Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PELO+ 2019

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 06.04.2021 01:28

Mikromir napisał(a):
CROberto napisał(a):Coś mi się przypomina ,że wejście na wzgórze jest łatwe - gdy ma się odpowiedni ubiór... :oczko_usmiech:
Muszę zaglądnąć jeszcze raz do relacji Danki , żeby nie powielić błędu... :mrgreen:

A chodzisz na co dzień latem w sukienkach długości maxi? 8) :mrgreen: :smo:

:lool:
Uff... :wink: jednak jestem wyłączony z ryzyka... :mrgreen:
Dzięki za tego posta... :smo:
Nie muszę ,w stesie szukać odpowiedzi - przystąpię do robienia ściąg ,w pełni zrelaksowany... :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.04.2021 09:31

CROberto napisał(a):Coś mi się przypomina ,że wejście na wzgórze jest łatwe - gdy ma się odpowiedni ubiór... :oczko_usmiech:
Muszę zaglądnąć jeszcze raz do relacji Danki , żeby nie powielić błędu... :mrgreen:

Dzwoni mi w którymś kościele, ale muszę sprawdzić, w którym :smo:

Mikromir napisał(a):Kiedy widzę ilość przejechanych kilometrów w niektórych odcinkach tej relacji, na samą myśl zaczyna mnie boleć kręgosłup. 8O :wink:

No, mój kręgosłup, a uściślając kręgi szyjne odezwały się pod koniec urlopu :roll: :smo: człowiek się starzeje; 300, 400km dziennie kiedyś pracując było normą, teraz wyskakuje się zza biurka i człowiek odczuwa :roll:
Mikromir napisał(a):Ale za tą plażą mocno zatęskniłam... 8)

3 godziny zleciały nam niemiłosiernie szybko, fajnie byłoby pojechać tam na kilka dni nocując przy plaży

Jeszcze krótki filmik od góry i wejście do jaskini bo ućkło.

20190903_121459_Easy-Resize.com.jpg

Gdy wracamy do auta okazuje się, że jest ono całe szare od pyłu, jaki nawiał od przejeżdżających samochodów, ale wsiadamy i kierujemy się na pyszne świeże soki w pobliskim barze, urządzonym w gaju oliwnym tutaj
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.04.2021 11:21

te kiero napisał(a):
Z czasem piasek ustępuje krzakom mniejszym i większym, w których jak się okazuje czają się żmije :roll:

Robiłam zdjęcie z tego samego miejsca, nikomu z naszej gromadki nie chciało się mi towarzyszyć. Gdybym jednak wiedziała o żmijach, to siłą by mnie nikt tam nie zaciągnął.
Nieświadomość ma swoje dobre strony :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.04.2021 11:33

Żmija w Paleokastro nad grotą Nestora bardzo zepsuła mi nastrój, gdy zaczęła znienacka sunąć szybko w moją stronę. :? Na szczęście udało mi się umknąć - mimo znaczącego utrudnienia w postaci tej nieszczęsnej kiecki. :oczko_usmiech:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.04.2021 14:04

My wykazaliśmy się lenistwem :oops: i nie podeszliśmy ani do Groty Nestora, ani na szczyt. Oczywiście trochę żałowałam, że tak szybko się poddałam (na dodatek nie z powodu spotkania ze żmijami :oczko_usmiech: , tylko trywialnego upału) i :? pozbawiłam TAKICH widoków!

te kiero napisał(a): fajnie byłoby pojechać tam na kilka dni nocując przy plaży

Ponieważ podczas peloponeskiej wyprawy łóżeczkiem był nam bagażnik naszego auta, początkowo myślałam o tym, aby w Voïdokoilíi zostać na noc. Tyle, że misterny plan runął po tym, jak zobaczyliśmy tablice przy parkingu z zakazem jakiegokolwiek biwakowania ze względu na ochronę terenu w ramach programu Natura 2000. Wymiar kary zdecydowanie nas odstraszył, gdyż w razie wpadki skończyłby nam się budżet na dalszą podróż, a to nie była nawet jeszcze jej połowa.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.04.2021 19:24

dangol napisał(a):Ponieważ podczas peloponeskiej wyprawy łóżeczkiem był nam bagażnik naszego auta, początkowo myślałam o tym, aby w Voïdokoilíi zostać na noc. Tyle, że misterny plan runął po tym, jak zobaczyliśmy tablice przy parkingu z zakazem jakiegokolwiek biwakowania ze względu na ochronę terenu w ramach programu Natura 2000. Wymiar kary zdecydowanie nas odstraszył, gdyż w razie wpadki skończyłby nam się budżet na dalszą podróż, a to nie była nawet jeszcze jej połowa.

Takiej tablicy nie uświadczyliśmy, ale na pewno był znak zakaz wjazdu/parkowania dla kamperów, oczywiście hurtowo nie przestrzegany. Było rozbitych przy plaży tak mw. pośrodku parę namiotów i zrobione "obejścia".
W okolicy jest parę fajnych miejscówek, więc ewentualnie takie rozwiązanie też będzie dobre.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.04.2021 19:33

Uzupełniając utracone na plaży elektrolity pysznymi świeżymi i orzeźwiającymi sokami (arbuz i pomarańcz), rozmyślamy co teraz robić.
Jest kilka opcji, ale ostatecznie wybieramy Methoni i tamtejszą fortecę, chcemy zobaczyć też po drodze jak wygląda Pylos, to apropos szukania miejscówki na kolejny raz.

Przemieszczamy się więc całkiem nie daleko, ale jest już dobre późne popołudnie, więc szału dziś nie będzie z dodatkowymi atrakcjami.

Bez tytułu.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.04.2021 17:37

Droga do Methoni przebiega bardzo sprawnie, jedynie w Pylos na serpentynach miejskich się blokuje, ale w sumie to dobrze, bo nie wychodząc z samochodu możemy podziwiać miasteczko i trzeba przyznać, że na pierwszy rzut oka nam się podoba i pewnie miło było by tu mieć miejscówkę. Jednak jedziemy dalej i niebawem dojeżdżamy do zamkowego parkingu (oczywiście darmowy) tutaj. Akurat ostatnie miejsce dla nas.

Kierujemy się wolniutko w kierunku twierdzy, już nie mogę się doczekać widoku z murów. Nic z tego, odbijamy się od kraty, tu również nieczynne; nie wiem o co chodzi, ale to już trzecia twierdza zamknięta w czasie naszego pobytu :x :roll:

Pozostaje nam jedynie pooglądać twierdzi z zewnątrz; bardzo żałuję, bo bardzo chciałem zwiedzić to miejsce, tym samym nie udaje nam się odwiedzić też wieży Bourtzi na końcowym cypelku, tu już w ogóle żaaaal. Jestem tak zdesperowany, że próbuję nawet dojść tam z buta obok murów, tuż przy porcie, ale finalnie jednak poziom wody mi na to nie pozwala.
Trudno muszę zadowolić się widokiem z oddali, w dodatku położenie słońca jest wyjątkowo niekorzystne.

Tak to wszystko wyglądało:

20190903_140130_Easy-Resize.com.jpg

20190903_140512_Easy-Resize.com.jpg

20190903_140601_Easy-Resize.com.jpg

20190903_141058_Easy-Resize.com.jpg

20190903_141123_Easy-Resize.com.jpg

20190903_141223_Easy-Resize.com.jpg

20190903_183721_Easy-Resize.com.jpg

20190903_183749_Easy-Resize.com.jpg

20190903_183801_Easy-Resize.com.jpg

20190903_183815_Easy-Resize.com.jpg
Ostatnio edytowano 08.04.2021 06:43 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.04.2021 18:29

Nic z tego, odbijamy się od kraty, tu również nieczynne; nie wiem o co chodzi, ale to już trzecia twierdza zamknięta w czasie naszego pobytu :x :roll:

Szkoda. A jaki to był dzień tygodnia?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.04.2021 19:02

Mikromir napisał(a):
Nic z tego, odbijamy się od kraty, tu również nieczynne; nie wiem o co chodzi, ale to już trzecia twierdza zamknięta w czasie naszego pobytu :x :roll:

Szkoda. A jaki to był dzień tygodnia?

Chyba wtorek, po południu. Potem jeszcze 2 twierdze w Nafplio również były zamknięte, więc może coś było odgórnego.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.04.2021 19:33

te kiero napisał(a):Chyba wtorek, po południu.

Nie pamiętam jak było w 2019, ale aktualnie twierdza w Methoni closed on Tuesday... Co do reszty nie mam pojęcia, ale wiem, że lubili sobie robić takie wolne dni w tygodniu, i to często nie w standardowy zdawałoby się poniedziałek... Pech, po prostu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.04.2021 20:38

Faktycznie, być może mają we wtorki taki dzień jak u nas poniedziałki, ale byliśmy też w innych dniach i również było zamknięte.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.04.2021 07:06

Nie ukrywam, że trochę mnie zniesmaczyło niezaliczenie w pełni tego punktu must see, więc jakoś straciłem ochotę na więcej; ale i tak bardzo się podobało. Zaglądam jeszcze spacerując przy plaży do położonego przy niej Campingu celem exploracji na zaś i trzeba przyznać jest bardzo fajnie urządzony z zadaszeniem nad parcelami. Zrobiło się już późno, a przed nami spora droga do noclegowni. Ten dzień i tak już pełen wrażeń; decydujemy się na powrót.

Bez tytułu.jpg

Po drodze, tak mniej więcej w połowie zaglądamy chwilę nad tę część morza tutaj, by rozprostować kości. Dodatkowo uzupełniamy owoce w jednym z licznych w tej części Pelo przydrożnym straganie. Właściwie odbywa się tutaj sprzedaż prosto z pola. Po drodze mijamy wiele pól arbuzowych, co jest dla nas niespotykanym widokiem.

Ta droga nr 9 zachodnim brzegiem Pelo jest usiana radarami, część widać, że nie działa, ale część...
Dodatkowo jest wiele miejscowości, w których początkowo zwalniałem do ok. 65km/h, ale widząc jak miejscowi mkną po 90km/h również wolałem przyspieszyć. Na obiadokolacji, po odświeżeniu, meldujemy się przed 20tą.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2021 08:00

Szkoda, że z twierdzą nie wyszło, ale widok na zatokę z góry super.... Mam to miejsce już od dłuższego czasu zaplanowane na spokojną objazdówkę po Pelo....

Z ciekawości: tyle km miałeś w planie, nie brałeś pod uwagę 2 miejscówek na noclegi?
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.04.2021 10:58

Twierdzę odwiedziliśmy dokładnie 20 lipca 2018r., to był piątek. Wchodziliśmy około 18:00, a zamykali o 20:00. W porównaniu do twierdzy w Koroni, gdzie byliśmy praktycznie sami, tutaj ludzi kręciło się sporo. Bardzo mi się tam podobało.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα