Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Piaszczyste, piaszczysto-żwirowe plaże Dalmacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 18.07.2005 23:16

Tak magistrala przebiega przez środek miasta.Odziela starówkę od nowej częsci miasta.W przeciwieństwie do ally ja barzdo polecam Ci Omis.Mnie zauroczył i na pewno tam kiedyś wrócę.Mieszkałem na na samej starówce.Niesamowicie klimatyczne miejsce.Ulica była trochę na uboczu,tak więc nie było tam tłumów turystów,a jak wyciągnąłem z okna rękę to mogłem dotknąć domu po drugiej stronie i miałem niesamowity widok na dachy i kościoły Omisu.
Jeśli chodzi o plaże to

http://www.croatia.hr/destinations/phot ... pe=gallery

na trzecim zdjęciu plaża o której pisałem jest to ta z prawej strony półwyspu,no i na szóstym.

A tu wszystkie zdjęcia podpisane:Omis Hrvoje Gale

http://www.omis-croatia.com/Foto_Omis_Plaze_en.aspx

Łukasz napisał:
W Omisiu piaszczysta plaża jestw centrum miasta ale ona jest piaszczysta w rozumieniu Chorwackim i daleko jej do Bałtyku.

I tu się zgadzam w 100%.Ja jeszcze nie spotkałem w Cro plaży piaszczystych w rozumieniu bałtyckim
balum
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) balum » 19.07.2005 12:59

Po zdjęciach Omiś już bym wiedział. mniej-więcej gdzie szukać kwatery
ale w Breli już (jeszcze) mniej się orientuje

ally i inni znający dobrze Brela
zdjęcia plaż są bardzo ładne
http://www.brela.hr/fotogalerija.htm
mam pytania:
- w którym miejscu Breli na południe, czy północ od portu znajduje się charakterystyczna skałka z drzewami
patrząc na 6 zdjęcie z lotu ptaka widać chyba całą Brele
- w którym miejscu znajduje się plaża z 7, 8, 9-10-38 zdjęcia
- dla odniesienia zdjęcie 1, to z lotu ptaka kawałek plaży i obok w gęstych drzewach biało-czerwony dach

Jest to ważne ze względu na miejsce szukania kwatery, w które miejsce podjechać samochodem. Jak się domyślam - ze zdjęć to Brela jest dość stroma i rozciągnięta.

Pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.07.2005 18:32

Niestety, nie udzielę Ci tak dokłądnych informacji, jak pisałam wyżej wybieram nieco inne miejsca w HR.
Przejrzyj, moze tu uda Ci się zneleźć kilka odpowiedzi.
forum/search.php?mode=results 0 -> wpisz Brela
mamrotek
Croentuzjasta
charakterystyczna skałka

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 20.07.2005 11:09

BRELA: Ta skałka znajduje się na głównej plaży w Breli. Ja wjechałem do breli porzuciłem samochów w lesie i wszedłem prosto na tę plażę . Jets na każdej stojącej mapce. Mam podobną rysunkową mapkę breli - jak chcesz wyślę Ckan na maila. W Breli zresztą są co najmniej dwie żwirowe plaże znane ze zdjęć i pocztówek.
Długość ok. 300m i za cyplem też kawałek ale nie pamiętam.
Lipiec i sierpień to tam jest straszna stonka turystyczna, ręcznik na ręczniku, a i w lasku i na murku też zalegają.
PRIMOSTEN: miasteczko jest super. drugi palec (półwysep) dookoła oblegany przez ludzi. Żwirkowa plaża od strony północnej ma z 200 może 300m - ręcznik na ręczniku. Jak sie postarsz to kwatere znajdziesz w zasięgu 500 metrów od tej plaży.
OMIŚ - na południe od omisia jest szerg żwirowych plaż, mniej zatłoczonych (co nie znaczy że pustych) żwirkowych i na pewno ładniejszych od tej piaszczytej miejskiej....
MAKARSKA- jeżeli chodzi o plażę blisko centrum to jest długa, żwirkowa , ale parkingi płatne.
Jak chcesz spokojne miejsce w tej okolicy jedż do wsi DRASNICE ze 2-3 km na połucnie od Podgory. W tym miejscu magistrala leci wysoko i się jej nie odczuwa. Głowna plaża jest spora ludzi mało.
Jak znajdziesz kwatere na samym końcu miejscowości to możesz chodzić na południe przez na na prawie pustą plażę długości ok. 200 m
.....
jmew
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jmew » 24.07.2005 19:35

Oprócz plaży piaszczystej pełnej turystów w Omisiu jest też plaża żwirowa ciągnąca się wzdłóż ulicy Brzet.Jadąc w kierunku Makarskiej trzeba na wysokości szpitala zjechać z Jadranki na prawo.Plaża leży poniżej drogi oddzielona murkiem z kamienną ławeczką do siedzenia. co 100m jest prysznic.Nad głową gałęzie rosnących wzdlłóż drogi drzewek piniowych. pozostała część plaży skąpana w słońcu. Przy plaży kilka barów. Niestety dno dość szbko opada.Wieczorem oprócz starówki polecam wspinaczkę do twierdzy pirackiej Przepiękny widok Miłego pobytu. :D
jolam15
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolam15 » 25.07.2005 07:34

ja osobiście z tak małym dzieckiem nie proponowałabym Omiśia,zbyt duże miasto.Proponuję spokojna Podgorę (z każdego miejsca blisko wszędzie)plaża żwirkowa. Tućepi plaża żwirkowa,na plaży drzewa piniowe, dziecko może pobawic się zaróno w słońcu jak i w cieniu.Znajomi zachwalali Promajne koło Baśki Vody.Piaszczysta plaże spotkałam na Tkonie,ale tam była totalna wiocha zabita dechami.
mamrotek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamrotek » 25.07.2005 12:59

a możesz opisać dokładniej gdzie ta wiocha na Tkonie i jak ją znaleźć. Sam Tkon kojarzy ni się z portem promowym i twierdzą....
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Piaszczyste, piaszczysto-żwirowe plaże Dalmacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone