Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 29.09.2014 18:15

Uuuułłlłaaaa i tu będę miała ciekawą lekturę :) pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.09.2014 18:47

Do powyższych wypowiedzi dodałbym jeszcze prośbę o więcej zdjęć 8)

A tak wogle :wink: to cześć :D po długim "niewidzeniu" . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.09.2014 21:04

andeo napisał(a):Uuuułłlłaaaa i tu będę miała ciekawą lekturę :) pozdrawiam

No cóż, tu już trochę egzotyki. :)

piotrf napisał(a):Do powyższych wypowiedzi dodałbym jeszcze prośbę o więcej zdjęć 8)

Wtedy operowałem głównie kamerą. To był pierwszy wyjazd, na który zabrałem aparat, ale pstrykałem niewiele fotek.

piotrf napisał(a):A tak wogle :wink: to cześć :D po długim "niewidzeniu" . . .

Witaj, Piotrze. Czyżby wakacje dobiegły końca?

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2014 19:45

Na samym dole licznych serpentyn pojawiają się pierwsze autobusy - wkrótce cała ich karawana będzie się bez ustanku wspinała w stronę najsłynniejszych ruin - ale jeszcze przez chwilę tajemnicze Machu Picchu będzie się cieszyło absolutnym spokojem. Ruszamy i my w jego kierunku.

PICT0010.JPG

PICT0011.JPG

PICT0012.JPG

PICT0013.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.10.2014 07:52

Franz napisał(a): Ruszamy i my w jego kierunku.

Pięknie tu ... ale jak trzeba to trzeba ... więc ruszamy. :)

pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.10.2014 14:15

mariusz-w napisał(a):Pięknie tu ... ale jak trzeba to trzeba ... więc ruszamy. :)

Jeszcze będzie ładnie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 18:50

Jeszcze dosyć wysoko ponad osiedlem mijamy pierwsze pozostałości inkaskich zabudowań, a po półgodzinie spotykamy lamy, wylegujące się na podmurowanych tarasach w stopniowo coraz cieplejszych promieniach słońca.

PICT0014.JPG

PICT0017.JPG

PICT0018.JPG
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.10.2014 21:27

Zazdroszczę Wam kolego Franz. Ciągle pogoń za czasem - co to za życie - żadne, szare.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.10.2014 22:59

darek1 napisał(a):Zazdroszczę Wam kolego Franz. Ciągle pogoń za czasem - co to za życie - żadne, szare.

A widzisz? Nawet nas tego dnia czas przed świtem w miejscu zatrzymał. Miał pierwszeństwo przebiegu. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 00:45

Wkrótce osiągamy pierwsze tarasy Machu Picchu. Dla Tomka oznacza to powrót do miejsca, które tak go kiedyś zauroczyło, że zapragnął pójść do niego na piechotę, przez niebotyczne Andy; dla mnie - dzięki niemu właściwie - to spotkanie trzeciego stopnia.
Spotkanie z niemalże mitycznym, zapomnianym inkaskim osiedlem...

PICT0019.JPG

PICT0020.JPG

PICT0021.JPG

PICT0022.JPG
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.11.2014 05:11

Zastanawiam się w jakim celu wybudowano miasto wysoko w górach gdzie nie ma roślinności, zwierząt, klimat uciążliwy - życie bardzo trudne ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2014 07:42

darek1 napisał(a):Zastanawiam się w jakim celu wybudowano miasto wysoko w górach gdzie nie ma roślinności, zwierząt, klimat uciążliwy - życie bardzo trudne ?

Przychodzi mi na myśl jedno słowo - bezpieczeństwo.
(ale mogę się mylić)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.11.2014 09:28

darek1 napisał(a):Zastanawiam się w jakim celu wybudowano miasto wysoko w górach gdzie nie ma roślinności, zwierząt, klimat uciążliwy - życie bardzo trudne ?

Słusznie.
Dla mnie to jedna wielka paranoja. Przecież wówczas nikt im nie przyjechał z zewnątrz aby pomóc w budowie. Zapewne ci co budowali - tam żyli i innego świata oprócz obrębu kilkunastu km nie znali i nie widzieli.
Zapewne wówczas żył jakiś "polityk" co porwał lud, wytłumaczył, że tak trzeba.
.......... lud się napracował, budowla zapewne okazała się zbędna. Być może była całkowitą "klapą" i wymysłem "chorego człowieka".

A teraz - marketing, owianie tajemnicą ( bo przecież jest tajemnicze) i żyjący lud gnie zobaczyć. Byznes to byznes :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 15:12

Vjetar napisał(a):

Przychodzi mi na myśl jedno słowo - bezpieczeństwo.
(ale mogę się mylić)

Bezpieczeństwo z uwagi na wyjątkowe położenie - jak najbardziej.

Natomiast klimat, roślinność, zwierzęta - to wszystko w tamtym miejscu jest bardzo sprzyjające.
W odróżnieniu od wybrzeża Peru - wysuszonego, wręcz pustynnego - tu kwitnie bujne życie i wszystkiego jest pod dostatkiem. Warto wziąć też pod uwagę, że osiedle Machu Picchu jest położone znacznie niżej, niż inkaska stolica - Cuzco.

woka napisał(a):Dla mnie to jedna wielka paranoja. Przecież wówczas nikt im nie przyjechał z zewnątrz aby pomóc w budowie. Zapewne ci co budowali - tam żyli i innego świata oprócz obrębu kilkunastu km nie znali i nie widzieli.

Tak samo, jak plemiona żyjące bliżej wybrzeża, jak inne z kolei, żyjące w dżungli, również i tutaj było sporo osad indiańskich. Zatem o pracowników nie było tak trudno. Budulec był również na miejscu - zarówno kamień, jak i drewno. Kwestia, jak skłonić ludzi do wysiłku, który wybiega poza własne ubranie i wyżywienie. Ale to - różne metody, różne uzasadnienia - na całym świecie było i jest nadal stosowane.

Zawsze najłatwiej było (i w wielu przypadkach jest nadal) postraszyć religią - czy to wieczne potępienie, czy złożenie w ofierze. ;)

woka napisał(a):A teraz - marketing, owianie tajemnicą ( bo przecież jest tajemnicze) i żyjący lud gnie zobaczyć. Byznes to byznes :wink:

Racja. Bo jest co oglądać. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.11.2014 16:09

Franz napisał(a):Zawsze najłatwiej było (i w wielu przypadkach jest nadal) postraszyć religią - czy to wieczne potępienie, czy złożenie w ofierze. ;)

.... że też o tym nie pomyślałem. Moim zdaniem - jest to na pierwszym miejscu.
Franz napisał(a):Racja. Bo jest co oglądać. :)

Fotogeniczne to jest. W realu zapewne jeszcze bardziej tajemnicze niż na zdjęciach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Południowa

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone