał dzieci, czułbyś się uboższy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2013 22:48

Bocian napisał(a):arturac, daj spokój, nie każda kobieta musi być matką. I nie odbiera jej to ani krzty kobiecości. Może nie chcieć, nie czuć tego, indywidualna sprawa. Pisanie , że relacje dziecko rodzic są najwspanialsze, to też indywidualne odczucia. Wg mnie tak samo piękne mogą być więzi mężczyzna kobieta, choć zupełnie inne. Każdy realizuje się w tym co czuje. Posiadanie dziecka to w Polsce, niestety, obyczaj... Część tragedii, wynika także z tego.
Pozdrav.

Tak jak i w innych sprawach wszystko kwestia powodów dla których chcemy lub nie chcemy. Im powód bardziej błahy tym większa tragedia.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 25.02.2013 23:11

EithelAmarth napisał(a):Ja świadomie podjęłam decyzję o tym, że dzieci mieć nie chcę. Nie czuję się pół-kobietą, nie czuję się jak towar wybrakowany, nie czuję, że czegoś/kogoś mi w życiu brakuje. Jestem stuprocentową kobietą, która spełnia się i realizuje w innych rolach niż rola matki.

W 100% zgoda - przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. :)
Z drugiej strony, gdyby choćby 25% naszych rodziców miało takie podejście nie śledzilibyśmy wspólnie tego wątku. ;)

EithelAmarth napisał(a):wiązanie kucyczków, zawiązywanie trampek

EithelAmarth napisał(a):na siłę wpisywać się w kanon.

Nie dla każdego jest to na siłę. Kto nie miał 'okazji' ten nie może wiedzieć co to znaczy. :)

Choć również uważam, że macierzyństwo/tacierzyństwo (:D) nie jest dla każdego i bardzo dobrze, jak ktoś sam jest tego świadomy. :)
Ostatnio edytowano 25.02.2013 23:18 przez razpol, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.02.2013 23:12

arturac napisał(a):
Tak jak i w innych sprawach wszystko kwestia powodów dla których chcemy lub nie chcemy. Im powód bardziej błahy tym większa tragedia.

Nie jesteś arturac w stanie obiektywnie zważyć tych powodów. Dla ciebie błahy, dla innego życiowy. W tych decyzjach nie ma żadnej tragedii. Dla kogo? Dla osoby która nie chce mieć dziecka? Nie. Dla nienarodzonego dziecka? Nie. Tragedią jest urodzenie dziecka bo inni tego chcą, straszą obyczajem. Pozdrav.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2013 00:06

Bocian napisał(a):Tragedią jest urodzenie dziecka bo inni tego chcą, straszą obyczajem. Pozdrav.

Czyżbyś był dzieckiem tego strasznego :wink: i tragicznego :wink: obyczaju :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2013 00:26

Basiulinek napisał(a):Januszku - jakieś silne te Twoje kołysanki........ :wink:

Dzisiaj zamiast kołysanek :oczko_usmiech:

Obrazek
Freier Beobachter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freier Beobachter » 26.02.2013 00:28

Janusz Bajcer napisał(a):
Bocian napisał(a):Tragedią jest urodzenie dziecka bo inni tego chcą, straszą obyczajem. Pozdrav.

Dziadek ,tracisz formę...twoje wpisy są coraz cieńsze.... :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2013 00:36

Freier Beobachter napisał(a):Dziadek ,tracisz formę...

Jak na razie to coś synowie i synowe w słabej formie :wink: nie chcą mnie zrobić Dziadkiem :roll:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.02.2013 01:40

Z całym szacunkiem, ale to było ostre pojechanie po bandzie. Nawet trudno to skomentować. Sam sobie powinieneś wlepić czerwoną kartkę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2013 05:37

Aldonka napisał(a):

Z całym szacunkiem, ale to było ostre pojechanie po bandzie. Nawet trudno to skomentować. Sam sobie powinieneś wlepić czerwoną kartkę.

..i nawet emotionki nie pomogą.... :? zniesmaczenie totalne.... moderator takie teksty :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pieklo W Raju -Orebic 2012 - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone