Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu

Nazwę Ameryki zaproponował w 1507 roku niemiecki kartograf, pochodzący z Alzacji, Martin Waldseemüller. Przypisywał on odkrycie Nowego Świata, jak wówczas określano nowo odkryty ląd, Amerigo Vespucciemu i na jego cześć nadał mu miano America. Jednym z najstarszych globusów, na którym pojawiła się nazwa Ameryka, jest Globus Jagielloński z 1508 roku.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.11.2011 13:57

Crayfish napisał(a):... ależ dopasowane te kamyczki ... jak z foremek

piotrf napisał(a):A mnie ciągle fascynują budowle w tych niedostępnych często miejscach , niezależnie od tego czy budowane przez niewolników , czy ludzi wolnych , z pobudek religijnych , czy militarnych . Podziwiam pomysłowość i kunszt tamtych rzemieślników i architektów . . .

Będzie tu tych budowli jeszcze sporo. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.12.2011 15:37

Krótki filmik do ostatniego odcinka.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.12.2011 15:49

Franz napisał(a):Krótki filmik do ostatniego odcinka.

Podoba mi się algorytm, wiążący twoje Peru z ... Franzem Ferdinandem :lol:
Swoją drogą, dawno nie słuchałem ;)

Ludzi nie ma, pewnie niesamowita cisza, w której słychać tylko szmer tej wody?
To musi być przerażające :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.12.2011 20:01

.....
Ostatnio edytowano 01.06.2013 14:40 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.12.2011 23:24

....
Ostatnio edytowano 01.06.2013 14:41 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.12.2011 10:17

weldon napisał(a):Podoba mi się algorytm, wiążący twoje Peru z ... Franzem Ferdinandem :lol:

Kiedy czegoś szukam w google, to dopiero przedziwne skojarzenia dostaję. Czasem zupełnie nie mam pojęcia, w jaki sposób mogłem dostać niektóre wyniki przy zadanych kryteriach wyszukiwania. :lol:

weldon napisał(a):Ludzi nie ma, pewnie niesamowita cisza, w której słychać tylko szmer tej wody?

No i ten wiatr.
Wprawdzie mikrofon kamery nazbyt podkreśla szumy, ale po trawach widać, że wiało.

AndrzejJ. napisał(a):
weldon napisał(a):Ludzi nie ma

Prawie nie ma .Nie licząc te ileś tam autokarów dziennie.Łażą ci ludzie bez sensu i ciągle wchodza w kadr. :wink:

My mieliśmy szczęście - tylko parę osób w pobliżu.
No a wyżej - jedynie Indianie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio edytowano 14.12.2011 10:30 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2011 00:47

Wsłuchany w świszczący wiatr obserwuję rozkołysane , falujące trawy . . .
tarasy na zboczach i ruiny . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.12.2011 10:34

piotrf napisał(a):Wsłuchany w świszczący wiatr obserwuję rozkołysane , falujące trawy . . .
tarasy na zboczach i ruiny . . .

Wiesz, tutaj jeszcze bliskość współczesnej cywilizacji, obecnie funkcjonujące Pisac - jakoś nie pozwalało zapomnieć, w jakim świecie żyjemy.
Później napotykaliśmy inkaskie pozostałości w zupełnym odosobnieniu. Tam już praktycznie nic nas nie łączyło ze znanym nam światem...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2011 15:16

Dzień trzeci

Nasz ostatni dzień przed wyprawą w Andy mamy zamiar zacząć od rzucenia okiem na pozostałości znacznie starszej cywilizacji od inkaskiej. Imperium Huari (Wari) - chociaż bardziej niż o imperium, należałoby mówić o kulturze - rozciągało się na znacznym obszarze od wieku V do XI, potem stopniowo podupadało, chociaż niektóre ośrodki przetrwały znacznie dłużej.

Wstajemy o siódmej rano i po śniadaniu udajemy się na Plaza de Armas, skąd taksówka zabiera nas na paradero - czyli przystanek - skąd odjeżdżają autobusy między innymi do Urcos, na wschód od Cusco, z małym południowym odchyleniem. Z okien autobusu widzimy przy wielu domostwach piece, w których wypieka się tradycyjne wielkie, płaskie chleby. W wyniku małego nieporozumienia z kierowcą, wysiadamy odrobinę dalej niż chcieliśmy, musimy więc się cofnąć około kilometra, by dojść do naszego pierwszego celu. Rumicolca - dawny akwedukt ludu Huari. Obecny wygląd zawdzięcza jednak przebudowie już w czasach inkaskich, kiedy to został przeznaczony na bramę Cuntisuyu.

Wspomniałem już wcześniej, że Cusco było stolicą Tahantinsuyu, czyli Czterech Stron Świata. Zgodnie z głównym podziałem inkaskiego imperium, jego najważniejszą częścią było Cuntisuyu z leżącą na jego terenie stolicą całego państwa. Na północ, przez dzisiejszy Ekwador aż po południową Kolumbię rozciągało się Chinchasuyu, na wschód po Boliwię - Antisuyu - zaś na południe aż za Santiago de Chile sięgało Collasuyu. I oto stanęliśmy na granicy między Cuntisuyu a Antisuyu w miejscu zwanym Bramą do Cusco.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 27.12.2011 19:53 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2011 15:55

Poczytałem trochę na temat tarasów inkaskich pól z okolic Pisaqa ,, jakie pokazałeś w swojej relacji
Pisaq był dla Inków przede wszystkim ośrodkiem badawczym rozwoju kukurydzy. Tarasy położone na różnych wysokościach, były też nawadniane i nawożone w różny sposób . W zależności od temperatury, eksperymentowano z różnymi odmianami kukurydzy. Inkowie podobno wyhodowali siedemnaście odmian różniących się kolorem , smakiem i wielkością ziaren . Różne było też przeznaczenie poszczególnych odmian 8O

Przepraszam Wojtku , ale wolałem to napisac zanim odejdziemy zbytnio od tego miejsca :oops: Mam nadzieję , że nie masz nic przeciwko . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2011 12:43

piotrf napisał(a):Pisaq był dla Inków przede wszystkim ośrodkiem badawczym rozwoju kukurydzy.

Jeszcze się z Tomkiem przejdziemy do ośrdoków badawczych z czasów Inków, które są nadal w użyciu.

piotrf napisał(a):Inkowie podobno wyhodowali siedemnaście odmian różniących się kolorem , smakiem i wielkością ziaren .

Czytałem kiedyś, że kartofli dopracowali się około 400 odmian.

A teraz mieszkańcy Peru mają problemy z kartoflami...

piotrf napisał(a):Przepraszam Wojtku , ale wolałem to napisac zanim odejdziemy zbytnio od tego miejsca :oops: Mam nadzieję , że nie masz nic przeciwko . . .

Nie masz za co przepraszać. W każdym moim wątku wszelkie uzupełnienia, rozszerzenia, również ewentualne korekty są mile widziane.

Ja o wielu aspektach nie wspominam, już chożby dlatego, że nie chciałbym nikogo zanudzać. Tym bardziej się cieszę, kiedy tego typu uzupełnienia pojawiają się od czytelników i jestem wdzięczny za aktywność. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.12.2011 12:50

Franz napisał(a):Ja o wielu aspektach nie wspominam, już choćby dlatego, że nie chciałbym nikogo zanudzać. Tym bardziej się cieszę, kiedy tego typu uzupełnienia pojawiają się od czytelników i jestem wdzięczny za aktywność. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

Eeee ... wspominaj ... to ciekawe i przybliża miejsca, a szczególnie w tak egzotycznych krainach.
Motywuje także do "pogrzebania" by się dowiedzieć jeszcze więcej.

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 18.12.2011 14:45

Te występki z jednej strony - to do wchodzenia na mury ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2011 02:03

mariusz-w napisał(a):Eeee ... wspominaj ... to ciekawe i przybliża miejsca, a szczególnie w tak egzotycznych krainach.
Motywuje także do "pogrzebania" by się dowiedzieć jeszcze więcej.

Przypomina mi się, jak ze dwa lata temu zastanawiałem się, czemu u innych jest tyle komentarzy, a u mnie często cisza niemalże grobowa. Wtedy padło ironiczne stwierdzenie, że moje relacje są tak doskonałe i kompletne, że nie ma nic do dodania. Wtedy zacząłem umyślnie zostawiać niedomówienia, sygnalizować jakąś kwestię bez jej rozwinięcia...
Jak się należało spodziewać - niczego to nie zmieniło. Po jakimś czasie machnąłem ręką.

Teraz regularnie wplatam jakieś ciekawostki w moje relacje, ale raczej skrótowo - bardziej dla siebie niż dla innych. Jeśli ktoś coś z tego dla siebie wyniesie, to fajnie. Jeśli wniesie coś od siebie - to już znaczy, ze faktycznie temat go interesuje. Co mnie bardzo cieszy.
Niemniej, nie zamierzam z moich relacji czynić encyklopedii. Na dłuższą metę działało by to na pewno zniechęcająco. Wiesz, oglądam ciekawe progaramy, dużo czytam - na temat Peru jakieś kilkanaście książek. Nawet nie potrafiłbym całej tej wiedzy umiejętnie przekazać...

Crayfish napisał(a):Te występki z jednej strony - to do wchodzenia na mury ?

Tomek i ja tak właśnie je potraktowaliśmy. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.12.2011 23:01

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):Te występki z jednej strony - to do wchodzenia na mury ?

Tomek i ja tak właśnie je potraktowaliśmy. 8)

W północnym Meksyku widziałem budynek z dorobioną do tych występów balustradą - wyglądało to jak schody na taras umiejscowiony na piętrze wraz z dwoma pomieszczeniami ( pokojami :?: ) dla gości . . .
Przed naszym przyjazdem pomieszczenia te służyły za suszarnię dla kukurydzy :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Południowa

Peru - od inkaskich traktów po linie Nazca: Machu Picchu - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone