Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peschiera nad Jez Garda

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
slight
Podróżnik
Peschiera nad Jez Garda

Nieprzeczytany postnapisał(a) slight » 02.07.2007 21:15

witam
czy byl ktos w miescie Peschiera nad jez.Garda?
jakie macie wrazenia z tego miejsca? wybieram sie tam w tym roku i dlatego pytam...
czy to dobre miejsce do plazowania i kapieli nurkowania, czy ciekawe widoki na otaczajaca przyrode, czy w samym miescie jest wieczorami atrakcyjnie (jakies koncerty itp)
dzieki za info
pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.07.2007 21:36

Dawno temu (1999) byłem na campie Bella Italia. Camp w porzadku. Peschiera - nie pamietam nic ciekawego, ale niedaleko Sirmione z zamkiem i Grotte di Catullo, Verona i miejscowości przy Gardzie. Generalnie dobre miejsce wypadowe.
Pa
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 03.07.2007 11:31

Ja będę za 4 dni w Dolomitach na Via Verratach i chcemy z znajomymi wyskoczyć na 3 dni w ramach restu nad Garde prawdopodobnie do Riva di Garda ale tak naprawdę to to takie wstępne plany co do miejscowości na te parę dni może ktoś coś poleci najlepiej w północnej części jeziora
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 03.07.2007 13:19

Docelowo nad Gardą byłam tylko w Torri del Benaco, troszkę liznęłam Sirmione, ale Garda... woda kryształ, widoki super - warto jechać. :lol: :hut: :papa:
slight
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slight » 03.07.2007 23:26

a ile kosztuje np wypozyczenie roweru gorskiego w okolicach Gardy na dobe?
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 04.07.2007 11:30

Jola L-G wspomniałaś o Sirmione i co warto na dłużej, bo to podobno taka perełka nad Gardą, tylko czy da się żyć :D te perełki sa zazwyczaj bardzo drogie.Coś mi się zdaje że miejsce tego krótkiego pobytu nad Garda poznam dopiero na miejscu. :)
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 04.07.2007 14:06

kuczi74 napisał(a):Jola L-G wspomniałaś o Sirmione i co warto na dłużej, bo to podobno taka perełka nad Gardą, tylko czy da się żyć :D te perełki sa zazwyczaj bardzo drogie.Coś mi się zdaje że miejsce tego krótkiego pobytu nad Garda poznam dopiero na miejscu. :)

Mnie osobiście bardziej przypadło do gustu Torri del Benaco, dlatego napisałam, że Sirmione "liznęłam" - no cóż gusta są różne :wink: :wink:, a ogólnie nad Gardą jest wszędzie pięknie i wszędzie mniej lub bardziej, ale jednak dosyć drogo :hut:
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 04.07.2007 21:30

No cóż już nie długo sam sie przekonam jak będzie naprawdę :) ale jestem pewien ze super.
Dzięki Jolu za informacje :hut: :papa:
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 05.07.2007 07:10

kuczi74 napisał(a):No cóż już nie długo sam sie przekonam jak będzie naprawdę :) ale jestem pewien ze super.
Dzięki Jolu za informacje :hut: :papa:

Życzę super wrażeń i przyjemnego wypoczynku, a gdybyś był w Torri, to obok miejsca skąd wyruszają wycieczki po jeziorze jest pizzeria - pizza na cieńkim cieście (taką lubię) pyszniutka!!!mniam...mniam... (chociaż niektórzy mówią, że najgorszą pizzę w swoim życiu jedli właśnie w Italii - ja uwazam inaczej)
To pakuj się, wyjeżdżaj, wypoczywaj, zwiedzaj
i wracaj :papa: :papa: :papa :papa: :papa:
derobson
Podróżnik
czy polecacie okolice jeziora Garda na wakacje z 2latkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) derobson » 23.07.2007 15:14

zastanawiamy się nad wypadem nad gardę, wrzesień około 7 dni
czy warto?
jakie tam są atrakcję dla maluchów ( 2 latków ) , jeśli są /
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 26.07.2007 11:57

Właśnie wróciłem z paro dniowego pobytu nad Gardą,w Riva del Garda. Nie zastanawiaj się Derobson tylko jedz, jest jak w bajce,zamki ,pałacyki,kolorowe kamieniczki,palmy nad wodą powyżej dookoła góry.W tym terminie co jedziesz będzie już luzniej bo teraz tłok okropny ale czym dalej od tych bardziej znanych miejscowości tym było luzniej.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 26.07.2007 13:45

kuczi74 napisał(a):Właśnie wróciłem z paro dniowego pobytu nad Gardą,w Riva del Garda. Nie zastanawiaj się Derobson tylko jedz, jest jak w bajce,zamki ,pałacyki,kolorowe kamieniczki,palmy nad wodą powyżej dookoła góry.W tym terminie co jedziesz będzie już luzniej bo teraz tłok okropny ale czym dalej od tych bardziej znanych miejscowości tym było luzniej.

Warto było, co??? :wink: :wink:
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 26.07.2007 21:41

Witaj Jolu :) Warto było i to jak,szkoda że tylko mogłem tam spędzić te 3 dni,ale w końcu głównym celem były Dolomity. Za to będzie okazja tam wrócić na całe 2 tygodnie wakacji i objechać całą Gardę.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 26.07.2007 22:20

kuczi74 napisał(a):Witaj Jolu :) Warto było i to jak,szkoda że tylko mogłem tam spędzić te 3 dni,ale w końcu głównym celem były Dolomity. Za to będzie okazja tam wrócić na całe 2 tygodnie wakacji i objechać całą Gardę.

To życzę miłego urlopu, bo dla mnie wyjazd do Italii to tylko nad Gardę, a swoje wybrzeże to niech sobie......., spotkałam się tam kiedyś z bardzo hamskim potraktowaniem Polaków i powiedziałam sobie, że już nigdy na ich wybrzeże na urlop nie zawitam, ewentualnie przejazdem jak będę musiała, a Garda to zupełnie inny świat i mam wrażenie, że zupełnie inni ludzie ( takie jest moje zdanie, zdaję sobie sprawę z tego, że wielu by ze mną polemizowało na ten temat, ale jak do tej pory, a minęło kilkaaaa dobrych latek zdania nie zmieniłam) :papa: :papa: :papa: [/url]
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 27.07.2007 22:08

Jolu no na mój urlop to sobie muszę już poczekać do nastepnego roku :D ja już od wczoraj w pracy.Za rok Chorwacja już nie byłem 2 rok i sie bardzo stęskniłem.A nad Gardę na pewno kiedyś wrócę.A co do zachowania wobec polaków to na szczęście spotkałem się z dobrym nastawieniem od Włochów począwszy na turystach z zachodniej UE kończąc.Ale to może z racji naszego wspólnego zamiłowania do gór.Nawet to często oni pierwsi nas rano pozdrawiali zawsze uśmiechnięci.Byliśmy jedynymi Polakami na kompie w Cortinie i Madonnie,i trudno nas było przeoczyć z naszą flaga narodową na namiocie :D Po paru dniach nawet Anglicy poszli w nasze ślady,kupili i zawiesili swoja :papa:
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia