Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 18:06

woka napisał(a):Fotogeniczne to jest. W realu zapewne jeszcze bardziej tajemnicze niż na zdjęciach.

Jest znacznie piękniejsze, niż by to z moich fotek wynikało. To były moje pierwsze próby z aparatem fotograficznym. Dziesięć lat temu...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2014 20:19

Patallaqta jest wspaniałym i zadziwiającym dziełem . Najciekawsze jest dla mnie to , że po niespełna stu latach zostało opuszczone . Wg niektórych teorii upadek religii był przyczyną odejścia ludzi z tego sanktuarium i obserwatorium astronomicznego w jednym .
Jak by nie było - to jeden z nowych siedmiu cudów świata 8)

Wojtku , gdy robiłeś te zdjęcia ( dla mnie piękne ) - jeszcze oficjalnie cudem nie było :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 21:30

piotrf napisał(a):Patallaqta jest wspaniałym i zadziwiającym dziełem .

Zapewne. :)
Intryguje mnie jednak, którędy szły Twoje myśli, że trafiły na Patallaqta...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2014 21:56

Sporo czytałem na temat tego miejsca i z kilku publikacji dowiedziałem się , że Machu Picchu to nazwa nadana przez rzekomych odkrywców

Swoją drogą polscy archeolodzy mają spory wkład w badaniach nad tym wspaniałym miejscem .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 22:09

piotrf napisał(a):Sporo czytałem na temat tego miejsca i z kilku publikacji dowiedziałem się , że Machu Picchu to nazwa nadana przez rzekomych odkrywców

Wiele z tych nazw - chyba nawet większość - zostało nadane przez późniejszych odkrywców, w tym również Machu Picchu.

Nazwy Patallaqta (również Llaqta pata) występują w okolicach Machu Picchu - być może również nadane w czasach nam bliższych, tego nie wiem. Natomiast nie wiedziałem, że ktoś jakoś odkrył, iż Machu Picchu nazywało się właśnie tak. Ciekaw jestem, jaki jest stopień wiarygodności tej teorii...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2014 22:34

W innym artykule kilku badaczy średniowiecznych dzieł stwierdziło , że potwierdzeniem dla wyników ich stwierdzeń jest fakt opisania w jednym z nich Intihuatana - świętego kamiennego słupa , który nie rzuca cienia podczas równonocy .
Nikt jednak nie jest w stanie stwierdzić nawet z dużym przybliżeniem , że Inkowie nie mieli innego obserwatorium nad Urubamba . . .

Pozdrawiam
Piotr
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.11.2014 08:35

Franz, Piotrf ....
Właśnie ze względu na tą tajemniczość (brak logiki w stawianiu tej budowli) mam taką a nie inną opinię o tym.
..... bo po jakiego grzyba stawiać coś na zboczu góry. Wody pitnej ( ze źródła) tam zapewne nie było, żywność na kamieniu nie urosła. Polowanie na zwierza zapewne w większości w dolinie a później targaj go w górę.
Wiem, są świątynie w Tybecie też oddalone od cywilizacji .....
Brak w tym wszystkim logiki a przyjmuję, że ówcześnie żyjący byli nie mniej inteligentni od nas. W takim razie co ???
UFO jakieś, religia ( zapewne na 100 % tak) ..... to pozostawia dużo do myślenia. Ja, aby nie zgłupieć :wink: w tym wszystkim przyjmuję pozę obronną i tłumaczę sobie, że nie będę się rozwodził nad "radosną twórczością" nawiedzonych ludzi.
Ustalenia archeologów i antropologów ..... są ich ustaleniami. Prawda lub fałsz ( właściwe skreślić) :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2014 15:11

piotrf napisał(a):W innym artykule kilku badaczy średniowiecznych dzieł stwierdziło , że potwierdzeniem dla wyników ich stwierdzeń jest fakt opisania w jednym z nich Intihuatana - świętego kamiennego słupa , który nie rzuca cienia podczas równonocy .

Z tym brakiem cienia to jest lekko naciągane. To jednak nie jest równik. ;)
A taką w przybliżeniu równonoc, to oni tam mają praktycznie przez cały rok.

Ale fakt - jeśli są dowody, że w Patallaqta znajdowała się Intihuatana, to to jest argument.

woka napisał(a):..... bo po jakiego grzyba stawiać coś na zboczu góry. Wody pitnej ( ze źródła) tam zapewne nie było, żywność na kamieniu nie urosła. Polowanie na zwierza zapewne w większości w dolinie a później targaj go w górę.

Wodę bieżącą mieli ze źródeł na górze Machu Picchcu. Zwierzyna nie urzęduje wyłącznie w dolinach, tylko grasuje dowolnie po górach, więc polowanie mogło się odbywać zarówno poniżej osiedla, jak i powyżej.
Upraw w samej dolinie i tak by się nie dało mieć z uwagi na bardzo wąski charakter tamtejszych dolin (wyłącznie erozja rzeczna). Wszystko rosło na tarasach na górskich zboczach, a gleba była w miarę urodzajna.

woka napisał(a):Brak w tym wszystkim logiki a przyjmuję, że ówcześnie żyjący byli nie mniej inteligentni od nas. W takim razie co ???

A co powiesz o wielu wioskach i miasteczkach we Francji - a jeszcze bardziej we Włoszech - które okupują górskie zbocza tuż pod samym wierzchołkiem wzniesień? :)

Pozdrawiam,
Wojtek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.11.2014 16:52

Franz napisał(a):A co powiesz o wielu wioskach i miasteczkach we Francji - a jeszcze bardziej we Włoszech - które okupują górskie zbocza tuż pod samym wierzchołkiem wzniesień? :)

... i w Chorwacji (też). :)
Co powiem ...... nic nie powiem. Nie wiem co powiedzieć. Ot, przydarzyło mi się. :wink:

( ..... może chcieli mieć ładny widok. Wiesz, apartman w pięknym widokiem jest w cenie. :) Patrz, jacy zapobiegliwi, już wówczas wiedzieli, że nadejdzie taka chwila, że lub próżny będzie na wczasy jeździł) :) :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2014 15:04

woka napisał(a):... i w Chorwacji (też). :)

Jakoś z Chorwacją mi się nie skojarzyło, ale fakt - sam też przecież zwiedzałem takie miejscowości.

woka napisał(a):( ..... może chcieli mieć ładny widok. Wiesz, apartman w pięknym widokiem jest w cenie. :) Patrz, jacy zapobiegliwi, już wówczas wiedzieli, że nadejdzie taka chwila, że lub próżny będzie na wczasy jeździł) :) :wink:

Na pewno to mieli w dalekosiężnych planach. ;)
A póki co, to oni tam słońce "przyłatali". :oczko_usmiech:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.11.2014 15:59

Schodzimy do pierwszych zabudowań - przy budce kontrolnej rejestrujemy się i podbijamy bilety. Żenia i ja zostawiamy tu plecaki na przechowanie, podczas gdy Tomek woli mieć swój plecak ze sobą.

PICT0023.JPG

PICT0024.JPG

PICT0025.JPG

PICT0026.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2015 21:57

O 8:15 zaczynamy zwiedzanie legendarnego, obrosłego mitami miasta. Wprawdzie wszystkie pomieszczenia pozbawione są zadaszeń, to jednak łatwo sobie wyobrazić, zaś zachowane, częściowo zrekonstruowane mury domostw i świątyń powodują, że czuję się przeniesiony w dawny świat Inków. Przed nami Świątynia Trzech Okien, Intihuatana, Święta Skała, Świątynia Kondora, Świątynia Słońca, Pałac Księżniczki i wiele innych, mniej ważnych zabudowań - można się pogubić w objaśnieniach, dostarczanych nam na bieżąco przez Agustina.

PICT0027.JPG

PICT0028.JPG

PICT0029.JPG

PICT0030.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.02.2015 22:00

Na zdjęciach robi wrażenie, to mogę sobie tylko wyobrazić, jak to jest na żywo...

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2015 22:16

ASIULA HK napisał(a):Na zdjęciach robi wrażenie, to mogę sobie tylko wyobrazić, jak to jest na żywo...

Znacznie lepiej, bo trójwymiarowo. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.02.2015 22:21

Franz napisał(a):Znacznie lepiej, bo trójwymiarowo.

:lol: nie wątpię :wink:

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Południowa

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone