To kwiatki, to kozy, ciągle coś nam przeszkadza w dotarciu do celu.
Ale w końcu się zbliżamy.
Zostawiamy samochód trochę niżej i wspinamy się na krawędź krateru Fyriplaka.
Czekają tu na nas różne atrakcje.
Rowerki to niespodzianka, my mamy nadzieję, że zobaczymy tu coś jeszcze.
Na początku trochę niepewności. Wyczytałem, że zjawisko które mamy nadzieję zobaczyć najłatwiej zobaczyć gdy jest chłodno i wilgotno. A my mamy środek czerwca, jest sucho i gorąco i do tego wieje porywisty wiatr.
Mimo wichury intensywnie śmierdzi siarkowodorem.
To musi być gdzieś tutaj.
Może się uda
Mamy nadzieję zobaczyć
fumarole. (1'26")
Filmik kręcono pewnie zimą i wiaterek zapewne był znacznie słabszy niż dziś.Jakieś dymy jednak są
Widzicie
Hania zagląda do piekielnej czeluści.
Niby nic nie widać, ale przy próbie zrobienia zdjęcia jak "fuknęło" to okulary i obiektyw miałem zaparowane a gorący powiew omiótł mi łydki i powędrował wyżej. Tu już z bezpiecznej odległości.
Islandia ani Yellowstone to nie jest ale i tak jesteśmy podekscytowani.
Śmierdzi potężnie, delikatne dymki wydostają się zewsząd.
Najlepiej było to widać przeglądając "na szybko" zdjęcia na wyświetlaczu aparatu.
Mniej więcej tak:
fum 1fum 2Czujemy się trochę jak na wielkiej, trochę dziurawej pokrywce garnka.
Zewsząd wydobywają się mniejsze i większe (przeważnie mniejsze
) smużki pary. Dodatkowo trzeba uważać co się chwyta. W wielu miejscach skała jest naprawdę mocno gorąca.
Przesiąknięci siarkowodorowym smrodkiem postanawiam się trochę przewietrzyć i przemieszczamy się w mniej śmierdzące miejsce. Z kulminacji krateru rozciągają się wspaniałe widoki.
Urginie jak najgorszy chwast rosną wszędzie.
Hen hen na N widać Plakę,
a bliżej jakiegoś stwora w kraciatej bluzce.
Zaraz obok na samym SE brzegu wyspy stacja przekaźnikowa.
Stąd dobrze widać jak niedużą wyspą jest Milos. Oglądaliśmy już Plakę na N skraju a teraz widać szczyt Prophitis Ilias na SW skraju wyspy.
Widać nawet nasze auto.
cd oświadczył, że mu się tu podoba i zostanie jeszcze jakiś czas, co i my będziemy zmuszeni uczynić