Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pieklo W Raju -Orebic 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2013 18:42

Kiedy nadarzyła sie okazja powiedziałam do Pati i Marty;
-Dziewczyny ...musimy pogadać..
-O czym?!-wpadła mi w słówko córka.
-... a chociażby o tym, że Marta płacze..-odpowiedziałam wpatrując sie uważnie w twarz Patrycji.

Ta popatrzyła na mnie złowrogo i syknęła:
-..o Boże..! sie zaczyna...!
Wywrociła oczami, zrobiła odpowiednia minkę i dodała:
-Weź mamo przestań, dobra?!

Straciłam na moment pewność siebie, bo jak sie można było spodziewać, moje dziecko, zareagowało w typowy dla niej sposób..
Cos co było dla niej niewygodne zbywała lekka pogardą.
Nie powiedziała nic wiecej, ale jej mina ''mówiła'' za nią.
Widać było, że rozdrażniłam ją lekko.
Ja jednak, przygotowana niejako na takową reakcję, ciągnęłam bezlitośnie:

-Czy tego chcesz czy nie Pati ..wysłuchasz co mam do powiedzenia, bo ja już nie mogę patrzeć jak Marta chodzi ''osowiała'' i ''markotna''.!
- A to może moja wina????-podniosła glos Patrycja ''ciskając błyskawice'' w strone Martusi, która milczała, uciekłwszy wzrokiem gdzies w bok.
-Oczywiście, że Twoja.. młoda damo! Zajęłaś się chłopakiem i zapomniałaś, że wzięłas koleżankę na wakacje!

Mój glos zabrzmiał troszkę ostrzej niż może powinien, ponieważ z lekka zaczełam się już irytowac.
Patrycja nie widziała problemu czy też nie chciała zauważyć..?!
Problem przecież jednak...był! (I to przez duże ''P'').

-Nie przesadzaj.. dobrze?!-odpowiedziała Patrycja i odwróciła sie, szykując się do odejścia.
-Pati...ja nie skończyłam!-rzekłam zdecydowanym tonem.
-Daj mi spokój mamo...nie moja wina, ze Marta tylko fochy strzela i się dąsa jak małe dziecko.Czy ja jej zabraniam z nami chodzić?!
Nic jej się nie podoba i obraża się o byle co!

Marta wstając od stołu, powiedziała tylko:
-To nie ma sensu!- i popedziła do pokoju.

Zostałam w kuchni sama z moim najstarszym dzieckiem .
Poczułam wielkie przygnębienie.Bezradność skradała się na paluszkach i czułam za soba jej oddech..

Ta rozmowa to nie był nawet ''szach-mat''.To była iście patowa sytuacja.
Pozbawiona możliwości wykonania żadnego ruchu, westchnęłam i popatrzyłam w egoistyczne oczy mojego dziecka.
Nie dostrzegłam w nich żadnej oznaki chęci zrozumienia problemu.

.. ja...
''Zaszachowana'' przez postawe corki i Marty...nie mam żadnego pola manewru.
Marta ''zamknęła się'' w sobie a moja Pati...ani mysli słuchać kogokolwiek...i czegokolwiek..

Próbuje jeszcze ''dotrzeć'' do mojej córki , mówiac:
-Patrycja...zaprosiłas kolezankę na wakacje...postępuj zatem odpowiedzialnie i ..zajmuj się nią należycie!
Córka zniecierpliwiona zapytała:
-To co ...ja mam być jej niańką???-dodając po chwili rozeźlonym tonem:
- Zlituj się mamo!..Ona nie ma pięciu lat!
..już żałuję, że mi ten pomysł wpadł do głowy, bo nie myślałam ,że ona taka będzie..!
-A ja mam nadzięję, że dotrze do ciebie znaczenie słowa: ''odpowiedzialność''...bo zachowujesz sie jak smarkula!
-..dzięki mamo!-moje dziecko rzuca sarkastycznie, ''dotknięta do żywego''..i robi ''w tył zwrot''.

''To sobie pogadalam..''-gadam sama ze sobą.
Niesmak z calej tej... źle przeprowadzonej rozmowy ''zalega na duszy''.
Dyskomfort narasta.
To dopiero poczatek holideju a co będzie ...później..kiedy już ''na starcie'' jest ..niewesoło..
Nie chcę sobie nawet wyobrażać!

Problem..niczym drzewo.. zaowocuje kwaśnym i cierpkim owocem.. za kilka dni.
A próbował ktoś ''dzikie jabłuszka ''?!(..sa strasznie...''fujskie''!)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.02.2013 18:56

agapi napisał(a):A próbował ktoś ''dzikie jabłuszka ''?!(..sa strasznie...''fujskie''!)

Takie???

Obrazek

:oczko_usmiech:
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 24.02.2013 20:44

Hmm... z tej Marty to chyba beksa trochę, co? Fakt może i ja byłabym niepocieszona, ale chyba nie ryczałabym tylko znalazła sobie zajęcie, albo też sobie znalazła chłopaka lub inną koleżankę ;) Mam wrażenie, że przez Martę zazdrość trochę przemówiła... i dlatego nie dziwię się reakcji Pati
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 24.02.2013 20:46

Może ja przegapiłam, ale ile dziewczyny mają lat?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2013 20:55

EithelAmarth napisał(a):Może ja przegapiłam, ale ile dziewczyny mają lat?

Pati w styczniu(tego roku) obchodziła ''osiemnastkę''..(Marta jest z tego samego rocznika ale...miesiąca nie wiem).
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 24.02.2013 21:00

To aż dziwne, że dziewczyny w tym wieku, ponadto dobre koleżanki, nie mogą się dogadać i jedna płacze nie mogąc znaleźć sobie zajęcia bez drugiej.

Ja rozumiem, że znalazła się wśród w sumie obcych ludzi i nie wie jak się ma zachować, co robić, co może a czego nie, ale bądź co bądź dorosła dziewczyna, więc albo sama powinna Pati powiedzieć, co o tym myśli, albo postarać się dobrze spożytkować ten czas w Chorwacji po swojemu.

Inna sprawa, że zapraszając kogoś gdziekolwiek, powinno się o niego zadbać, zorganizować mu czas, w końcu to gość. Jednak jeszcze u osiemnastolatki nie ma co wymagać bycia dobrym gospodarzem, nie każdy to ma we krwi :)

Mam nadzieję, że dziewczyny się w końcu jakoś dogadały i koniec wakacji nie był równoznaczny z końcem znajomości ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2013 21:09

ania.i napisał(a):Hmm... z tej Marty to chyba beksa trochę, co? Fakt może i ja byłabym niepocieszona, ale chyba nie ryczałabym tylko znalazła sobie zajęcie, albo też sobie znalazła chłopaka lub inną koleżankę ;) Mam wrażenie, że przez Martę zazdrość trochę przemówiła... i dlatego nie dziwię się reakcji Pati

Basia poźniej powiedziała do Marty;
''Marta..nie jesteś tu sama ...masz oprócz Patrycji inne dzieci!
Jest Was w sumie sześcioro, w zbliżonym wieku...
Nie psuj sobie wakacji głupstwem...''

Na chwilunię pomogło..ale nie na długo.

Ja myślę, że to dlatego, iż Marta po raz pierwszy pojechała gdzieś bez rodziców.
Jej ojciec powiedział, że przyda jej się taka...''szkoła życia''..a wyszło na to...że ''szkołe '' to mieliśmy ...my.. :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2013 21:11

EithelAmarth napisał(a):Mam nadzieję, że dziewczyny się w końcu jakoś dogadały i koniec wakacji nie był równoznaczny z końcem znajomości ;)

..niestety..był :!: :(
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 24.02.2013 21:26

Mam córkę w podobnym wieku, parę lat temu wybrała się z koleżanką na obóz.
Córka poznała chłopaka, koleżanka niestety nie i....
ta koleżanka była straaasznie zazdrosna, do tego stopnia że codziennie robiła im sceny, awantury.
Przyjaźń dziewczyn skończyła się po tym obozie, chłopak mieszkał daleko i nie okazał się tym jedynym :wink:
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 24.02.2013 21:30

Uff, jak to dobrze, że mam syna :-) Chłopcy są mniej skomplikowani w obsłudze :-)
No cóż, kto ma pszczoły ten ma miód, kto ma dzieci ten ma ... :?:

Agapi , masz w tekście ogonki 8O :D :D
Ale między nami mówiąc to musiałam wrócić do tekstu, żeby stwierdzić czy ogonki są czy też ich nie ma. Bo to nie ogonki czynią klimat tylko treść. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2013 21:33

Jak to czytam - to dochodzę do wniosku, że jednak dobrze mieć synów.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.02.2013 21:34

Kasiu czy wsadziłas ten bukiet do wody :?:
bukiecik-tulipanow[1].jpg
ania.i
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania.i » 24.02.2013 21:36

agapi napisał(a):
ania.i napisał(a):Hmm... z tej Marty to chyba beksa trochę, co? Fakt może i ja byłabym niepocieszona, ale chyba nie ryczałabym tylko znalazła sobie zajęcie, albo też sobie znalazła chłopaka lub inną koleżankę ;) Mam wrażenie, że przez Martę zazdrość trochę przemówiła... i dlatego nie dziwię się reakcji Pati

Basia poźniej powiedziała do Marty;
''Marta..nie jesteś tu sama ...masz oprócz Patrycji inne dzieci!
Jest Was w sumie sześcioro, w zbliżonym wieku...
Nie psuj sobie wakacji głupstwem...''

Na chwilunię pomogło..ale nie na długo.

Ja myślę, że to dlatego, iż Marta po raz pierwszy pojechała gdzieś bez rodziców.
Jej ojciec powiedział, że przyda jej się taka...''szkoła życia''..a wyszło na to...że ''szkołe '' to mieliśmy ...my.. :cry:

no i Basia miała rację, a Ty moim zdaniem też się tym za bardzo przejęłaś i sobie wakacje nadpsułaś
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2013 21:43

mervik napisał(a):Kasiu czy wsadziłas ten bukiet do wody :?:
bukiecik-tulipanow[1].jpg

Wsadzić wsadziłam ...ale ...jak zwykle nie podziękowałam :oops:

Dziękuję :D :hearts:

..a może Słońce ''przykład weźmie'' i jutro z ...kwiatuszkami przyleci ... :? :lol:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.02.2013 21:45

-Katka- napisał(a):Córka poznała chłopaka, koleżanka niestety nie i....
ta koleżanka była straaasznie zazdrosna, do tego stopnia że codziennie robiła im sceny, awantury.
Przyjaźń dziewczyn skończyła się po tym obozie, chłopak mieszkał daleko i nie okazał się tym jedynym :wink:

Katko- właśnie tak było... :wink: Tylko bez scen,za to z fochami... :?

Gdyby Marcin zwrócił uwagę na Martę,może byłoby inaczej...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pieklo W Raju -Orebic 2012 - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone