Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pensjonat idealny (Polska) - BURZA MÓZGÓW :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.09.2011 09:07

majeczka napisał(a):Turyści zazwyczaj nie znają okolicy, zadają więc wiele nurtujących pytań, na które oczekują raczej fachowej i grzecznej odpowiedzi :wink:

Hm... Tu bym raczej widziała pole do popisu dla informacji turystycznej :D

Ale generalnie animacja czasu wolnego, to jest chyba to, co Polacy uwielbiają :) Na pewno w Chorwacji, ale czy w Polsce też?? W Polsce przecież nkt nie ma problemu z dogadaniem się (no bo język ten sam), z walutą, z telefonowaniem... Z historią Polski! :) Jakie są zimy w Polsce też każdy wie :D Dooooobra, żarcik, żarcik ;)

Zmierzam do tego, że chyba czego innego oczekuje się od: gospodarstwa agroturystycznego, pokoi na wynajem czy małego pensjonaciku (to wszystko tak do 20 osób); a czego innego od pensjonatu czy hotelu (powiedzmy dla 50-60 osób, z jakimśtam zapleczem - sauna, fitness, jacuzzi, sala konferencyjna...) - ciężko raczej w większym obiekcie budować atmosferę domowego ogniska i jednak jakiśtam poziom "dystansu" między obsługą a gośćmi powinien być zachowany...
Pewne rzeczy są już ujęte w kategoryzacji obiektu (np. jak pensjonat *** to musi mieć hall recepcyjny wielofunkcyjny o powierzchni minimum 20 m2, w pokoju łóżko dwuosobowe o wymiarach 140x200 cm, dywan lub wykładzina dywanowa, podawanie śniadań do pokoju na życzenie gości i jeszcze wiele innych :)).
I jak się przyjrzeć jest już całe multum takich obiektów w Polsce. Problemem staje się, jak sprawić, żeby Goście polecali właśnie ten obiekt innym - przynajmniej w danej okolicy, regionie (już nie mówię, żeby wracali, bo to nie Chorwacja) - jednym słowem, żeby byli ogniwem w łańcuchu marketingowym.
Stąd właśnie pytanie o pensjonat idealny :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.09.2011 09:14

FUX napisał(a):Dla mnie ten jest prawie idealny...

http://www.panorama-laengenfeld.at/en/appartments.html

Nawet mi droga obok nie przeszkadza.

A mógłbyś uzasadnić? Bo ze zdjęć i opisów ciężko wykoncypować dlaczego ;) No - chyba, że chodzi Ci o te panie w spa-area ;)

No i raczej nie chodziło mi o położenie, architekturę, umeblowanie, wykończenie budynku :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.09.2011 09:21

Nie nachalna obsługa.
Przestrzeń apartamentów.
Ceny około 100 euro za dzień za 4 os. apartament z dwoma sypialniami, łazienką, toaletą, kuchnią, tarasem, pokojem dziennym (dużym).
Sauna i basen w podziemiach.
Wi-fi.
CZYSTOŚĆ!!!!!!!
Sklep po drugiej stronie ulicy.
Super termy 500m od apartamentów.
Knajpki w pobliżu.
DOBRA LOKALIZACJA.
Codzienna wymiana ręczników.
Możliwość odbioru pieczywa w apartamentach; nie korzystałem.

To tak na szybko...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.09.2011 11:44

FUX napisał(a):Nie nachalna obsługa.
Przestrzeń apartamentów.
Ceny około 100 euro za dzień za 4 os. apartament z dwoma sypialniami, łazienką, toaletą, kuchnią, tarasem, pokojem dziennym (dużym).
Sauna i basen w podziemiach.
Wi-fi.
CZYSTOŚĆ!!!!!!!
Sklep po drugiej stronie ulicy.
Super termy 500m od apartamentów.
Knajpki w pobliżu.
DOBRA LOKALIZACJA.
Codzienna wymiana ręczników.
Możliwość odbioru pieczywa w apartamentach; nie korzystałem.

To tak na szybko...

Hm...

No. Ale własnie takich obiektów jest na pęczki. A czemuż ten jest taki szczególny dla Ciebie? Co go wyróżnia spośród innych? Może jednorazowe kapcie n wyposażeniu? Albo zajefajnie pachnące mydełko do rąk? Albo może radio pod prysznicem?

Ja zakładam pokoje (nie apartamenty), z wyżywieniem. Bez basenu, obowiązkowo z Wi-Fi. Czystość priorytetem. Okolica urokliwa bardzo, raczej spokojna. Góry :) Knajpki w pobliżu. Także lokalizacje też mam "z głowy". Jej zalety też zatem możemy pominąć. No ale znów - takich obiektów jest na pęczki. Zapewne będą też po sąsiedzku :)

Zatem? Znów wracamy do uroku osobistego personelu (zakładam, że taki będzie)? Oki. Można to uznać za największy plus obiektu - odpowiedni personel.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.09.2011 11:56

Hm. My raczej nie przesiadujemy w apartamentach, pokojach hotelowych (rzadkość) czy pensjonatach.
Oczekujemy tego, co wymieniłem o apartamentach w Langenfeld.
Miejsce służy nam do spania, zjedzenia śniadania, którego menu powinno uwzględniać, że ktoś może nie jadać chleba, bułek, boczku, tłustej jajecznicy, parówek, etc.

Kapci nie potrzebuję, bo najczęściej chodzę boso, pomijając zimę... :wink:

Czystość i zachowanie prywatności uważam za podstawę. Jeżeli pensjonat, to fajnie jest/byłoby, aby na miejscu był barek, miejsce do poczytania, bo na łóżku niezbyt wygodnie się czyta.
Fajnie jest także samemu przygotować sobie herbatę czy wyciągnąć zimną wodę z lodówki.
Ale to już drobiazgi.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.09.2011 16:44

Jak burza mózgów, to swoje trzy grosze też wcisnę - a co :wink:

Bo tak sobie poczytałam ten wątek, zaczęłam się zastanawiać (normalnie Plumko zmusiłaś mnie do myślenia :lol: ), co wyróżnia miejsca/pensjonaty, że chce się do nich wracać.
Dlatego obiema ręcyma podpisuję się pod hasłem "czystość" (co w polskich warunkach nie jest takie oczywiste), pod hasłem "miła aczkolwiek nienachalna obsługa" również :D

Zastanawiacie się, co wyróżnia pensjonat pośród wielu innych, często oferujących podobny standard. I tak sobie myślę, że ja zwracam także uwagę na estetykę miejsca - żeby miejsce było "jakieś" pod względem wizualnym, żeby było widać pomysł estetyczny na całość pensjonatu, a nie tylko - że łóżko, że szafa, że stolik, a na ścianie obrazek mocno przypadkowy w stylu jelenia na rykowisku :wink: I nie ukrywam, że szukając ofert w internecie - wybieram oczami :wink: i jestem klientem, który z miłą chęcią daje się złapać, na miejsce z wizualnym pomysłem :D

Ale się nagadałam :lol:

pozdrawiam
:D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.09.2011 16:52

Plumek napisał(a):
woka napisał(a):W ładnym otoczeniu to nawet przypalona zupa smakuje. :wink:

A ja myślę, że w ładnym otoczeniu to następuje eskalacja oczekiwań pozytywnych wrażeń - nikt się spalonej zupy raczej nie spodziewa i zachwycony też nią raczej nie będzie :)

Dobrze myślisz. :lol:
Pozostaje zatem tak urządzic aby ta Twoja eskalacja pozytywnych wrażeń się ziściła. Do ładnego zawsze się wraca. Przez ładne rozumiem wszystko, tj. zewnątrz, wewnątrz, otoczenie, lokalizacja. Ładna i uprzejma obsługa...tysz.
Powodzenia. :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.09.2011 20:18

Mnie np. dobija pójście w kierunku najtańszych materiałów i wyposażenia. Płytki, kabiny za 199,- w promocji, etc.

Później rodzi się syf w kątach, wszechobecny silikon, mający zatuszować dyletantyzm tanich wykonawców.
Nad wszystkim, po kilku miesiącach krąży BRÓD i czarne nacieki...
Brrrrr.

Pozdrawiam wiele pensjonatów, pokoje gościnne w np. Zakopanem i Cro.
Niestety.
Oczekiwania na bawarę i merola, jakość syreny bosto i żuka z lat 70-tych.
NIESTETY.

A wystarczyło wydać na pokój kilka setek więcej i bywał bym tam powtórnie...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.09.2011 11:06

Tymona napisał(a):Jak burza mózgów, to swoje trzy grosze też wcisnę - a co :wink:

Bo tak sobie poczytałam ten wątek, zaczęłam się zastanawiać (normalnie Plumko zmusiłaś mnie do myślenia :lol: ), co wyróżnia miejsca/pensjonaty, że chce się do nich wracać.

No i właśnie o to w "burzy mózgów" chodzi :)

Czyli mamy już na liście (wg ważności):
- czystość
- personel (nienachalny, sympatyczny, kompetentny)
- Wi-Fi
- lokalne produkty (papu, pićko, elementy wystroju)
- animacja czasu wolnego + miejsce do tego przeznaczone
- informacja o okolicy + folderki, mapki
- welcome drink ;)
-
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2011 11:38

- sauna, miejsce na odpoczynek w ciszy, ew. ogród zimowy,
- podanie w folderach/www PRAWDZIWYCH danych o obiekcie.

W Rzymie na booking.com było info o parkingu. Był, jeżeli sobie znajdziesz i płatny.
Ponad 2h krążyłem, aż znalazłem miejsce na ulicy.
Wyszło za 3 dni koło 50 juro, a więc i tak okazja... :wink:
No i weekend był akurat. :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.09.2011 11:57

FUX napisał(a):- sauna, miejsce na odpoczynek w ciszy, ew. ogród zimowy,
- podanie w folderach/www PRAWDZIWYCH danych o obiekcie.

Hm... Miejsce na odpoczynek w ciszy... To chyba własny pokój?? Reszta, to miejsca publiczne - dla wszystkich gości? Czyli może tam wcale cicho nie być?

Podanie prawdziwych danych - dla mnie to jest "oczywista oczywistość", więc pomijam :) Wykluczam też takie serwisy jak booking.com - raczej stawiam na własny system rezerwacji i dobrze wypozycjonowaną domenę ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2011 12:08

Jedno drugiego nie wyklucza...

Cisza, uwierz, może być nawet w saunie i miejscu wypoczynku.
Pod jednym warunkiem. Dwoma.
Brak Węgrów i Polaków z butelkami... :evil:
W SAUNIE! :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.09.2011 12:15

Wierzę :)

Właśnie!

Pojawia się problem, co robić z "niegrzecznymi" gośćmi?!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2011 12:17

Plumek napisał(a):Wierzę :)

Właśnie!

Pojawia się problem, co robić z "niegrzecznymi" gośćmi?!

Awaria oświetlenia lub alarm ppoż ze żraszaczami...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.09.2011 12:25

Plumek napisał(a):Pojawia się problem, co robić z "niegrzecznymi" gośćmi?!

Ale to Twój problem :D
W sumie to też klienci, tylko ze Swoją wizją spędzania wolnego czasu ... ;)

Niemniej bardziej prawdopodobnym problemem będzie to, że jeden pójdzie na rybki,
a drugi popluskać się z dziećmi w wodzie zaraz obok - taki przykład tylko.

I który to będzie ten "niegrzeczny"? :D

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Pensjonat idealny (Polska) - BURZA MÓZGÓW :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone