Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PELO+ 2019

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.03.2021 13:22

Ja tam na Pelo mało widziałam, więc wszystko mnie będzie interesować. Mam nadzieję, że Olimpia będzie....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2021 15:44

piekara114 napisał(a):Ja tam na Pelo mało widziałam, więc wszystko mnie będzie interesować. Mam nadzieję, że Olimpia będzie....

Też nie :roll:
Będzie co było :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2021 19:08

Dobra, jedziemy dalej, a właściwie to idziemy dalej... 3 List do Koryntian :smo:

Znów krążyliśmy dobre 45min i znów nam dogrzało, a zapasy wody się pokończyły; niestety na terenie Muzeum nic nie można kupić, nie ma nawet automatu. Jednak na szczęście zwiedzanie obejmuje również muzeum znajdujące się w budynku, a tam wiadomo klima :D

Nieśpiesznie przechadzamy się po kolejnych pomieszczeniach, chłodek jest bardzo przyjemny.
Moją uwagę przykuwa bardzo dużo pracownic; których w budynku nagromadziło się w sumie z 20. Nie wiem czy wszystkie mają tu przydział, czy też z uwagi na czas sjesty i upał weszły z zewnątrz, by się schłodzić. Właściwie to nigdzie nie spotkaliśmy personelu tylko tutaj i bardzo bacznie pilnują zwiedzających.

A co można tutaj znaleźć, sami zobaczcie choć niestety nie wszystkie foty się udały, chyba miałem jakąś trzesawicę:

20190901_141240_Easy-Resize.com.jpg

20190901_141324_Easy-Resize.com.jpg

20190901_141948_Easy-Resize.com.jpg

20190901_141502_Easy-Resize.com.jpg

Jest też całkiem przyjemny dziedziniec, na którym można zasiąść w cieniu:

20190901_142024_Easy-Resize.com.jpg

20190901_141017_Easy-Resize.com.jpg

I powoli wychodzimy kierując się do wyjścia; spędziliśmy t u całkiem sporą ilość czasu, razem z odpoczynkami to ponad 2 godz.
Ale coś wyraźnie nie daje mi spokoju. Trudno upał mocno daje się we znaki, potem dojście do auta, które mimo że stoi w cieniu mocno się nagrzało. I wtedy sobie uświadamiam, że ominęliśmy amfiteatr. Trudno już nie będziemy wracać, no bo jak.

Zastanawiamy się co dalej robić, przed nami majaczący na górze Acro Korynt, ale żołądki dają o sobie znać, poza tym jednak dziś wyjątkowo gorąco. Decydujemy jednak, że wracamy do hotelu na obiad i wypoczynek. Na dziś wrażeń w zupełności wystarczy.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.03.2021 21:39

Peloponez jest za duży, żeby w ciągu jednego urlopu zobaczyć wszystkie ciekawe miejsca. My przez 2 tygodnie co noc spaliśmy gdzie indziej, więc dzienne przejazdy nie były bardzo duże, a i tak nie udało mi się zobaczyć na Pelo nawet ćwierci tego, co bym chciała. Zresztą, nawet na niedużej Milos przez 10 dni na wyspie też nie wszędzie dotarliśmy... Chyba tylko na Koufonissi nie było z tym problemu, nawet tylko na pieszo.

Korynt zapewne by mi się spodobał, ale czy kiedyś tam będę nie tylko wirtualnie, to mało prawdopodobne. Tyle innych miejsc chciałabym jeszcze odwiedzić, a życie coraz bliżej końca, sił też mniej... Za to plany na następnych lat co najmniej 40, więc bez szans na realizację. Dobrze, że można wirtualnie pozwiedzać dzięki Innym.

Olimpia mi się wprawdzie podobała, ale z peloponeskiego antyku bardziej jednak w moim guście były Mykeny, a największe wrażenie wywywarł teatr w Epidavros.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.03.2021 07:07

dangol napisał(a):Peloponez jest za duży, żeby w ciągu jednego urlopu zobaczyć wszystkie ciekawe miejsca. My przez 2 tygodnie co noc spaliśmy gdzie indziej, więc dzienne przejazdy nie były bardzo duże, a i tak nie udało mi się zobaczyć na Pelo nawet ćwierci tego, co bym chciała.

Pełna zgoda.

dangol napisał(a):Olimpia mi się wprawdzie podobała, ale z peloponeskiego antyku bardziej jednak w moim guście były Mykeny, a największe wrażenie wywywarł teatr w Epidavros.

Epidauros miał być bankowo, ale za dużo czasu spędziliśmy w w Nafplio, które nam się bardzo spodobało i późnym popołudniem już z niego zrezygnowaliśmy.
Co jeszcze rzutowało na fakt nie odwiedzenia większej ilości starożytnych ruin oprócz czasu? Ponad 2godz zwiedzania Koryntu. Po prostu pozwiedzaliśmy do syta.
U mnie w planach na kiedyś Lefkada autem, a jak już będę tak blisko, to znów parę miejsc na Pelo się wytyczy :D
Ostatnio edytowano 31.03.2021 09:51 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2021 08:14

te kiero napisał(a):Obrazek
To zdjęcie od razu przywołało w mej pamięci nasz pobyt w Agia Napa na Cyprze... ehhhh, tylko kiedy będzie można powrócić....

dangol napisał(a):Olimpia mi się wprawdzie podobała, ale z peloponeskiego antyku bardziej jednak w moim guście były Mykeny, a największe wrażenie wywarł teatr w Epidavros.
Epidavros dla mnie super, wszystko w fajnej pigułce, Mykeny mnie rozczarowany....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.03.2021 09:55

piekara114 napisał(a):Epidavros dla mnie super, wszystko w fajnej pigułce, Mykeny mnie rozczarowany....

Mykeny odrzuciliśmy w przedbiegach.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 31.03.2021 10:02

te kiero napisał(a):Gwoli wyjaśnienia od razu uprzedzę z jakich miejsc zrezygnowaliśmy, bo brakło czasu, byłe jednak za daleko lub woleliśmy beztroski wypoczynek.
Nie będzie w relacji miejsc:
Monemvasia
Mani
Diros
Elafonissos
Mistra
Polylimnio
i wiele wiele innych

Jak już sygnalizowałem, jadąc na Pelo już wiedzieliśmy, że jest on conajmniej na kilka urlopów i pobyt na miejscu utwierdził nas w tym przekonaniu, a do tego że warto tam na pewno wrócić.

Z mojej listy nie zobaczę Monemvasi, Mani czy Mistry. Ale będą zapewne inne miejsca :D . Na liście oczywiście jest Korynt. Miło było przespacerować się wraz z Tobą jego uliczkami czy zajrzeć do muzeum :lol: . Szkoda amfiteatru :cry: .
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.03.2021 16:33

Starożytność owszem warta spacerów (w Mykenach do zobaczenia może niedużo, ale położenie super), ale osobiście wolę bizantyjskie pozostałości, więc Mistra i Monemeazja nie do odpuszczenia były. No ale z Waszego miejsca noclegowego to daleko, więc rozumiem odpuszczenie. Zobaczyć wszystkiego i tak nie dałoby się, a urlop służy też odpoczywaniu, a nie intensywnemu zwiedzaniu. Z biegiem lat u nas w realu coraz więcej odpoczywania, a zwiedzanie raczej wirtualne. No ale w jednym miejscu całych wakacji nie chciałabym spędzić, wystarczy że po ponad ćwierćwiecza wracamy co roku w to samo miejsce na Gochach
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.03.2021 20:37

dangol napisał(a):No ale z Waszego miejsca noclegowego to daleko, więc rozumiem odpuszczenie. Zobaczyć wszystkiego i tak nie dałoby się, a urlop służy też odpoczywaniu, a nie intensywnemu zwiedzaniu.

Dokładnie tak właśnie było
dangol napisał(a): Z biegiem lat u nas w realu coraz więcej odpoczywania, a zwiedzanie raczej wirtualne. No ale w jednym miejscu całych wakacji nie chciałabym spędzić

Od 2017r mamy to samo podejście do urlopu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.03.2021 20:45

Późne popołudnia - tak jak to po upalnym dniu w Koryncie - spędzamy zwykle na poobiedniej sjeście (drzemce też) w hotelowym pokoju, gdzie chłodzi nas klima oraz na hotelowym basenie, który jest dla mnie zupełnie wystarczający; a najlepsze w nim jest to, że niewiele osób z niego korzysta :D

Tak on się prezentował:

20190905_161610_Easy-Resize.com.jpg

20190905_161628_Easy-Resize.com.jpg

20190905_161651_Easy-Resize.com.jpg

Potem oczywiście spacer z podziwianiem jednakowego zachodu słońca, który jednak jest całkiem ładny, będą "złamany" kształtem gór.

20190905_193446_Easy-Resize.com.jpg

Ten dzień kończymy wcześniej; upał jednak męczy, a po za tym na drugi dzień wstajemy znacznie wcześniej niż zwykle.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.04.2021 07:08

Kolejny dzień wstajemy duuużo wcześniej niż zwykle, bo czeka nas bardzo długa podróż.
Podróż do kolejnego miejsca must see w naszej greckiej wyprawie: Meteora...
W związku z wycieczką na północ były 3 możliwości: Lefkada, Zagori i Meteora; z uwagi głównie na drugą połówkę wygrały Meteory.

Rano szybkie śniadanie i pakujemy prowiant, ale wychodząc z restauracji w stronę auta, nie możemy przejść biernie obok tego widoku o wschodzie słońca:

20190902_070625_Easy-Resize.com.jpg

20190902_070634_Easy-Resize.com.jpg

20190902_070929_Easy-Resize.com.jpg

20190902_070934_Easy-Resize.com.jpg

Wschód jest naprawdę wspaniały i żałujemy, że na spokojnie nie mogliśmy zjeść śniadania nad samym morzem, ale dzisiejsza trasa jest naprawdę spora. Dobrze, że Punciak jest naprawdę żwawy, jeszcze tylko tankowanie do pełna i w drogę.
Trasa na dziś (rzadko zdarza mi się dotrzeć na miejsce przed czasem googla, ale i tym razem tak jak w Portugalii znów to się udaje, ale te 3,5godz jechaliśmy jednak).

Bez tytułu.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2021 08:10

Że też Wam się chciało tylko km jechać....
Meteory wspaniałe, ale jednak....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.04.2021 08:27

piekara114 napisał(a):Że też Wam się chciało tylko km jechać....

Szczerze dla mnie 3 stówki to pestka, jedynie ostatnie chyba 30km się dłużyło, bo to krajówka, a tak to autostrady w większości puste.
piekara114 napisał(a):Meteory wspaniałe, ale jednak....

ekhm, że tak powiem musiały być :roll: :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.04.2021 08:51

Nawet nie o te km mi chodizło, ale o czas w samochodzie.... chyba, że na powrocie odwiedziliście jeszcze kilka ciekawych miejsc... Choć Meteory to mogą wciągnąć, ale też trzeba mieć siłę, aby powspinać się tam, no i te tłumy na miejscu....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα