08.07.2022 piątek, kościółek Prophet Elias, NafplioW planach była antyczna Nemea. Ponieważ popołudniowo-wieczorne zwiedzania nie zdały z powodu upałów egzaminu tym razem chcieliśmy oszukać system i wyruszyć po śniadaniu by być zaraz po otwarciu. Nie sprawdziliśmy niestety prognozy pogody … Od rana słyszymy krążące po okolicy odgłosy burz. Mocno wieje, momentami porywy wiatru są bardzo silne. Nasza gospodyni przed południem wraca z Nafplio. Złapała ją tam burza połączona z ulewą i porywistym wiatrem. Po drodze też padało. Ciężkie burzowo-deszczowe chmury przetaczają się to z lewej to prawej ale ostatecznie w Drepano nie pada. Po południu uspakaja się. Front burzowy przynosi ochłodzenie. W końcu da się normalnie funkcjonować.
Morze wzburzone, super się skacze na falach. Najgorzej jest wejść i wyjść z wody. Trzeba wycelować w przerwę między falami
.
Od przyjazdu intrygowała mnie strzelista górka z kościółkiem dobrze widoczna z drogi Drepano – Nafplio czy do Tolo. Widać ją też było z ruin Asini.
Od naszej gospodyni dowiaduję się, że jak najbardziej można tam wejść. Niedawno mieszkańcy Drepano i okolic w czynie społecznym wyremontowali wejście. Głównie zamontowano nowe poręcze jak się później przekonamy wykorzystali do tego metalowe rury i kolanka (do wody?). Poprawiono też w niektórych miejscach ścieżkę i schody.
Dostajemy namiary jak tam dojechać. Trafiamy bez problemu
.
Pozostawiamy samochód i wyruszamy na szczyt.
Początkowy fragment drogą jest łatwy ale potem jest już ostro pod górę. Można się zmęczyć.
Kilkadziesiąt (?) stopni wyżej meldujemy się na górze. Mateusz już tam czeka.
Widoki rewelacyjne
.
Tutaj w kierunku Asini i schowanego za drzewami Drepano.
Tu w kierunku Tolo
oraz w głąb lądu
Niewiele tu przestrzeni ale wygospodarowano miejsce na stół i ławy.
Kościółek też malutki pw. Proroka Eliasza (Prophet Elias).
Zaglądamy do środka.
Czas schodzić.
Może komuś się przyda informacja jak tam trafić
.
Za obecną nowożytną miejscowością Asini należy skręcić w lewo w wąską lokalną uliczkę. Jest przed charakterystycznym skrzyżowaniem dróg w kształcie litery Y gdzie łączą się drogi z Tolo i Drepano do Nafplio. Należy się kierować znakiem na
Αγ. Παρασκευή problem w tym, że znak ustawiono tylko dla jadących od Nafplio
.
W samym
Αγ. Παρασκευή za kościołem skręcić w prawo a następnie w pierwszą ulicę w lewo.
Po wyjeździe z miejscowości dojeżdża się do przełęczy, na której odchodzi droga w lewo.
Tu zostawić samochód i dalej już na piechotę krótki odcinek drogą a potem już wspinaczka do góry (piesza wędrówkę zaznaczyłem na żółto)
Cała trasa z Drepano wygląda tak. Samochód najlepiej zostawić na poboczu drogi a nie wjeżdżać tak ja to zrobiłem. Jest stromo pod górę i autko ledwo dało radę na wstecznym aż poczułem sprzęgło.
CDN