Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peschiera nad Jez Garda

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 30.07.2007 08:04

Co do pobytu nad Gardą, to do tamtejszych tubylców nie mam żadnych zastrzeżeń, spotykaliśmy się z miłymi ludźmi , też byliśmy w okolicy jedynymi turystami z Polski :lol: :lol: :lol:
- teraz przykładaj się do pracy, żeby zasłużyć na urlop. Pozdrowionka :lol: :lol: :lol: :papa: :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2007 08:52

kuczi74 napisał(a):Jolu no na mój urlop to sobie muszę już poczekać do nastepnego roku :D ja już od wczoraj w pracy.Za rok Chorwacja już nie byłem 2 rok i sie bardzo stęskniłem.A nad Gardę na pewno kiedyś wrócę.A co do zachowania wobec polaków to na szczęście spotkałem się z dobrym nastawieniem od Włochów począwszy na turystach z zachodniej UE kończąc.Ale to może z racji naszego wspólnego zamiłowania do gór.Nawet to często oni pierwsi nas rano pozdrawiali zawsze uśmiechnięci.Byliśmy jedynymi Polakami na kompie w Cortinie i Madonnie,i trudno nas było przeoczyć z naszą flaga narodową na namiocie :D Po paru dniach nawet Anglicy poszli w nasze ślady,kupili i zawiesili swoja :papa:

Kuczi ..... jesteście typowymi turystami w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Oby takich jak najwięcej.
Pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2007 08:57

Jola L-G napisał(a):
kuczi74 napisał(a):No cóż już nie długo sam sie przekonam jak będzie naprawdę :) ale jestem pewien ze super.
Dzięki Jolu za informacje :hut: :papa:

Życzę super wrażeń i przyjemnego wypoczynku, a gdybyś był w Torri, to obok miejsca skąd wyruszają wycieczki po jeziorze jest pizzeria - pizza na cieńkim cieście (taką lubię) pyszniutka!!!mniam...mniam... (chociaż niektórzy mówią, że najgorszą pizzę w swoim życiu jedli właśnie w Italii - ja uwazam inaczej)
To pakuj się, wyjeżdżaj, wypoczywaj, zwiedzaj
i wracaj :papa: :papa: :papa :papa: :papa:

Jola ... odnosnie pizzy. Ja jestem z tych nielicznych, taką pizzę na cieniutkim cieście spożywałem w Trieste ( powrót z małej objazdówki). W życiu nie jadłem czegoś bardziej paskudnego. Zęby można było połamać, totalny niewypał.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 30.07.2007 09:08

woka napisał(a):
Jola L-G napisał(a):
kuczi74 napisał(a):No cóż już nie długo sam sie przekonam jak będzie naprawdę :) ale jestem pewien ze super.
Dzięki Jolu za informacje :hut: :papa:

Życzę super wrażeń i przyjemnego wypoczynku, a gdybyś był w Torri, to obok miejsca skąd wyruszają wycieczki po jeziorze jest pizzeria - pizza na cieńkim cieście (taką lubię) pyszniutka!!!mniam...mniam... (chociaż niektórzy mówią, że najgorszą pizzę w swoim życiu jedli właśnie w Italii - ja uwazam inaczej)
To pakuj się, wyjeżdżaj, wypoczywaj, zwiedzaj
i wracaj :papa: :papa: :papa :papa: :papa:

Jola ... odnosnie pizzy. Ja jestem z tych nielicznych, taką pizzę na cieniutkim cieście spożywałem w Trieste ( powrót z małej objazdówki). W życiu nie jadłem czegoś bardziej paskudnego. Zęby można było połamać, totalny niewypał.

To jedź do Torri del Benaco, może tam Ci zasmakuje??? :wink: :wink:
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 30.07.2007 14:20

Jola L-G napisał(a):Co do pobytu nad Gardą, to do tamtejszych tubylców nie mam żadnych zastrzeżeń, spotykaliśmy się z miłymi ludźmi , też byliśmy w okolicy jedynymi turystami z Polski :lol: :lol: :lol:
- teraz przykładaj się do pracy, żeby zasłużyć na urlop. Pozdrowionka :lol: :lol: :lol: :papa: :papa:

No przykładam się :) i już nawet mi to jakoś idzie ale pierwsze 2 dni pracy lepiej nie mówić :) A co z twoimi wakacjami w tym roku pochwal się :D
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 30.07.2007 14:28

woka napisał(a):
kuczi74 napisał(a):Jolu no na mój urlop to sobie muszę już poczekać do nastepnego roku :D ja już od wczoraj w pracy.Za rok Chorwacja już nie byłem 2 rok i sie bardzo stęskniłem.A nad Gardę na pewno kiedyś wrócę.A co do zachowania wobec polaków to na szczęście spotkałem się z dobrym nastawieniem od Włochów począwszy na turystach z zachodniej UE kończąc.Ale to może z racji naszego wspólnego zamiłowania do gór.Nawet to często oni pierwsi nas rano pozdrawiali zawsze uśmiechnięci.Byliśmy jedynymi Polakami na kompie w Cortinie i Madonnie,i trudno nas było przeoczyć z naszą flaga narodową na namiocie :D Po paru dniach nawet Anglicy poszli w nasze ślady,kupili i zawiesili swoja :papa:

Kuczi ..... jesteście typowymi turystami w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Oby takich jak najwięcej.
Pozdrawiam.

Dzięki Woka :) staraliśmy się haha
A na dobrą pizze znaczniej bliżej zapraszam do Rybnika-Chwałowic do Hajdy z murowanego pieca. Może to nie Chorwacja i Włochy ale dobra
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.07.2007 15:11

Kuczi ... dzieki za zaproszenie jednak u siebie równiez mam niezłą. Kupuję raz na 5-ciolatkę, nie jestem smakoszem pizzy. Tam we Włoszech chciałem spróbować jej smaku, bądź co bądź w kraju pochodzenia. Już na Chorwacji jest o wiele lepsza.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia