Mimo, że w Place bardzo nam się podoba, trzeba ruszyć dalej.
Krętymi uliczkami schodzimy powoli do parkingu i wstyd się przyznać
podjeżdżamy do kolejnego parkingu, pewnie jakieś 500m.
. Jesteśmy w Tripiti.
W Tripiti naszym pierwszym celem jest, wybudowany w XIXw., kościół św Mikołaja.
Z nowego parkingu to naprawdę blisko.
Ciasno tu, aby zmieściła mi się cała fasada wciskam się w figowy krzak w przeciwległym narożniku niewielkiego placyku.
Z powodu ciasnej działki kościół ma dziwne proporcje. Jest szerszy niż dłuższy.
Wyposażenie kościoła jest niezwykle bogate. Zwraca uwagę stary XVII wieczny ikonostas.
Wspaniałe ikony malował przeważnie Emmanuel Skordilis ze szkoły kreteńskiej.
Wchodzimy razem, niestety w środku musimy się rozdzielić.
Hania na lewo.
Ja na prawo.
Na szczęście w transepcie,
pod kopułą, znów się spotykamy.
Kościół zachwyca bogactwem kolorów.
Sztuki witrażownictwa miloscy rzemieślnicy jednak nie opanowali.
Czy pamiętacie naszą wizytę w katedrze św. Avastasji w
Biogradzie dwa lata temu
I wielkie porządki w kościele z powodu naszego tam przybycia.
Tutaj nasze Anioły Stróże znów się wygadały i w kościele też zarządzone pośpieszne porządki.
Nawet pop się wziął do roboty i szpachtułką zeskrobywał łuszczącą się farbę.
W sumie nawet zdążyli z tymi porządkami. Pajęczyn nie było,
szyby się błyszczały.
Nie będziemy w tych porządkach przeszkadzać, wychodzimy.
Uliczka przy kościele jest wąska,
więc nie wiem jaki autobus miałby tu się wcisnąć, ale przystanek jest.
Chyba jednak rzadko przyjeżdża ten autobus jeśli reklamuje się tu pizzeria.
Wędrujemy dalej w nadziei, że uliczka doprowadzi nas do tripitskich wiatraków.
Niestety zamiast w górę uparcie kieruje nas w dół.
Trzeba się wycofać. Do wiatraków tędy nie dojdziemy.
W mijanym zrujnowanym budynku widać klasyczny, wyspiarski strop.
Belki z cedru, na nich gruba trzcina, na to warstwa izolująca termicznie (na Milos o perlit nietrudno
).
Zbliżamy się znów do kościoła. Wygląda na to, że cd zrobi skok w bok, aby skosztować świeżych fig i do wiatraków ruszy dopiero po degustacji.