Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pensjonat idealny (Polska) - BURZA MÓZGÓW :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.09.2011 08:52

Pomarzyć moooożna ;)

Pensjonat idealny.

Pomijając niewątpliwe atrakcje okolicy, świetną lokalizację i urokliwe otoczenie...

Co chcielibyście znaleźć w takim pensjonacie? Co sprawiłoby, że chcielibyście wspominać pobyt w nim z wielką sympatią? Że opowiadalibyście o nim swoim znajomym?

Wypiszcie się :)

Dla osób, które nie przeczytały zbyt dokładnie tytułu wątku: chodzi o pensjonat w POLSCE :)
Ostatnio edytowano 26.09.2011 07:33 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 25.09.2011 16:50

Są takie.
Zaklepuje termin (niekiedy nawet nie osobiście), przyjeżdżam popołudniu, pachnący lawendą pokój czeka. Powitanie z gospodarzami, wniesienie bagaży i zakupów, 30 minut i można iść nad wodę. Wieczór na tarasie, kolacyjka, słynne wyspy na horyzoncie, degustacje w blasku zachodzącego Słońca.......
Rano podrzucam gospodarzom paszporty i gościniec. Generalnie gospodarzy słyszę podczas codziennej krzątaniny, weekendowych przygotowań lub widzę ich z tarasu "Dobardaan", pytanie o ręczniki, smokvy itp. lub widuję gospodarza na stanowisku dowodzenie w pobliskiej restauracji skąd widzi dojazd do obiektu. Jak wyjeżdżamy na cały dzień to raczej informuję, zresztą widzą po braku auta na parkingu. Z piwniczki dostajemy produkty do degustacji porównawczej z innymi ze sklepu lub obiektów przy trasie. W międzyczasie jakieś wyskoki typu Dubrovnik, Mostar itp. lub po interiorze.
Więcej słucham niż kłapię dziobem, w przeciwieństwie do usłyszanych rodaków np. przyjechał autobus turystów (z PL a jakże !!). Część grupy kąpie się hałasując nie gorzej od Niemców lub Norwegów i mordując znalezioną żywinę w muszelkach, trzy energiczne rodaczki idą na zwiedzanie okolicy. Wracają i głośno oznajmiają grupie "tu nic nie ma, tylko prywatne domki". Faktycznie ośrodka Huty Katowice ani żadnego Orbisu czy Hiltona nie ma.
Jest tylko przystań dwa sklepiki i dwie knajpki i SPOKÓJ.
Dlatego tu przyjeżdżamy.
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 25.09.2011 16:55

a gdzie to? ;)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 25.09.2011 17:41

Plumku - dla mnie atmosfera panujaca w takim pensjonacie jest najwazniejsza.
A wiadomo - ja stwarzaja gospodarze.
Nie potrzeba luksusow , czystosc i schludnosc wystarczy.

Pensjonat,do ktorego chetnie wracamy ,to taki,gdzie o nas pamietaja,serdecznie przyjmuja i po ktoryms tam razie traktujemy sie jak rodzina.
To jest to............. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.09.2011 18:42

Plumek napisał(a):Pomarzyć moooożna ;)

Pensjonat idealny.

Pomijając niewątpliwe atrakcje okolicy, świetną lokalizację i urokliwe otoczenie...

Co chcielibyście znaleźć w takim pensjonacie? Co sprawiłoby, że chcielibyście wspominać pobyt w nim z wielką sympatią? Że opowiadalibyście o nim swoim znajomym?

Wypiszcie się :)

Masz nową lokalizację; nie za drogą?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.09.2011 19:18

Idealny to jest ten, gdzie ja się zatrzymuję. :lol: ....:wink:

Prawde mówiąc (pisząc) to nie zastanawiałem sie nad "idealnością" tego czy owego miejsca zakotwiczenia. Nie jestem typem "szpamowca" i dużo nie wymagam lecz mam swój ulubiony. Ulubiony ponieważ:
- pokój z pełnym węzłem WC,
- codziennie sprzątany
- codziennie nowe ręczniki
- parking (bezpłatny)
- balkon typu loggia z widokiem na morze,
- do morza (wrażenie, że tuż-tuż, za drzewami ale ze 100-150 m będzie)

Ponadto mogę sobie zamówić śniadanie (obadów nie serwuje, kiedyś tak ale zainteresowanie było znikome).
Właścicielka zawsze na miejscu, doradzi, pomoże,wskaże.
Nie rozpieszcza turystów swoimi specjałami typu: rakija, figi,..... bo ich nie ma. To typowy pensjonat w miasteczku, choć bryła domu średnio ciekawa ( taki klocek) a wyposażenie nie powala z nóg to zawsze jest komplet wczasowiczów.
Nie wiem dlaczego ale z Polaków w zasadzie nikt tam nie zatrzymuje się. Zawsze "zachodnie" turysty i ....... bywa, że spotykam te same twarze.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2011 21:23

woka napisał(a):Idealny to jest ten, gdzie ja się zatrzymuję. :lol: ....:wink:

Będę strzelał - to gdzieś na wyspie Krk :D :wink:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 25.09.2011 21:31

Rozumiem,ze temat dotyczy pensjonatu w Polsce...

Jakies nowe plany?
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 25.09.2011 21:31

cooleczka napisał(a):a gdzie to? ;)

W Dalmacji. :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.09.2011 07:25

:)

Widzę, że trudno Wam się wyrwać ze szponów Chorwacji hehehehe

Hm... Nie chodziło mi o opisywanie Waszych kwater w Chorwacji, bo te rządzą sie innymi prawami - zwłaszcza dla nas - Cromaniaków :)
Zresztą od tego jest wątek "Bank kwater"...

Zakładam, że jednak czasem po Polsce też jeździcie i moje pytanie dotyczyło właśnie naszego kraju, co zaznaczyłam w tytule wątku :)

Niektóre atrybuty mogę chyba jednak odnieść i do pensjonatu w Polsce - np., że "codziennie sprzątany pokój" :)

Dla mnie np. ważne jest, żeby w pensjonacie była dobra kawa z ekspresu, a człowiek, który ją przyrządza umiał zrobić espresso i nie przekonywał mnie, że jak doleje wody i zrobi się menisk wypukły, to będzie to kawa, jaką chcę wypić... ;)

Atmosfera jest bardzo ważna :) Ale to pojęcie względne :) Jeden po to wybiera pensjonat, żeby być nieco anonimowym (żeby za bardzo nie ingerować w jego życie), a drugi oczekuje, że ktoś z obsługi codzienie będzie z nim gaworzył i zapewniał towarzystwo...

A! Może wyjaśnię, że "pensjonat", to obiekt, który ma min. 7 pokoi i zapewnia całodzienne wyżywienie. Proszę nie mylić np. z pokojami w domu w tzw. gospodarstwie agroturystycznym...
Czyli można założyć, że pensjonat, ma kilkanaście pokoi, dla ok. 40-50 osób, ma restaurację, jakąśtam recepcję, salę "konferencyjną", może saunę i jacuzzi... Dzisiejsze standardy podniosły poprzeczkę hotelarzom i przepisy wymagają pewnych minimów ;)

Atmosferę można też w różny sposób budować :) Można przywitać gościa przy recepcji źródlaną wodą z cytryną i miętą w upalne dni, albo naparstkiem aromatycznego grzańca, kiedy przyjedzie mroźną zimą ;)

Co jeszcze można?
Ostatnio edytowano 26.09.2011 07:44 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.09.2011 07:32

Basiulinek napisał(a):Rozumiem,ze temat dotyczy pensjonatu w Polsce...

Jakies nowe plany?

Basiulinku - rozumiesz bardzo dobrze :) Tak, temat dotyczy pensjonatu w Polsce. I jak wiadomo, mamy tu nieco inne warunki :) Jedzie się załóżmy na narty zimą. Albo na wycieczki w góry latem. Na rowerze pojeździć i takie tam. Raczej aktywnie spędzić czas, niż wykładać się na kocyku w celu opalania się :)

Czego wtedy gość oczekuje w pensjonacie? Są "oczywiste oczywistości", które wynikają w dzisiejszych czasach choćby ze standardu takiego obiektu. Ale jest jeszcze to "coś", czym gościa można mile zaskoczyć, sprawić, że poczuje sympatię i pobyt będzie wspominał, jako bardzo udany urlop, mimo, że pogoda nie dopisze hehe

P.S. Ja ciągle mam jakieś "nowe plany" ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.09.2011 07:37

FUX napisał(a):Masz nową lokalizację; nie za drogą?

Nieeeee :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.09.2011 08:13

Plumek napisał(a):

To czego się szczerzysz... :mrgreen:

A kawowo to na forum kawowe zapraszam, chyba że już jesteś.

www.caffeprego.pl

Na szybko to zjawiskowego Mehmeta Efendiego i tygielek polecam.
Kawa po arabsku/turecku jest wspaniała.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.09.2011 08:21

FUX napisał(a):
Plumek napisał(a):

To czego się szczerzysz... :mrgreen:

A kawowo to na forum kawowe zapraszam, chyba że już jesteś.

www.caffeprego.pl

Na szybko to zjawiskowego Mehmeta Efendiego i tygielek polecam.
Kawa po arabsku/turecku jest wspaniała.

Szczerzę się, bo pomarzyć moooożna ;) Hehe

Kawę wolę pić, niż o niej gadać, a mechanizm rejestracji na to forum stwierdzi, że takich byle jakich kawoszy jak ja, to nie chcą... No i kropka. Nie przyjmowało kodu do potwierdzenia, a admin nie odpisał po dziś dziń na mojego maila. Więc dałam za wygraną ;)

Kawa z dżezwy... smakuje mi tylko u Arabów ;) Tak, jak rakija tylko w Chorwacji... Ot - tak mam i już :)

P.S. No to idę na "veliku s toplim mlikom" do Leuta ;) Po dalmatyńsku hehe
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 26.09.2011 08:23

Cześć. Dla mnie najwązniejsze sprawy to:

- czysty pokoj z łazienką (bez luksusów, ale "względny" standard powinien byc zachowany).
- zagospodarowane otoczenie domku (ogród z miejscem do zabaw dla dzieciaków, wydzielone miejsce na ognisko/grilla).
- dla mnie bardzo ważne jest aby w sytuacji kiedy pogoda jest kompletnie do bani było takie miejsce w domku w którym dzieciaki ale i dorośli mogą się zrelaksować/pobawić (np. w piwnicy zorganizowana ogolnodstępna, duuuuża jadalnia gdzie dzieciaki mogą np. porysować/pograć w coś a dorosli integrować się ;)
- parking
- możliwość wypożyczenia rowerów (jeśli nie u gospodarza to w niedalekiej okolicy)
- fajnie jak jest wi-fi (wiem wiem, wakacje są od odopczywania, ale czasami dostęp do sieci jest niezbędny, choćby kilkuminutowy).
- względnie blisko do plaży/sklepu
- lubię jak gospodarz od początku jasno stawia sprawę: prosimy o zachowanie ciszy nocnej od.. do..., nie palimy/palimy tu i tu.

To chyba tyle z mojej strony. Generalnie nad polskim morzem jest tak, że kiedy mamy pogodę niewiele nam potrzeba do szczęscia. Dopiero jak jest średnio podgodowo przydają się udogodnienia w pensjonacie.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone