Witam
Będąc w tym roku na Chorwacji, na poczcie wydano mi pięć kun papierowych nie w monecie .
Potem nigdzie nie chcieli ich przyjąć.
O co chodzi z tymi papierkami.
Loucipher napisał(a):Ulotka głosi, że wszelkie wycofane banknoty można wymieniać w siedzibie Dyrekcji HNB w Zagrzebiu, osobiście lub za pośednictwem poczty.
who napisał(a):Ja doświadczyłem, dla odmiany, formy uczciwości. Było tak: w restauracji Kulluk w Mostarze za obiad dla czterech osób zapłaciłem banknotami euro tak, że kelner wydał mi m.in. banknot 50e. Schowałem do porfelika. Wyjeżdżamy z Mostaru i zatrzymujemy się przy markecie (nazwy nie pomnę) obok OBI. Po skasowaniu, podaję kasjerce ów banknot, a ona kwestionuje mi go, bo..................ma oddarty róg, nie więcej niż 3x4mm. Krew mnie z lekka zalała. Pominę dalszy "sposób" płacenia, to już inna bajka. Z owym trefnym banknotem - a upłynęła więcej niż godzina - wracam do Kulluka. Pędem przez Most, wpadam na taras i pytam 'starszego", czy jest gdzieś taki "młody" kelner, który mnie obsługiwał. Starszy woła w swoim narzeczu młodszego, któremu z uprzejmym uśmiechem tłumaczę kwestię. A ten także z uśmiechem i słowami 'no problem' wymienia mi uszkodzony banknot na inny, nieskazitelny. Podziękowałem ujęty jego postawą. Humor odzyskałem, bo - co by nie mówić - 50e ulicą nie chadza.
seniormartinez napisał(a):widze kolego ze ruszasz z warszawy 14 do breli ja tez jade ale z torunia i kawalek za brele do krvavicy,jesli chcesz mozemy pojechac na dwa auta.bedzie razniej.pozdrawiam