Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
Franz
Legenda
Re: Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2012 12:41

Pomimo znacznej już wysokości, temperatura powietrza sięga piętnastu stopni Celsjusza, więc pot zaczyna perlić się na skroniach. Rozrzedzone powietrze powoduje wzmożoną akcję płuc i coraz szybsze bicie serca, nie ma więc rady - trzeba co jakiś czas przystanąć i wyrównać pracę wewnętrznej maszynerii. Zatrzymuję się przy wbitym na sztorc palu z przywiązanymi wiechciami suchej trawy. Totem jakiś? Ostrzeżenie, by dalej się nie zapuszczać?

- Jak pójdziemy poza ten znak, przypłacimy to naszymi głowami - oświadcza poważnie Agustin.
Zaraz jednak się śmieje z żartu. Udanego? Hmm... jeszcze nie zdążył napędzić nam strachu. Powinien sprawę pociągnąć dłużej i bardziej się zasępić.

PICT0057.JPG

PICT0058.JPG

PICT0060.JPG

PICT0062.JPG

PICT0063.JPG

PICT0064.JPG

PICT0065.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2012 12:45

Średnie tempo marszu spada. Ale tylko nam - trzem gringo i dotrzymującego kroku przewodnikowi. Reszta ekipy zdąży posprzątać miejsce pikniku, załadować wszystko na muły i wkrótce nas wyprzedzić. Sponad zielonych stoków, którymi prowadzi ścieżka, coraz bliżej i wyraźniej zaglądają do nas dwa białe olbrzymy. Coraz częściej wlepiam wzrok w bliskie pionu ściany, których wyższe partie pokryte są wiecznym śniegiem, a na ostrych graniach trudno odróżnić granicę pomiędzy zwiewanymi pióropuszami i równie białymi chmurami. Jeszcze trochę marszu i docieram do mety dzisiejszego dnia. Na zielonej płaśni ekipa arrieros zaczyna rozstawiać obóz na najbliższą noc. To nasz najwyżej położony nocleg - 4500m n.p.m. Nocleg w cieniu Apu Salcantay.

PICT0066.JPG

PICT0067.JPG

PICT0068.JPG

PICT0069.JPG

PICT0070.JPG

PICT0071.JPG

PICT0072.JPG
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.09.2012 13:02

Franz napisał(a):Reszta ekipy zdąży posprzątać miejsce pikniku, załadować wszystko na muły i wkrótce nas wyprzedzić.

Nie ma siły - na koce jechali ;)

Kiedyś, dawno, dawno temu czytałem świetną książkę jakiegoś polskiego autora - teraz nie pomnę już ani tytułu, ani nazwiska - gdzie głównym bohaterem był biegacz, potomek Inków, któremu duchy przodków przypomniały, że kurierzy inkascy, swego czasu, w najwyższych górach przemierzali dziennie biegiem dziesiątki kilometrów, dzięki czemu zaczął wygrywać zawody w biegach.

Może też trafiłeś na takich potomków :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2012 18:40

weldon napisał(a):Nie ma siły - na koce jechali ;)

A tak. Oni tam w górach wszyscy żują.

weldon napisał(a):Kiedyś, dawno, dawno temu czytałem świetną książkę jakiegoś polskiego autora - teraz nie pomnę już ani tytułu, ani nazwiska - gdzie głównym bohaterem był biegacz, potomek Inków, któremu duchy przodków przypomniały, że kurierzy inkascy, swego czasu, w najwyższych górach przemierzali dziennie biegiem dziesiątki kilometrów, dzięki czemu zaczął wygrywać zawody w biegach.

Może też trafiłeś na takich potomków :D

Dzięki sztafecie takich posłańców, na stole Inki w Cuzco częstym daniem były świeże ryby z Pacyfiku. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.09.2012 21:37

Pięknie tu , w cieniu Apu Salcantay , ale strasznie mnie ciekawi co jest wyżej :)
Może ruszymy dalej :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.09.2012 18:30

piotrf napisał(a):Pięknie tu , w cieniu Apu Salcantay , ale strasznie mnie ciekawi co jest wyżej :)

Wiele tej wysokości do zdobycia już nam nie zostało.

piotrf napisał(a):Może ruszymy dalej :?: :wink:

Ruszymy, ruszymy. :)
Kiedy to pisałeś, ja już byłem w Dolomitach, a teraz właśnie wróciłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.09.2012 21:18

Franz napisał(a):Ruszymy, ruszymy. :)
Kiedy to pisałeś, ja już byłem w Dolomitach, a teraz właśnie wróciłem.

Cieszę się , że wróciłeś cało i zdrowo . . .
Relacje też zapewne ruszą , a ta "dolomitowa" zostanie rozbudowana o plony z ostatnich odwiedzin 8)

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.09.2012 22:03

piotrf napisał(a):Cieszę się , że wróciłeś cało i zdrowo . . .
Relacje też zapewne ruszą , a ta "dolomitowa" zostanie rozbudowana o plony z ostatnich odwiedzin 8)

A co z Twoją relacją?

W Skalnych Twierdzach wrzucę zajawkę z najnowszego wypadu. Ale chyba najpierw dorzucę foto-zajawkę w innym wątku, bo po Dolomitach zajrzałem jeszcze w dawno nie odwiedzane kąty. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.09.2012 22:28

Franz napisał(a):A co z Twoją relacją?

Wszelkie wyjazdy zostały odłożone na "kiedyś" , podobnie jak relacje z nich :wink:
Relacje z . . . to raczej nie na to forum

Franz napisał(a):
W Skalnych Twierdzach wrzucę zajawkę z najnowszego wypadu. Ale chyba najpierw dorzucę foto-zajawkę w innym wątku, bo po Dolomitach zajrzałem jeszcze w dawno nie odwiedzane kąty. 8)

Będę śledził z przyjemnością :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.09.2012 00:00

piotrf napisał(a):Wszelkie wyjazdy zostały odłożone na "kiedyś" , podobnie jak relacje z nich :wink:
Relacje z . . . to raczej nie na to forum

Tiaaa...
Czasem plany sobie, a życie sobie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2012 22:35

Korzystając z czasu, wspólnie z Żienią wyruszamy jeszcze na krótki spacer - ot, po prostu w górę ponad obóz, tyle że tym razem już bez plecaków, a tylko z aparatami fotograficznymi w ręku. Tempo nie jest szybkie, bo po każdych kilku krokach trzeba się zatrzymać i wyrównać oddech, który staje się bardzo krótki. Serce również - nie wiadomo dlaczego - bardzo się spieszy. Ale przecież mamy czas do podwieczorku. Spoglądam z góry na obóz - dobrze stąd widać całą skomplikowaną strukturę, zorganizowaną dla zaledwie trzech turystów: dwa namioty kucharza i arrieros, dwa większe hangary to kuchnia i jadalnia, trzy żółte namioty, to my: przewodnik, ja z Tomkiem i Żienia. Ale, ale! Jest jeszcze jeden żółty namiot, o którym do tej pory nie wspominałem, a jest rozstawiany na każdym noclegu. Zajmuje najmniejszą z wszystkich powierzchnię, za to jest wyższy od namiotów noclegowych. Cóż takiego kryje? Ano, w środku… nie znajduje się nic. No, może poza małym otworem w ziemi, który nasza ekipa zawsze pod nim wykopuje po to, by następnego dnia go zasypać łącznie z tym wszystkim, co mogło się w nim znaleźć, kiedy któregoś z nas dopadła potrzeba. Namiot - WC.

PICT0073.JPG

PICT0074.JPG

PICT0075.JPG

PICT0076.JPG

PICT0076a.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.09.2012 22:37

OK, zostawmy już obóz - jest przecież tyle innych widoków do podziwiania.

PICT0077.JPG

PICT0078.JPG

PICT0079.JPG

PICT0081.JPG

PICT0082.JPG

PICT0083.JPG

PICT0084.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.09.2012 22:54

O wszystkim pomyślano :lol:

A widoki tych pięknych , wielkich gór - wspaniałe :)
Wysokość spora , to i oddychać trudno ( a kondory to muszą latać na tych wysokościach :wink: )

Pozdrawiam
Piotr
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 30.09.2012 23:00

Siedzę sobie w foteliku......i moja wewnętrzna maszyneria też co jakiś czas nierówno pracuje........z wrażenia..... 8)
Ale nie dałem jej odpocząć ......już siedzę Wam na karku.... :wink:

Pozdrowionka.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.10.2012 10:48

piotrf napisał(a):O wszystkim pomyślano :lol:

Polowa turecka toaleta w peruwiańskich Andach. :)

piotrf napisał(a):A widoki tych pięknych , wielkich gór - wspaniałe :)
Wysokość spora , to i oddychać trudno ( a kondory to muszą latać na tych wysokościach :wink: )

Eee, tam - kondor rozpostrze skrzydła i wiatr sam go niesie...

CROberto napisał(a):Siedzę sobie w foteliku......i moja wewnętrzna maszyneria też co jakiś czas nierówno pracuje........z wrażenia..... 8)
Ale nie dałem jej odpocząć ......już siedzę Wam na karku.... :wink:

Najwyższy punkt trasy już w zasięgu ręki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Południowa

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone