Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
maslinka
Weteran
Re: Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ..

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.10.2021 14:03

Hej Aga!
Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach słońce nieśmiało się przebija ;) Chyba nie było tak źle, że cały czas lało... (?)
A nawet jakby, "nadrobisz" zdjęciami jedzenia :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 14:53

maslinka napisał(a):Hej Aga!
Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach słońce nieśmiało się przebija ;) Chyba nie było tak źle, że cały czas lało... (?)
A nawet jakby, "nadrobisz" zdjęciami jedzenia :mrgreen:

Cały czas nie lało, ale słoneczko też się nie przebiło :?
A co do jedzenia, to nadrobiłam za wszystkie czasy :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.10.2021 14:59

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Gdzie słońce? ;)

W Radomiu było ... w Gdańsku ... w Kalabrii ... :evil:

Uprzejmie informuję, że nie byłam na Sycylii w czasie, gdy toczyła się tam pochmurna i deszczowa akcja tej relacji. To nie moja wina. :mrgreen:
Za to teraz przyjrzę się chętnie, co też ciekawego Mysza tam porabiała... 8)
:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 15:14

Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ...

No to ruszajmy ...
Z Warszawy (bo spaliśmy u Zuzi) wyjeżdżamy kilka minut po 6 rano ...
I całą drogę do Modlina miałam jakieś złe przeczucia ...
Dojeżdżamy niby o czasie, bo przed 7 ...
Mąż chyba czytał w moich myślach ...
Zaproponował, że wysadzi nas przy terminalu, żebyśmy nadały bagaż, a sam pojedzie na parking zostawić auto.
Świetnie, aczkolwiek nie do końca :wink: , bo bagaż był na męża :mrgreen:
Ale miła pani (w wielkiej konspiracji :lol: ) zgodziła się przyjęć od nas walizeczkę, ufffff :oczko_usmiech:
Dalej już wszystko powinno pójść gładko, bo do startu zostało jeszcze grubo ponad godzinę ...
Ale w tym miejscu zaczynają się schody ... 8O
Tak jak wiele, wiele razy wcześniej, tak i tym razem zarezerwowałam miejsce na parkingu Alcatraz.
Dostałam potwierdzenie na @ ... z ceną ofkors :wink:
Co prawda trochę mnie zdziwiło, że w tym potwierdzeniu nie ma wskazówek dojazdu, bo zawsze były ...
No ale nie przyszło mi do głowy, że parking NIE ISTNIEJE 8O 8O 8O
Strona działa nadal i nawet dziś można sobie zarezerwować miejsce ... :roll:
Ale parkingu brak ... :evil: Trzeba na szybko gdzieś zostawić nasze auto ...
Mąż podjechał na parking P3, tuż koło lotniska, ale wszystkie miejsca były zajęte ...
Pojechał na P7, miejsc na szczęście było sporo ...
W sumie dobrze wyszło, bo za 4 dni zapłaciliśmy 50 pln (w nieistniejącym Alcatrezie chcieli 70pln :evil: )
Mąż wpada na lotnisko kilka minut przed 8 (start 8.30 :roll: ), dosyć sprawnie przeszliśmy przez bramki bezpieczeństwa, nawet na narkotyki mnie nie sprawdzali :oczko_usmiech: , odprawę przeszliśmy prawie z marszu, bo większość pasażerów siedziała już w samolocie 8O ...
Ale kilka minut po godzinie 8 i my siedzimy na swoich miejscach ... :oczko_usmiech:
Stwierdziłam, że jeszcze nigdy w takim ekspresowym tempie nie weszliśmy do samolotu :lol:
I w chwili kiedy zdążyłam to powiedzieć odezwał się pan kapitan ... niestety dostał wiadomość, że ze względu na wzmożony ruch start opóźni się o półtorej godziny 8O 8O 8O
No i kolejne dwie godziny przesiedzieliśmy w samolocie ...

Obrazek

Ale w końcu kilka minut po godzinie 10 wystartowaliśmy ...
Siedziałam przy okienku ofkors :smo: ... więc będą zdjęcia :oczko_usmiech:

Początkowo były chmury ...
Obrazek

Nad Balatonem już lepiej ...
Obrazek

Jesteśmy nad Jadranem ...
Obrazek

Ale go nie widać ... :?
Obrazek

Tu już Italia ...
Obrazek

Obrazek

Capo Palinuro ...
Obrazek

Obrazek

Jesteśmy już na Morzem Tyrreńskim ...
Obrazek

Wyspy Liparyjskie ...
Obrazek

Vulcano ...
Obrazek

I w końcu Sycylia ...
Obrazek

I w tym momencie znowu odzywa się nasz kapitan :oczko_usmiech: ... informuje, że rano wybuchła Etna i po lewej stronie możemy podziwiać chmurę wulkaniczną ... :lol:
Większość pasażerów siedzących po prawej stronie wstaję, żeby podziwiać ... :oczko_usmiech:
My nie musimy, bo siedzimy po tej właściwej :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak więc okazało się, że nasze opóźnienie wynikało z wybuchu Pani Etny, bo lotnisko w Katanii zostało zamknięte rano na kilka godziń ... Dzięki Etna :roll:
Wydawało by się, że to już dość atrakcji na ten dzień ...
Nic bardziej mylnego ... :wink:
Lądujemy ... jest cieplutko i nawet słonecznie ... jedziemy autobusem do terminalu ...
Czekamy na walizeczkę ...
Karuzela rusza ... pojawiają się pierwsze walizeczki ...
Wszyscy nasi współpasażerowie doczekali się na swój bagaż i rozeszli się w swoje strony ...
My czekamy, czekamy, czekamy ... karuzela się zatrzymuje, a naszej walizeczki nie ma 8O 8O 8O
Ja mam zostać przy karuzeli (bo może jednak znowu ruszy i nasza walizeczka wyjedzie :? ), a mąż z Zuzią idą się czegoś dowiedzieć ... nie wiem gdzie to trzeba się udać, bo pierwszy raz przydarzyła nam się taka sytuacja :roll:
Po kilku minutach wracają ... z walizeczką ... ALLELUJA :!:
Okazało się, że nasza walizeczka kręciła się samotnie na innej karuzeli ... :roll:
Przypuszczam, że spadła gdzieś po drodze z samolotu do terminalu i potem ktoś rzucił ją byle gdzie ...
No ale najważniejsze, że jest :!: :oczko_usmiech:
Teraz idziemy po auto ... w duchu wyobrażam sobie problemy jakie nas tam czekają :roll: :wink:
O dziwo wszystko poszło gładko :oczko_usmiech:
Auto rezerwowaliśmy przez autoeurope, a dostarczyła nam go firma Budget - cena za 3 dni - 121 euro z pełnym ubezpieczeniem
Auto nowiutkie, rocznik 2021 :mrgreen: , bez najmniejszego zarysowania 8O :lol:
Ufffff, wsiadamy i jedziemy do Taorminy :oczko_usmiech:
Jedziemy autostradą za którą płacimy 1,70 euro. Jak widać cena nie zmieniła się od dawna, bo Tony też tyle płacił :mrgreen:
Daleko nie mamy, bo około 50 km :oczko_usmiech:

Po niedługim czasie widzimy już nasz apartman ... :lol:
Obrazek

A będziemy mieszkać tu: Casa Cagli Taormina
Za 3 noce płacimy 179 euro.
Właścicielka mówi tylko po włosku ... :lol:
Ale że jest z nami Zuzia, która coś tam perla italiano, obyło się bez zbytniego machania rękami :lol:
Pani opowiada nam, że rano było "tutto nero, tutto nero" ... ale już zaczęło się sprzątanie :mrgreen:
Zaraz pójdziemy to sprawdzić ... :smo:

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 15:16

Mikromir napisał(a):Za to teraz przyjrzę się chętnie, co też ciekawego Mysza tam porabiała... 8)
Głównie magazynowałam kalorie na zimę :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2021 15:57

To taniutkie 1.70euro to jest rekompensata za slabą pogodę (moją i Twoją)
Widzę, że też używasz kulki google w samolotach, mi ona jednak często szwankuje, nie wspominając o tym, że po starcie i przed lądowaniem w ogóle nie działa ! (Chyba że względów bezpieczeństwa?)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 16:12

tony montana napisał(a):To taniutkie 1.70euro to jest rekompensata za slabą pogodę (moją i Twoją)
Jak wracaliśmy to była całowicie darmowa. Ale to był ten dzień, co tak masakrycznie lało i zalało Katanię ...

tony montana napisał(a):Widzę, że też używasz kulki google w samolotach, mi ona jednak często szwankuje, nie wspominając o tym, że po starcie i przed lądowaniem w ogóle nie działa ! (Chyba że względów bezpieczeństwa?)
Też tak myślę
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.10.2021 16:33

Zapowiada się ciekawie, a że na Sycylii nie byłam tym chętniej pooglądam :) . Będzie ściągawka jak znalazł :D .
W sumie to masz szczęście, piękną słoneczną pogodę na Sycylii (i nie tylko) ma prawie każdy, a nie każdy może się pochwalić, że widział efekty erupcji Etny :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 16:51

wiola2012 napisał(a):W sumie to masz szczęście, piękną słoneczną pogodę na Sycylii (i nie tylko) ma prawie każdy, a nie każdy może się pochwalić, że widział efekty erupcji Etny :wink: .
Chyba wolałabym być zwykłą szarą myszką i mieć słoneczko :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.10.2021 17:50

Co to ta kulka Google? I jak to uruchomić? Bo zwykły GPS bez netu w samolocie mi nie działa i nie wiem gdzie jesteś a neta nie uruchomię, bo zwykle jestem zbyt blisko Turcji jak potrzebuje.....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 17:57

piekara114 napisał(a):Co to ta kulka Google? I jak to uruchomić? Bo zwykły GPS bez netu w samolocie mi nie działa i nie wiem gdzie jesteś a neta nie uruchomię, bo zwykle jestem zbyt blisko Turcji jak potrzebuje.....

Ja otwieram po prostu mapy google i mi pokazuje gdzie jestem :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.10.2021 17:59

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Co to ta kulka Google? I jak to uruchomić? Bo zwykły GPS bez netu w samolocie mi nie działa i nie wiem gdzie jesteś a neta nie uruchomię, bo zwykle jestem zbyt blisko Turcji jak potrzebuje.....

Ja otwieram po prostu mapy google i mi pokazuje gdzie jestem :oczko_usmiech:

A jak sama nie zadziała, to naciskasz te tarczę po boku
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.10.2021 18:02

Ale masz neta w samolocie włączonego? Bo u mnie w trybie samolotowym nie działa GPS....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.10.2021 18:11

Lokalizacja na google maps działa nawet jeśli telefon jest przełączony w tryb samolotowy. Przynajmniej my tak mamy :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.10.2021 18:13

marze_na napisał(a):Lokalizacja na google maps działa nawet jeśli telefon jest przełączony w tryb samolotowy. Przynajmniej my tak mamy :D .

Tat, tak, ja też tak mam ... :mrgreen:
Aczkolwiek czasem kropka jest nieaktywna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone