Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pety...

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 13.09.2006 21:11

Niestety petów mnóstwo, ale my chyba nic z tym nie możemy zrobić. Z tego co widać [czytać :wink: ] - forumowicze grzecznie pety zbierają i wyrzucają do kosza. Tylko, że nie wszyscy Polacy tak robią, tak samo jak nie wszyscy Włosi, Czesi, Francuzi, Niemcy itd. Wymieniać by można bez końca, bo raczej nie od narodowości zależy to czy ktoś potrafi się zachować i ma jakieś poszanowanie dla przyrody..
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 13.09.2006 21:46

Martita myślę .że nawet samo zbieranie ma wpływ.Osobiście widziałam jak Włosi widząc, że zbieramy pety robili to samo
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.09.2006 21:53

Iwona_PB napisał(a):
krakuscity napisał(a):
Iwona_PB napisał(a):W tym roku Ivan Dolac petów aż tak dużo nie było. ;)
Ale czy była tam głusza :) . Może będzie jakaś relacja z wakacji?
Pozdrawiam :wink:

haj Krakus, głusza umiarkowana, zwłaszcza po 1 września ;)
He, a ja nawet jednego Polaka na plaży podejrzewałam o bycie Tobą ;) i z pewną dozą nieśmiałości zapytałam, czy aby nie uczestniczy w forum cro.pl. Pomyliłam się jednak ;)
Pzdr
:lol:
Ja byłem w czerwcu 6 dni na Riwierze Makarskiej i dwa tygodnie w Czarnogórze
Pozdrawiam :)
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 14.09.2006 08:42

aniuczek napisał(a):
Iwona_PB napisał(a):Jako niepaląca proszę o bardziej konstruktywne rady ;)

Bardzo proszę :!: Jako osoba niepaląca proponuję zakazać palenia na plażach jako i innych miejscach publicznych. O ile takiego zakazu już nie ma. No i przede wszystkim ten zakaz egzekwować :!:

Jako osoba paląca, całkowicie popieram. Ja w tym roku przyjąłem zasadę, że na plażę chodzę bez papierosów. Zdrowiej i mimo wszystko taniej. W poprzednich latach zawsze miałem ze sobą własną "polową" popielniczkę.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 14.09.2006 08:45

pietro napisał(a):Zazwyczaj palacze to egoiści-niestety i brudasy.....

Tak .... A ci, którzy nie palą to zazwyczaj samarytanie i altruiści. Nie mówiąc już o tym, że są wzorem do naśladowania jeśli chodzi o czystość. Chyba trochę za bardzo generalizujesz.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 14.09.2006 19:07

sirk napisał(a):
pietro napisał(a):Zazwyczaj palacze to egoiści-niestety i brudasy.....

Tak .... A ci, którzy nie palą to zazwyczaj samarytanie i altruiści. Nie mówiąc już o tym, że są wzorem do naśladowania jeśli chodzi o czystość. Chyba trochę za bardzo generalizujesz.

no :wink: może mnie trochę poniosło :lol:
magodr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magodr » 15.09.2006 07:46

Pety to nie tylko problem na plaży. Jakoś wcześniej nie dostrzegałam wszechobecnego brudu w Chorwacji. Teraz mając małe dziecko, które jest na etapie raczkowania spotykałam się z tym problemem na każdym kroku. W rączkach mojego synka znajdowałam przeogromną ilość petów i to będąc w takich miejscach jak starówka w Trogirze, skwer przed pałacem Dioklecjana w Splicie, a o samym Dubrowniku i Stradun już nie wspomnę.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 15.09.2006 07:56

magodr napisał(a):Pety to nie tylko problem na plaży. Jakoś wcześniej nie dostrzegałam wszechobecnego brudu w Chorwacji. Teraz mając małe dziecko, które jest na etapie raczkowania spotykałam się z tym problemem na każdym kroku. W rączkach mojego synka znajdowałam przeogromną ilość petów i to będąc w takich miejscach jak starówka w Trogirze, skwer przed pałacem Dioklecjana w Splicie, a o samym Dubrowniku i Stradun już nie wspomnę.

brudno w chorwacji ??? :D
niemozliwe !!! :D :D :D

Obrazek
fontanna w splicje

moze jak wejda do uni to im tam jakis sanepid zesla albo co jeszcze gorszego[/img]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.09.2006 08:46

taaaa.... i będą musieli jak wszyscy w łapę dawać a i może drogi u nich będą wkońcu takie jak u nas, bo u nas przecież czysto bo uniji my som a za przeproszeniem do sracza nad bałtykiem na polach namiotowych to się w gaz masce wchodzi no i petów oczywiście na plaży nie ma :evil: . Kultura i teoretycznie związana z nią czystość to bajka - jeśli nie będziemy zwracać innym uwagi (żeby mieli świadomość niewłaściwego postępowania) i nie stworzy się podstaw prawnych i nie zacznie ich egzekwować (przykład z Niemiec - facet ukarany mandatem 500 DM za wrzucenie reklamówki ze śmieciami do rowu bo wujaszek widząc postępowanie zadzwonił na policję która zjawiła się w ciągu 5 minut bo o dziwo mieli paliwo w radiowozie) to syf będzie nadal. Ja osobiście - palacz (łażący na plaże z puszką po piwie coli lub innym płynie) zwróciłem uwagę starej babie (czeszka) dłubiącej dziadkowi pamarańczki orzeszki i inne specjały aby nie zapomniała pozbierać spomiędzy kamieni łupin i skórek - o dziwo z efektem zadziałało i pozbierała. Bo równie wk......e jak pety są dla mnie patyczki po lodach wspomniane wcześniej skórki łupinki i inne badziewie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2006 23:32

Nie nerwuj się Rich....szkoda pikawy...kijem nie zawrócisz Wisły, czy innego strumyka... :wink: :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.09.2006 08:29

slapol - ja jestem człowiek wyjątkowo spokojny :wink: i anie kipy ani patyczki ani nasze drogi (bo mam blisko do granicy) z równowagi mnie nie wyprowadzają a czasem jakąś złą buźkę też trza wstawić. A jakby mi coś bardzo na serduchu ciążyło to zawsze można złe emocję jakimś browarkiem z człeka wykurzyć :lol: K.....a ale zazdroszczę Karolowi z rodzinką i Jurasowi :roll: a tam - już niedługo coraz bliżej .... :D i znów ruszymy na południowe szlaki :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone