Widzę, że trudno Wam się wyrwać ze szponów Chorwacji hehehehe
Hm... Nie chodziło mi o opisywanie Waszych kwater w Chorwacji, bo te rządzą sie innymi prawami - zwłaszcza dla nas - Cromaniaków
Zresztą od tego jest wątek "Bank kwater"...
Zakładam, że jednak czasem po Polsce też jeździcie i moje pytanie dotyczyło właśnie naszego kraju, co zaznaczyłam w tytule wątku
Niektóre atrybuty mogę chyba jednak odnieść i do pensjonatu w Polsce - np., że "codziennie sprzątany pokój"
Dla mnie np. ważne jest, żeby w pensjonacie była dobra kawa z ekspresu, a człowiek, który ją przyrządza umiał zrobić espresso i nie przekonywał mnie, że jak doleje wody i zrobi się menisk wypukły, to będzie to kawa, jaką chcę wypić...
Atmosfera jest bardzo ważna
Ale to pojęcie względne
Jeden po to wybiera pensjonat, żeby być nieco anonimowym (żeby za bardzo nie ingerować w jego życie), a drugi oczekuje, że ktoś z obsługi codzienie będzie z nim gaworzył i zapewniał towarzystwo...
A! Może wyjaśnię, że "pensjonat", to obiekt, który ma min. 7 pokoi i zapewnia całodzienne wyżywienie. Proszę nie mylić np. z pokojami w domu w tzw. gospodarstwie agroturystycznym...
Czyli można założyć, że pensjonat, ma kilkanaście pokoi, dla ok. 40-50 osób, ma restaurację, jakąśtam recepcję, salę "konferencyjną", może saunę i jacuzzi... Dzisiejsze standardy podniosły poprzeczkę hotelarzom i przepisy wymagają pewnych minimów
Atmosferę można też w różny sposób budować
Można przywitać gościa przy recepcji źródlaną wodą z cytryną i miętą w upalne dni, albo naparstkiem aromatycznego grzańca, kiedy przyjedzie mroźną zimą
Co jeszcze można?