Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W zeszłym roku był jeden Milos, w 2014 kolejnych 10 wysp.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
longtom
Weteran
Re: Pełna kamieni dwójka bez sternika, czyli Milos 2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.01.2014 18:50

.
Z Monastyru św. Barbary do monastyru Varlaam jest blisko.

10879736a.jpg

Autem to naprawdę chwila.
To widok na św. Barbarę.

Obrazek

Obrazek

Udało nam się wypatrzyć fajne zacienione miejsce parkingowe i mogliśmy ruszyć do kolejnego monastyru.

Obrazek

Następny w kolejce :) monastyr o rzut kamieniem.

Obrazek

W okolicy są jeszcze wolne miejsca na kolejne. :)

Obrazek

Obrazek

Winda działa :) , ale my pójdziemy schodami.

Obrazek

Obrazek

Nawet szybko nam poszło.

Obrazek

Monastyr stoi na drugiej co do wysokości skale Meteorów (na najwyższej znajduje się Wielki Meteor), prowadzą do niego schody o około stu stopniach. Został założony w 1350 przez pustelnika Warłama (stąd nazwa), który wspiął się na wierzchołek i wybudował trzy kościółki, cele i cysternę na wodę. Po jego śmierci miejsce opustoszało na 200 lat.

Odbudowy świątyni i klasztoru podjęli się zamożni bracia-zakonnicy Teofanis i Nektarios Apsarades z Janiny w 1517. Transport materiałów trwał podobno dwadzieścia dwa lata, a sama budowa – dwadzieścia dni. W tym czasie stanął katolikon pod wezwaniem Wszystkich Świętych, kościółek Trzech Hierarchów i wieża.wikipedia

Obrazek

W końcu XVI i na początku XVII wieku na terenie klasztoru działały renomowane pracownie kopiowania manuskryptów oraz haftu sakralnego. W początkach XIX wieku zbudowano schody i drewniane mostki, które zastąpiły system drabin nad przepaściami.

Po długich latach opuszczenia i zaniedbania monastyr rozpoczął nową egzystencję w 1961, kiedy powtórnie zaludnili go mnisi, wśród których znajdowali się m.in. późniejsi hierarchowie Greckiego Kościoła Prawosławnego: metropolita Pireusu Kalinikos, metropolita Katerini Agathonikos, oraz arcybiskup Aten i Grecji Christodulos. W 2008 w monastyrze mieszkało siedmiu mnichów. Podczas gruntownego remontu na przełomie XX i XXI w. rozbudowano i unowocześniono zaplecze mieszkalne oraz pracownie, a także odnowiono zabytkowe budynki.wikipedia

Obrazek

Początkowo zamierzałem uszanować prośbę o nierobienie zdjęć.

Obrazek

Tym bardziej, że akurat świątynię zwiedzała kolejna, pielgrzymkowa grupa kobiet. Ale jak jakiś chłopaczek zaczął robić całe serie zdjęć z fleszem i nikt nie reagował to i ja trochę zdjęć wnętrz zrobiłem. :)

Obrazek

Obrazek

Główna świątynia klasztorna (Katolikon) pod wezwaniem Wszystkich Świętych została zbudowana w 1548. Ma formę trójkonchowej budowli z dwiema kopułami nad nawą i narteksem. Dwie boczne absydy po bokach nawy przeznaczone były dla kantorów.

We wnętrzu zwraca uwagę bogato rzeźbiony drewniany ikonostas, trony biskupa i opata oraz relikwiarz i pulpit, wszystkie ozdobione inkrustacjami z macicy perłowej i kości słoniowej.

Odrestaurowane malowidła na ścianach datowane są na 1548 (dzieła Franko Katelano; mają one wszystkie charakterystyczne cechy malarstwa tego artysty: szczegółową opisowość i analizę historycznych faktów, wraz z żywym realizmem) i 1566 (autorstwa Jerzego i Franka Kontari). Malowidła w nawie przedstawiają Madonnę z Dzieciątkiem, Pantokratora jako Sędziego Sprawiedliwego (w kopule głównej), ewangelistów (w pendentywach), uzbrojonych świętych (w absydach po obu stronach nawy) oraz wiele scen z życia Chrystusa wikipedia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zwiedzaniu katolikonu przyszła pora na zwiedzanie zakamarków.

Obrazek

Obrazek

Winda jest potężna.

Obrazek

Monastyr niewątpliwie cały czas jest w remoncie.

Obrazek

Mimo, że to dopiero czerwiec, klasztorny trawniczek trochę podsechł.

Obrazek

My również troszkę podeschliśmy, więc korzystając z zacienionych ławeczek w sąsiedztwie windy zrobimy sobie mały odpoczynek. :)

cdn
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.01.2014 19:03

longtom napisał(a):i ja trochę zdjęć wnętrz zrobiłem. :)

I bardzo dobrze - wyszły świetnie :)

Zwiedzanie niespieszne i systematyczne nam fundujesz... a chyba zanosi się przynajmniej na okrągłą monastyrową piątkę :roll: :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.01.2014 13:02

kulka53 napisał(a):... a chyba zanosi się przynajmniej na okrągłą monastyrową piątkę :roll: :D

Słusznie prawisz. :D

pzdr :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 04.01.2014 14:06

Meteory są zjawiskowe....a w szczególności na Twoich katalogowych zdjęciach :!: 8)

Pozdrav.
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 05.01.2014 00:44

Wreszcie miałem czas tutaj zajrzeć :P
Dopiero zaczynam czytać i przede wszystkim oglądać relację i.....
....Grecja kusi coraz bardziej :oczko_usmiech:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.01.2014 00:31

CROberto napisał(a):Meteory są zjawiskowe....a w szczególności na Twoich katalogowych zdjęciach :!: 8)

Prawda , prawda i jeszcze raz prawda..

Pozdrawiam Adrian
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.01.2014 11:29

kaszubskiexpress napisał(a):Fajne :wink:

Najfajniejsze było to, że robiąc to zdjęcie siedziałem w cieniu, delikatny wietrzyk lekko chłodził a 2m dalej był kranik z zimną wodą. :D

CROberto napisał(a):Meteory są zjawiskowe....

Oj tak. :)
Nic nie ujmując Milosowi. :roll:

Stasiek18 napisał(a):....Grecja kusi coraz bardziej :oczko_usmiech:

Cześć Stachu :!:

Nasza Grecja też zaczęła się od czytania relacji. :D
Pełnego przygód wyjazdu życzę. :lol:

ajdadi napisał(a):Prawda , prawda i jeszcze raz prawda..

pzdr, pzdr i jeszcze raz pzdr. :D

:wink: :wink: :wink: :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2014 14:19

Wnętrza też piękne.

Pozdrawiam,
Wojtek
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 07.01.2014 14:58

Widok monastyrów na tych skałach poprostu zapiera dech w piersiach aż by się chciało tam być i ujrzeż na własne oczy.
Pozdrawiam i równie pięknych przygód w nowym roku;cobyśmy mogli czytać Twoja relacje
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.01.2014 16:32

Franz napisał(a):Wnętrza też piękne.

Bogactwo wystroju malarskiego robi niewątpliwie wrażenie.

Jozzy22 napisał(a):Pozdrawiam i równie pięknych przygód w nowym roku;cobyśmy mogli czytać Twoja relacje

A ja Ci życzę abyś i Ty miał co opisywać w tym roku.

pzdr :wink: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.01.2014 18:16

longtom napisał(a):Początkowo zamierzałem uszanować prośbę o nierobienie zdjęć.

Nie wiem, o co ci chodzi - przecież wyraźnie napisali, że nie mają ani photos, ani video, więc każdy musi sobie radzić na własną rękę.

;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.01.2014 18:20

weldon napisał(a):
longtom napisał(a):Początkowo zamierzałem uszanować prośbę o nierobienie zdjęć.

Nie wiem, o co ci chodzi - przecież wyraźnie napisali, że nie mają ani photos, ani video, więc każdy musi sobie radzić na własną rękę.
;)

Dobre :lol:

I jak tu nie wierzyć w telepatię :!: 8O
Akurat po Twoim warszawskim "ryneczku" spacerowałem. :D

pzdr :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.01.2014 19:02

.
Oglądając teraz nasze zdjęcia dochodzę do wniosku, że osiągnęliśmy dużą wprawę w wyszukiwaniu zacienionych stanowisk obserwacyjnych. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny przykład greckiej myśli ciesielskiej. :roll:

Obrazek

Obrazek

Hania w czwartej, tego dnia, spódnicy. :)

Obrazek

Takie, niezbyt nowe, bogate w odcienie, dachy mają najwięcej uroku.

Obrazek

Jedna z kapliczek vaarlamskiego monastyru.

Obrazek

A w muzeum szczególnie mi się spodobał taki "turystyczny", przenośny ikonostasik. :)

Obrazek

Mimo tłoku na parkingu, wewnątrz można było spokojnie zwiedzać zakamarki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W monastyrze św. Warłama byliśmy ponad godzinę. Krótko, ale aby zdążyć do kolejnego musimy ruszać.

Obrazek

Obrazek

cdn :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.01.2014 19:32

longtom napisał(a): Oglądając teraz nasze zdjęcia dochodzę do wniosku, że osiągnęliśmy dużą wprawę w wyszukiwaniu zacienionych stanowisk obserwacyjnych

My w Meteorach musieliśmy szukać zupełnie innych miejsc, bo cienia i :mrgreen: mgły mieliśmy sporo, zwłaszcza przy naszym pierwszym monastyrze, dla Was ze wzgędu na obrany kierunek zwiedzania - ostatnim :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.01.2014 22:43

Tomku, kątem oka widzę, że Meteory już mkną przez relację - ale ja jednak powolutku, smakując, zaliczyłem z Wami pierwszy rejs kajakiem :)
Niemniej i tu i tam rodzi się w człowieku podziw dla mocy Matki Ziemi - tyle różnorodności skalnych potrafiła stworzyć :!:

Już nie przeszkadzam w kontemplowaniu prawosławia.
Pozdrawiam :)
Petrus
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

W zeszłym roku był jeden Milos, w 2014 kolejnych 10 wysp. - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone