napisał(a) Franz » 06.11.2014 15:12
Vjetar napisał(a):darek1 napisał(a):Zastanawiam się w jakim celu wybudowano miasto wysoko w górach gdzie nie ma roślinności, zwierząt, klimat uciążliwy - życie bardzo trudne ?
Przychodzi mi na myśl jedno słowo - bezpieczeństwo.
(ale mogę się mylić)
Bezpieczeństwo z uwagi na wyjątkowe położenie - jak najbardziej.
Natomiast klimat, roślinność, zwierzęta - to wszystko w tamtym miejscu jest bardzo sprzyjające.
W odróżnieniu od wybrzeża Peru - wysuszonego, wręcz pustynnego - tu kwitnie bujne życie i wszystkiego jest pod dostatkiem. Warto wziąć też pod uwagę, że osiedle Machu Picchu jest położone znacznie niżej, niż inkaska stolica - Cuzco.
woka napisał(a):Dla mnie to jedna wielka paranoja. Przecież wówczas nikt im nie przyjechał z zewnątrz aby pomóc w budowie. Zapewne ci co budowali - tam żyli i innego świata oprócz obrębu kilkunastu km nie znali i nie widzieli.
Tak samo, jak plemiona żyjące bliżej wybrzeża, jak inne z kolei, żyjące w dżungli, również i tutaj było sporo osad indiańskich. Zatem o pracowników nie było tak trudno. Budulec był również na miejscu - zarówno kamień, jak i drewno. Kwestia, jak skłonić ludzi do wysiłku, który wybiega poza własne ubranie i wyżywienie. Ale to - różne metody, różne uzasadnienia - na całym świecie było i jest nadal stosowane.
Zawsze najłatwiej było (i w wielu przypadkach jest nadal) postraszyć religią - czy to wieczne potępienie, czy złożenie w ofierze.
woka napisał(a):A teraz - marketing, owianie tajemnicą ( bo przecież jest tajemnicze) i żyjący lud gnie zobaczyć. Byznes to byznes
Racja. Bo jest co oglądać.
Pozdrawiam,
Wojtek