A więc, już bez krygowania, zacznijmy.
2014, Nisyros i kolejnych dziewięć.Nie wiem jak to się stało, zapewne szukając informacji o wulkanizmie na Milos, natknąłem się na dziwnie brzmiącą nazwę:
NISYROS.
Początkowo traktowana jako, leżąca prawie na końcu świata, ciekawostka, stopniowo zaczęła się nieco przybliżać.
Niewielka, mało kajakowa, kusiła. Biała plama w greckim zakątku Croforum. Na koniec okazało się, że nie będziemy pierwsi
. KOLe nas wyprzedziły prawie o miesiąc.
Na dwa tygodnie wakacji Nisyros jest trochę za mały. Było trzeba znaleźć coś jeszcze. Na Kosie, na Patmos, na Astypalei ponoć były kampingi. Informacje o nich pochodziły jednak sprzed kilku lat. Z Patmos dostałem informację, że camp w tym roku czynny nie będzie. Z innych miejsc odzewu nie było.
Mogliśmy więc wybierać do woli. Campów nie ma, możemy jechać gdziekolwiek. Początkowo miał być Leros, potem spodobała nam się Lipsi. Mała, bardzo rozczłonkowana, z wianuszkiem wysepek wokół. Idealna dla kajakarzy.
Jedyny kłopot, trzeba się na nią jakoś dostać. Z Nisyrosa bezpośrednich promów na Lipsi nie ma. Potrzebna była wyspa przesiadkowa. Kos wydawał się najpewniejszy, a tegoroczne przygody Kulek dowodzą, że z promami może być różnie. Z drugiej strony z dużą rezerwą na ten Kos patrzyliśmy.
Kombinat turystyczny pełen hotelowo-parasolkowych wczasowiczów. Spędziliśmy tam dwie noce i bardzo nam się na Kosie podobało.
Potem Lipsi. Żadnych bajerów. Cicho, spokojnie, pięknie. To z tamtąd zrobiliśmy wycieczkę na Patmos i z niej zaliczyliśmy trochę wysepkowej drobnicy. Byliśmy tam tylko tydzień.
Kolejny prom odpływał kilka dnia za późno.
Ale nie ma tego złego, co by...
Wracając do Polski spędziliśmy prawie cały dzień w Delfach a wisienką na wakacyjnym torcie okazała się Macedonia.
Na początek, aby uwiarygodnić tytuł pokażę nasze tegoroczne wyspy:
1. Nisyros
Krater Stefanos2. Kos
To nie są bynajmniej kosy.2. Lipsi
Nasze włoskie, lipsiańske przyjaciółki.4. Patmos
W klasztorze oczywiście obowiązuje "no photo".5. Makronisi
Ręką dotknięta, stopa postawiona, więc chyba się liczy 6. Makri Aspronisi
Ta po lewej.7. Mikro Aspronisi
Ta po prawej.8. Avaptistos
Kolejna zdobyta wpław.
9. Marathi
Grecka relacja bez kozy się nie liczy.10. Arki