Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piaszczyste, piaszczysto-żwirowe plaże Dalmacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
balum
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balum » 14.07.2005 12:59

Dużo fanów Chorwacji pisze o ładnej plaży bez podawania szczegółów i ładna jest pojęciem b względnym :wink:
Dlatego proszę - bardzo :D o umieszcenie w tym temacie opisu plaż (miejscowości) piaszczystych lub piaszczysto-żwirowych.
Napewno jest bardzo dużo ludzi w "potrzebie" 8O wiedzy na ten temat.

Planujemy zamieszkać w śr Dalmacji, zastanawiamy się nad kilkoma miejscowościami: Omiś lub Brela lub Baśka Voda lub Makarska (żonie jeszcze ktoś polecał Primosten).
Bardzo bym chciał, żeby ktoś polecił miejsce z taką plażą i podpowiedział gdzie dokładnie podjechać samochodem, żeby znaleźć kwaterę-apartament w pobliżu tej plaży i żeby było blisko do centrum, abyśmy nie musieli z dzieckiem długo wracać-chodzić po obiadokolacji - po winku itd.

W imieniu własnym i pewnie wielu zainteresowanych z góry wszystkim cromaniakom za wyczerpujące info bardzo dziękuje i pozdrawiam
Olek
Ps od 2 tygodni przeglądam fora na temat cro i brakuje opisu na w/w temat
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 15.07.2005 20:48

Jeżeli szukasz piaszczystych plaży to zdecydowanie bliżej masz nad Bałtyk,a i pogoda w tym roku taka trochę chorwacka :wink:

A wracając do tematu to naprawdę nie rozumiem tych,którzy w Cro szukają plaży piaszczystych.To właśnie kamieniste plaże sprawiają ,że woda w Cro jest taka niesamowita.Jest tam taka zasada,że im plaża jest bardziej piaszczysta tym woda jest bardziej zamulona.Wystarczy zabrać jakieś klapki,kalimatę i te kamienie przestają być problemem.A dla dziecka zamiast wiaderka z łopatką można kupić jakąś maskę i rurkę i pokazać mu jak ciekawie jest pod wodą.Napewno będzie bardzo zadowolone z tego(sprawdziłem to własnoręcznie).
Jeśli jednak koniecznie szukasz tych piaszczystych plaży to z tych miejscowości ,które wymieniłeś polecam Omis.Plaża jest duża ,prawie piaszczysta(widziałem tam dzieci z wiaderkami i łopatkami co naprawdę jest rzadkością w Cro) i dno opada bardzo łagodnie
balum
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balum » 16.07.2005 11:52

[quote="rynioo"]
A dla dziecka zamiast wiaderka z łopatką można kupić jakąś maskę i rurkę i pokazać mu jak ciekawie jest pod wodą.Napewno będzie bardzo zadowolone z tego(sprawdziłem to własnoręcznie).

rynioo - ile miało lat dziecko, kiedy nauczyłeś je nurkować?
Ja uważam, że 2,5 letnio dziecko nie nadaje się na skałki, łatwo o skaleczenie itd, dlatego szukam plaży piaszczystej lub żwirowej. Po śledzeniu forum, szukam żwirowej, bo wyczytałem, że dzieci dobrze się na niej bawią.
Wiem, że bardziej atrakcyjne jest morze przy skalistym brzegu, ja będę zawsze mógł się oddalić w te miejsca, żeby sobie ponurkować, ale dziecko większość czasu spędzi na plaży.

Ale dziękuje za info, szczególnie za część dotyczącą Omiś. Chociaż prosiłbym o więcej szczegółów, dokładnie w którym miejscu - części Omiś jest ta plaża.
Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że Omiś jest przedzielona wpływającą rzeką. Po której stronie tej rzeki jest ta plaża (na płn czy południe), która strona Omiś jest bardziej atrakcyjna. Czy przez tą rzekę nie jest w Omiś chłodniejsze morze?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.07.2005 12:31

A może jednak zachwalana Brela ze swoją słynną żwirową plażą.
Prawda jest taka, że w południowej czy też środkowej Dalmacji znajdziesz bez problemu miejsce dla takiego szkraba, żwirowych plaż jest tam pod dostatkiem.
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 16.07.2005 14:15

Jeśli chodzi o Omis to ta plaża o której pisałem jest w południowej części.Jak jedziesz od Splitu to za mostem.I ta częśc Omisu jest bardziej atrakcyjna,gdyż jest tam centrum miasta oraz starówka.Być może woda przez rzekę jest chłodniejsza,ale ja tam byłem 17 i 18 czerwca i wtedy miała ok.20-22 stopni.Także myślę,że teraz będzie naprawdę wporzo.Naprawdę polecam Omis gdyż jest to bardzo dobre miejsce wypadowe.Blisko jest i do Splitu i na Riwierę Makarską.Także rejs na Brać zajmuje tylko kilkanaście minut.No i sam Omis jest super miasteczkiem.
Pozdrawiam.
mania
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mania » 16.07.2005 15:39

Ja polecam plaże tuz przed Omisem w Duce.(kolo campingu Galeb)
Ania87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania87 » 17.07.2005 16:45

Piaszczysta, najlepsza pod słońcem plaża to "Rajska plaża" w miejscowości Lopar na wyspie Rab :D :D
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 18.07.2005 07:15

W Omisiu piaszczysta plaża jestw centrum miasta ale ona jest piaszczysta w rozumieniu Chorwackim i daleko jej do Bałtyku.
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 18.07.2005 07:44

Trzeba jeszcze dodać że ten piasek w Omisiu jest szaro-czarny.
balum
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balum » 18.07.2005 09:49

Myślę, że ludzie szukający info na tym forum potrzebują informacji takiej, jakiej udzielił rynioo w swoim ostatnim poście - bardzo dziękuje.
Sprawdzam miejscowości na stronie:
http://www.croatia.hr/
Mam pytania:
-czy w Omiś, przez most, który tam jest to biegnie magistrala? Jeżeli tak to ze zdjęć wynika, że przez środek miejscowości :?

ally
- czy możesz coś więcej napisać na temat Brela, i jej plaży, bo na zdjęciach
http://www.croatia.hr/destinations/phot ... pe=gallery
widać tylko kawałek ciekawej plaży ale dość krótkiej, czy to jest ta plaża?!
Pozdrawiam Olek
balum
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balum » 18.07.2005 09:53

rynioo
czy na tych zdjęciach
http://www.croatia.hr/destinations/phot ... pe=gallery
to widać plaże o której pisałeś, zaraz blisko ujścia rzeki?
gosiak149
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak149 » 18.07.2005 21:34

Tak, magistrala biegnie przez środek Omisia.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.07.2005 22:54

Balum.
Brela ze swoimi plazami znajduje się na wszelkich folderach, dlatego o niej pisałam. Ja osobiscie starm się wybierać bardziej ustronne i niezaludnione miejsca w HR.

Z wymienionych miejscowości ja poleciłabym Primosten, pozostałe mają zbyt rozrywkowy charakter a np. ja Omiś omijałabym z daleka. Ale to moje odczucia. Ta miejscowośc kojarzy mi sie z rivierą hiszpańską, tabunem ludzi, jeżdżacymi autami - jedyne co mnie tam fasynuje, to piękna rzeka.

Wracając do Breli, spróbuj przejrzeć forum napewno znajdziesz sporo interesujących Cię informacji.

Pamiętaj o tym, że żwirek w HR znajdziesz wszedzie!Pytanei tylko czego oczekujesz od wakacji. Ja spokoju i pięna przyrody.
Tutaj jest conieco o plazach http://www.croatia-beaches.com/best/brela_beach.htm
Ostatnio edytowano 18.07.2005 22:58 przez ally, łącznie edytowano 1 raz
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.07.2005 22:57

Tutaj znajdziesz sporo fajnych zdjęć z Breli ( klikaj na strzałki) - dadzą Ci obraz miejscowości. Myślę, że powinna spełnić Twoje oczekiwania.
http://www.brela.hr/fotogalerija.htm
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.07.2005 23:05

Łukasz napisał(a):W Omisiu piaszczysta plaża jestw centrum miasta ale ona jest piaszczysta w rozumieniu Chorwackim i daleko jej do Bałtyku.

Dlatego ja jak piszę o "piaszczystej" plaży w Chorwacji to daję cudzysłów bo takiej jak nad Bałtykiem lub we Włoszech nie spotkałem. Owszem była płatna w Crkvenicy ale piasek chyba był przywieziony i wysypany bo na brzegu morza już były kamienie.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone