Pozdrawiam
wiola2012 napisał(a):Witam, nadrobiłam zaległości i z przyjemnością dołączam do czytających i oglądających. Peloponez odwiedziliśmy w 2018 r. , Monemwazję oraz część południowo - zachodnią. Po 3 latach, w tym roku, planujemy powrót na Peloponez. Tym razem okolice Nauplionu. A potem znów Kefalonia.![]()
Pozdrawiam
te kiero napisał(a):Witaj, eee to Wy Peloponescy wyjadacze![]()
te kiero napisał(a):Nafplio będzie, apropos słyszałem co najmniej kilka nazw tej miejscowosci
piekara114 napisał(a):Te różne wersje to pewnie kwestie wynikające z historii miejsca, przechodzenia miasta z rąk do rąk i jeszcze do tego transkrypcja z alfabetu greckiego na łaciński.
te kiero napisał(a):... wąwozem, na bardzo niskim pułapie lecą dwa chyba F16, właściwie to super szybko przelatują nam pod nosem, świst jest niesamowity, gdybym wiedział to fota byłaby znakomita, jeśli wiedziałbym, że nadlecą i udałoby się je ustrzelić. To była super niespodzianka
te kiero napisał(a):Meteory, interesują nas nie jako miejsce sakralne, ale bardziej przyrodniczo-architektonicznie jeśli można tak nazwać.
wiola2012 napisał(a):Problem miał mój mąż, ponieważ wybrał się na zwiedzanie w spodenkach (do kolan). Myślał, że się prześlizgnie. Uśmiałam się, gdy ktoś z obsługi krzyczał za nim "mister, mister, pantalony".... no i w tych pantalonach paradował.