DO BRELI
napisał(a) krk » 11.05.2014 20:12
Podróż do Breli
Jedziemy przez Słowację
Ja w zasadzie śpię . Żona pędzi autostradą . Pedzi , pedzi ….....a tu 10 km do Bratysławy .
I Korek na 3 pasach ruchu . Coś jest nie tak , budzę się …...... jedziemy 20 -30 km/h .
Jedziemy …. jedziemy …... jedziemy . Ani wypadku ,ani robót drogowych ani nic .
Okazuje się że Słowacy mają taki piękny przepis . Autostrada na obszarze zabudowanym !!!
ma ograniczenie prędkości do 90 km Taki przepis plus duża ilość samochodów daję że tworzą się 20 km korki ( 10 do Bratysławy +10 w Bratysławie) pochłonęło to prawie godzinę czasu .
Węgry - słynna droga 86 . W zasadzie nic szczególnego ale …
W rejonie Szombathely powstało kilka kilometrów nowych dwupasmowych dróg , szybciej wygodniej
No i dojeżdżamy do Körmend .
Węgrzy dostali dotację na przebudowę drogi 86 na kikudziesięciu kilometrach (z 50 km) i postanowili to robić naraz . 50 km drogi w remoncie i dobudowywaniu dwóch pasów
Pracowników może z 50 na 50 km drogi , ale ciągły ruch wahadłowy na 50 km
Światła , skok …...światła skok …....światła skok .
No i dojeżdżamy i przejażdżamy przez Lendawę i Słowenię .
Wszyscy znudzeni po Węgrzech i śpią .
25 stopni celscjusza - gorąco
Podjeżdżamy pod granicę z Chorwacją (Mursko Sredisce) .
Jestem ciekawy czy nas jeszcze ktoś będzie kontrolował . Ale Sloweńcy są na posterunku !!!??
I tu niespodzianka celniczka , policjantka .
„Dzień dobry , będzie mandat 600 Euro „
- (kie lich za co mandat) - wydobyłem tylko z siebie tylko Dzień Dobry po polsku i udaje że nie rozumie słoweńskiego , chociaż trochę rozumiem
Źle zapięte pasy , córki nie siedzą tylko leżą - 600 euro
Idę w zaparte udaję że nic nie rozumiem i jestem słodki jak aniołek . Pokazuje 4 osoby , 4 paszporty i mówię tylko po polsku że wszystko się zgadza . Robi się mała kolejka , dalej nic „nie rozumie po słoweńsku „ . Policjantka widzi że jakiś tępy polak, nic nie rozumie i z mandatu nici . Po paru minutach rozmowy w stylu „gadał dziad do obrazu” oddaje paszporty .
Udało się .
Przejeżdżamy na stronę chorwacką , wszystkie posterunki zamknięte . Chorwaci puszczają wszystkich .
Chorwacja
Autostrady puste . Niebo ….......
no właśnie wszędzie chmury burzowy , z prawej ,lewej …........
Zagrzeb , Karlovac , Bolisewo ….. wszędzie chmury , grzmi i już ma lunąć
Gospić – leje , totalnie leje , płynie z góry , płynie autostradą . 10 stopni
to my chyba jedziemy nad Bałtyk !!
Na szczęście tunel Zimno – Ciepło
Błyski słońca - 19 – 20 stopni
ale dalej ŚNIEG na szczytach - no to na narty !!!
Dojeżdżamy do Breli godzina 19
14 godzin jazdy , 7 godzin później niż założyłem
No to idziemy szukać lokalu , Ale świeci słońca 20 stopni , nie jest źle