Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ..

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.11.2021 16:12

tony montana napisał(a):A jakieś zdjęcia Etny będą? :)
Taaaa ... na każdym zdjęci będzie ją widać :evil:

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):W tym różowym blokowisku (ja nazywałam to slamsami :lol: ) jest nasz apartman ...
Do centrum (Porta Catania) idzie się spacerkiem jakieś 10 minut ...

To chyba z kolejki linowej nie korzystaliście ?.
Kolejka to nie tu akurat byłaby pomocna ... :oczko_usmiech:
Kolejnego dnia postanowimy z niej skorzystać :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 02.11.2021 16:26

Czarny pył można strzepać z bucików :wink: , to nie jest duży problem, chociaż faktycznie ta czerń uroku nie dodaje. O ile jednak byłoby gorzej, gdyby ilość tego pyły była tak duża, że Wasz lot :roll: byłby odwołany, zamiast tylko opóźniony?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.11.2021 09:12

dangol napisał(a):Czarny pył można strzepać z bucików :wink: , to nie jest duży problem, chociaż faktycznie ta czerń uroku nie dodaje. O ile jednak byłoby gorzej, gdyby ilość tego pyły była tak duża, że Wasz lot :roll: byłby odwołany, zamiast tylko opóźniony?

No fakt :?
Ale jakby mi przesunęli wyjazd o tydzień, to byłoby trochę słoneczka :mrgreen:
No ale wybuchającej Etny bym nie widziała :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.11.2021 09:12

No ale chodźmy już za tą bramę :smo:

Obrazek

Główna ulica - Corso Umberto - to taki główny handlowy deptak Taorminy.
To wzdłuż tej ulicy są wszystkie banki, sklepy, sklepiki, knajpy, kafejki, pasticcerie ... każdy znajdzie coś dla siebie :oczko_usmiech:

Obrazek

Choć boczne uliczki są, jak to zwykle bywa, bardziej klimatyczne :mrgreen: to zostaniemy na razie na Corso Umberto ... :lol:
To co od razu rzuca się w oczy to ceramika ... przepiękna ceramika :!:
A wśród tej ceramiki od razu w oczy rzucają się Teste di Moro :oczko_usmiech:
Ceramiczne wazony czy też donice w kształcie głowy Maura, są tak bardzo popularne na Sycylii, że stały się jednym z symboli wyspy. Zdobią balkony, tarasy i wnętrza sycylijskich domów.

Musieliśmy zgłębić wiedzę o co chodzi z tymi głowami ... i okazuje się, że wiąże się z tym pewna smutna i dramatyczna legenda ...
Podobno dawno temu, podczas dominacji arabskiej na Sycylii, żyła sobie sobie w Palermo dziewczyna o wyjątkowej urodzie. Miała wielki taras, na którym często przebywała hodując ukochane rośliny. I tak, któregoś razu obok jej domu przechodził pewien Maur (Arab), który błyskawicznie zakochał się w urodziwej Palermitance. Wyznał jej miłość, ona odwzajemniła jego gorąco uczucie, a następnie spędzili razem kilka cudownych dni. Niestety, potem okazało się, że Maur musi wracać do domu, bo… tam czeka na niego żona i dzieci.
Palermitanka bardzo się zdenerwowała. Poczekała, aż chłopak zaśnie i w nocy odcięła mu głowę, zachowując go w ten sposób już na zawsze dla siebie. Odciętą głowę położyła na tarasie i zrobiła z niej “doniczkę”, w której posadziła bazylię. Dzięki łzom dziewczyny, roślina niezwykle bujnie rosła. Zazdrośni sąsiedzi, zaczęli imitować doniczki przypominające “głowę Maura”, tak aby ich bazylie też mogły tak pięknie się rozwijać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głowy - doniczki widoczne są wszędzie :mrgreen:
Są różne kolory, wzory, rozmiary ... :mrgreen:
Pomyślałam nawet, żeby kupić taką głowę ... :lol:
Ale po pierwsze ... nie miałabym jak jej przewieźć (są raczej ciężkie :wink: ), a po drugie ceny też są bardzo konkretne ... :roll:

Ale nabyłam magnesiki ... :smo:
Obrazek

Zostawmy na razie "głowy" ... bo dochodzimy do Piazza Duomo ... pokrytego popiołem ofkors :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej ...
Przechodzimy przez Torre dell'orologio e Porta di mezzo i już jesteśmy na Piazza IX Aprile
Bardzo często zaglądałam i cały czas zaglądam na ten placyk :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z placu jest piękny widok na morze ... przy słonecznej pogodzie zapewne lazury są jeszcze bardziej lazurowe :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.11.2021 09:34

I dostało się chłopu....
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.11.2021 21:03

mysza73 napisał(a):Ale nabyłam magnesiki ... :smo:
Obrazek

Wszystkie :?: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

A doniczki i historia o nich - super.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2021 08:55

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ale nabyłam magnesiki ... :smo:
Obrazek

Wszystkie :?: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Bez przesady :oczko_usmiech: ... tylko parkę nabyłam ... i kilka innych symboli Sycyli oraz :smo:

Obrazek

Ogólnie to na Sycylii nie jest łatwo :wink: , bo nie ma takiej chińszczyzny za 1 euro.
Na każdym magnesiku jest napisane made in Italy a ceny to 4-8 euro
No ale jeśli faktycznie jakieś sycylijskie ręcę je robią, to można zapłacić :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.11.2021 09:24

Masz jeszcze wolne miejsce na lodówce?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2021 09:26

Idziemy dalej ... cały czas Corso Umberto ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Chiesa di Santa Caterina d'Alessandria
Obrazek

I tak dochodzimy do końca starówki - do Porta Messina
Obrazek

Pójdziemy jeszcze kawałek dalej ...

Chiesa di San Pancrazio wygląda ciekawie ... podejdziemy więc bliżej :wink:
Obrazek

Obrazek

Przed kościołem jest ładny dziedziniec ... na którym trwają porządki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robi się już coraz ciemniej ... wracamy więc za bramę starówki ... cały czas podziwiając ceramikę :mrgreen:

Obrazek

Boczne uliczki Taorminy są bardzo klimatyczne ... zwłaszcza wieczorem :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy do Naumachia di Taormina
Naumachie – 122 metry długości i 5 metrów wysokości, dzisiaj fundamenty obecnych domów. W II wieku po Chrystusie zbudowane przez rzymian arkadowe mury w których umieszczone były fontanny a arkady udekorowane były statuami.

Obrazek

Obrazek

Wrócimy tu jutro za dnia :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Podobno najbardziej znaną potrawą na Sycylii jest arancini, czyli smażona "kulka" (czasami kształtem przypomina też "zaokrąglony stożek") wypełniona ryżem wymieszanym z innymi składnikami.
Kupujemy więc trzy różne smaki ...

Obrazek

Całkiem smczne ... ale zdecydowanie przegrywają z cannoli - chrupiące rurki wypełnionych cudowną, słodką masą z ricotty z różnymi dodatkami :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cannoli jedliśmy rano, w południe i wieczorem ... absolutnie pyyyychota :lol:

Nie mogło zabraknąć tego pysznego smaku Sycylii na mojej lodóweczce :oczko_usmiech:
Obrazek

W dobrych humorach wracamy do naszych slamsów :oczko_usmiech: , bo po drodze okazuje się jeszcze, że Czarni ograli Winiara ... i to za 3 punkty 8O :lol:
Czego chcieć więcej ... no może tylko słoneczka następnego dnia :wink:

Po drodze fajowe autko :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Wysiedli z niego bardzo sympatyczni starsi Włosi :D
Babcia poleciała do tablicy ogłoszeń poczytać kto umarł 8O :wink: , a dziadek widząc, że zaciekawiło mnie jego autko zapraszał do środka ... nawet kluczyki chciał mi oddać :oczko_usmiech:

Jako że niby już ciemno, ale jeszcze nie tak późno :wink: , Zuzia proponuje spacerek do Chiesa Madonna della Rocca :mrgreen:
Mężowi nie za bardzo się chce :wink: , ale przecież nie pozwoli nam iść samym ... bo przecież zawsze powtarza, że ... mamy nie włóczyć się po ciemku :!:
Nie ważne czy jest godzina 17 w zimie czy 23 latem ... po ciemku nie można się szlajać i już :wink:
Idziemy więc wszyscy ... :oczko_usmiech:
Do kościoła można podjechać autem ofkors :wink: ... ale można też iść via crucis (która zaczyna się tu: 37°51'10.4"N 15°17'10.9"E)

Obrazek

Fajny spacerek, polecam :oczko_usmiech:
Za dnia i w słoneczną pogodę widoki zapewne są obłędne :oczko_usmiech:

:papa:
Ostatnio edytowano 04.11.2021 21:11 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2021 09:32

piekara114 napisał(a):Masz jeszcze wolne miejsce na lodówce?

Obrazek

Jeszcze troche mam :smo:
Jak zabraknie, to mój Bołądek będzie musiał zejść niżej 8O :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.11.2021 10:06

:lol: :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.11.2021 10:58

Aga, jakie uporządkowane te Twoje magnesy - osobno płaskie, osobno wypukłe i chyba nawet podzielone tematycznie (krajami) :mrgreen: U mnie jest chaos i już kompletnie nie ma miejsca :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.11.2021 11:01

maslinka napisał(a):Aga, jakie uporządkowane te Twoje magnesy - osobno płaskie, osobno wypukłe i chyba nawet podzielone tematycznie (krajami) :mrgreen: U mnie jest chaos i już kompletnie nie ma miejsca :roll:

No właśnie teraz musiałam troszkę miejsca zrobić, bo z Sycylii przyboło 5 :oczko_usmiech:
I tat, tak, jest podział odpowiedni - Italia, Grecja i reszta świata :oczko_usmiech:
Z przodu są płaskie, a z drugiej strony polskie :oczko_usmiech:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 04.11.2021 11:34

mysza73 napisał(a): Cannoli jedliśmy rano, w południe i wieczorem ... absolutnie pyyyychota

To prawda, pyszne :D . Ale żeby karmić się tylko nimi :wink: , skoro kuchnia sycylijska ma tyle do zaoferowania?

Arancini czasem robię sama w domu, też mi smakują (ale nie z każdym nadzieniem).
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.11.2021 11:38

dangol napisał(a):
mysza73 napisał(a): Cannoli jedliśmy rano, w południe i wieczorem ... absolutnie pyyyychota

To prawda, pyszne :D . Ale żeby karmić się tylko nimi :wink: , skoro kuchnia sycylijska ma tyle do zaoferowania?

Generalnie bardzo lubię włoską kuchnię, ale ta sycylijska to dla mnie absolutnie numero uno :!:

dangol napisał(a):Arancini czasem robię sama w domu

My robimy cannoli :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone