Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pewien problem pomocy !!!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asiamoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiamoj » 18.06.2010 19:41

Hej mam taki problem opisze go jak byscie mi cos poradzili bede wdzieczna.Moja córka ma 17 lat i własnie wczoraj sprawdziłam paszport niestaty okazało sie ze minoł termin waznosci tydziec temu czyli 12.06. A poniewaz mamy ustalony termin wyjazdu do Chorwaqcji 4.07. Zostało 2 tyg na załatwienie.Dzis byłam w urzedzie alby złozyc wniosek oraz prozbe o przyspieszenie wyrobienia nowego paszportu ale niestety zbyli mnie powiedzieli ze dopiero za miesiac bedzie odbioru. Pani kierowniczka powiedziła aby moja corka wyrobiła sobie tymczasowy dowód osobisty do ukonczenia 18 lat. Dzwoniłam dzis do ambasady Chorwackiej w polsce z pytaniem czy jest taka mozliwosc czy mozna przekroczyc granice z dowodem osobistym powiedziała ze tak ale taka nie przyjemna była. Mam prozbe czy mozecie wyrazic swoje zdanie moze tak ktos robił i przezkraczał granice tylko z dowodem osobistym???? POMOCY dziekuje za odpowiedz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2010 19:45

Rzadko kiedy sprawdzają na granicy SLO - CRO...jak się nie uda to wracasz, odczekasz chwilę i z powrotem do innego celnika...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2010 19:58

asiamoj napisał(a):Mam prozbe czy mozecie wyrazic swoje zdanie moze tak ktos robił i przezkraczał granice tylko z dowodem osobistym????

Opinii potwierdzających jest na forum całe mnóstwo.
Ale chyba ważniejsza jest podstawa prawna wjazdu na dowód - bo taką forme dopuszczają Chorwaci i to nie od dziś a od kilku lat.
Link masz choćby tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23491
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 18.06.2010 20:10

Ja jechałem do Cro z dowodem osobistym i zero problemu.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.06.2010 20:22

Bierzcie ten dowód i jazda. My już od paru lat jedziemy z dowodami. Nie stresujcie się, przyjemnych wakacji!!!
asiamoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiamoj » 18.06.2010 20:31

Brdzo dziekuje :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.06.2010 12:48

Prostując to nie do celników należy sprawdzanie dokumentów :) co do dowodów osobistych potwierdzam :)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 19.06.2010 21:59

w zeszłym roku bez problemu z dowodem osobistym
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 20.06.2010 10:22

asiamoj! A może zrób tak: Złóz wniosek w biurze paszportowym i napisz prośbę, o przyspieszenie wyrobienia paszportu. Ja kiedyś tak próbowałem, a powodem u mnie był (prawdziwym!) niespodziewany wyjazd służbowy. Paszport miałem w tydzień. Życzę suksesów!!!! Pozdrawiam!
asiamoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiamoj » 20.06.2010 13:47

Własnie tak zrobiłam złozyłam wniosek o przyspieszenie i powiedzieli ze nie ma szans zeby byl za 2 tygodnie bo jest okres wakacyjny i takie tam. Bardzo dziekuje za rady mam nadzieje ze nie dlugo bedzie juz dowod osobisty i jedziemy do HR tylko zastanawiam sie gdzie do Trogiru czy Omisia ?? Moze doradzicie
jums
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jums » 21.06.2010 11:02

18 czerwca wróciłam z Omis, niemałe miasteczko, sklepy (Konzum, Studenac), bazarek warzywny, kantory, bank. Plaża piaszczystopodobna, nie trzeba butów do kąpania na plaży trochę drzewek, więc można poleżeć i w cieniu (o ile nie przyjdzie się na plaże za późno). Tylko moja kwatera (chyba jak większość) tam oddalona była od plaży o jakieś 500m, w tym 300 schodów. Jeśli chodzi o rozrywki, to w knajpach wieczorem nie było dyskotek, ani muzyki na żywo, ale ludzi sporo, także mieszkańców, knajpy na plaży wieczorem puste. Może to wina wczesnego sezonu. Polecam rejs statkiem na Brać (180 kun) - Fish Picnic, rybka pyszna.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 21.06.2010 14:09

jums napisał(a):18 czerwca wróciłam z Omis...

:o :o :o :)

trochę chyba nie na temat...
...ale jesteś usprawiedliwiona, to jest tzw. "stres popowrotowy" :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.06.2010 14:21

jums napisał(a):
18 czerwca wróciłam z Omis...

nie, no jak najbardziej na temat ... brak tylko wyjaśnienia, czy "wróciłam na paszport", czy "na dowód" :wink: [/quote]
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 21.06.2010 14:26

Fakt, sorry :)
jums
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jums » 22.06.2010 11:26

Krystof napisał(a):
jums napisał(a):
18 czerwca wróciłam z Omis...

nie, no jak najbardziej na temat ... brak tylko wyjaśnienia, czy "wróciłam na paszport", czy "na dowód" :wink:
[/quote]

Moja odpowiedź dotyczyła zapytania asiamoj o Trogir czy Omis
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone