megidh napisał(a):Wracasz na mecz swojej Sparty z moim Włókniarzem?
Dokładnie . Będzie się działo. Bilety już dawno wyprzedane.
Gdyby nie ten mecz przełużylibyśmy wyjazd o majówkę.
piekara114 napisał(a):Taka ciekawostka – na ternie Stoa w dniu 16 kwietnia 2003 r. premier Leszek Miler, szef MSZ Włodzimierz Cimoszewicz oraz Minister ds. Europejskich Danuta Huebner podpisali Traktat akcesyjny Polski do Unii Europejskiej,
piekara114 napisał(a):Na terenie Agory dominują dwa budynki – Stoa i Świątynia.
Taka ciekawostka – na ternie Stoa w dniu 16 kwietnia 2003 r. (...) co było uwieńczeniem ponad 20 lat starań o członkostwie w UE (pierwsze stosunki dyplomatyczne ze Wspólnotą nawiązano w 1988 r.).
Też wcześniej o tym nie wiedziałam, ale miejsce idealneDawigs napisał(a):Fajne połączenie historii starożytnej z nowożytną i na dodatek wydarzenie bezpośrednio nas dotyczące .piekara114 napisał(a):Taka ciekawostka – na ternie Stoa w dniu 16 kwietnia 2003 r. premier Leszek Miler, szef MSZ Włodzimierz Cimoszewicz oraz Minister ds. Europejskich Danuta Huebner podpisali Traktat akcesyjny Polski do Unii Europejskiej,
piotrf napisał(a):Stoa Attlosa dzisiaj robi wrażenie , kiedyś musiała przytłaczać ogromem dodatkowym atutem są widoki z górnej części
megidh napisał(a): Jednakże jeszcze nigdzie nie widziałam zrekonstruowanej stoy. I nawet nie myślałam, że gdzieś taka zrekonstruowana stoa się znajduje. A tu niespodzianka w Atenach.
Nawet nie zwróciłam na to uwagi. Jak wejdzie się pod kolumnadę i do muzeum w ogóle się na to nie patrzy.megidh napisał(a):Jedynie co mi w niej nie pasuje, to te lastrikowe płyty, które trochę rażą. Mogli zastosować coś bardziej zbliżonego klimatem do antycznych czasów.
Oczywiście, ale będąc na wzgórzu nie wiedziałam jeszcze, że to też jest na terenie Agory. O Stoi i Świątyni Hefajstosa wiedziałam.Kiepura napisał(a):A właściwie to trzy, bo widać jeszcze Cerkiew św. Apostołów. Nie wiem czy było wspominane, ale jeszcze 90 lat temu w tym miejscu była gwarna i ludna dzielnica Aten Vrysaki. W celu odsłonięcia Agory została ona całkowicie wyburzona a cerkiew jest jedyną pozostałością.piekara114 napisał(a):Na terenie Agory dominują dwa budynki – Stoa i Świątynia.
Ale już jakieś ruchy były, może mrzonki na tamte czasy, ale zwykle od takich marzeń wszystko się zaczyna...Kiepura napisał(a):piekara114 napisał(a):Taka ciekawostka – na ternie Stoa w dniu 16 kwietnia 2003 r. (...) co było uwieńczeniem ponad 20 lat starań o członkostwie w UE (pierwsze stosunki dyplomatyczne ze Wspólnotą nawiązano w 1988 r.).
No to chyba literówka. Co prawda przed 1983 rokiem była jakaś grupka marzycieli w temacie akcesji do UE ale starań to sobie nie przypominam.