Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac ...pytanie laika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.11.2009 20:22

Dla tych co nie byli a się wybierają mam uwagę.
Miejscowości na Peljesaću są zupełnie inne niż znane Wam w Cro.
Duże miasto Peljesackie Orebić jest wielkości np. Podgory która na Makarskiej uchodzi za średnią.
Podane tutaj
Podobuće , Borak ,Podstup, Borje, Mokalo, Duba itp. to właściwie osady :!:
Ja byłem w szoku jak przeszedłem się po Żuljanie ,Trpani , Trsteniku - to bardzo małe mieścinki.
Peljesać tylko dla ceniących spokój - reszta się rozczaruje :)
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 18.11.2009 20:28

no nie wiem, Żuljana i Trstenik ok, są porównywalne, ale Trpanj?
przecież tam bankomat jest, no i stacja benzynowa, toć to już prawie metropolia :D
o wielkości i ważności portu nie wspominając ;)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.11.2009 20:32

wojtekant napisał(a):no nie wiem, Żuljana i Trstenik ok, są porównywalne, ale Trpanj?
przecież tam bankomat jest, no i stacja benzynowa, toć to już prawie metropolia :D

Zgoda . Nie porównywałem - wszystkie 3 to małe mieściny (stacja w Trpani pewnie przez port dla promów).OK.Trpanji - największa z nich ale też mieścinka.
A co powiesz na pocztę w Żuljanie :?: :D
wojtekant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtekant » 18.11.2009 20:40

Jak jest taka sama jak w Trsteniku, to mogę coś powiedzieć, bo po Żuljanie tylko spacer zrobiłem i na poczcie nie byłem (kwaterowałem w Trsteniku) ;)
killer
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 18.11.2009 20:50

W zeszłym roku byliśmy w Żivogoście , a właściwie to pomiędzy Żivogoście ,a Igrane .Tam jest taka lokalna droga (asfalt) a przy niej 3 domy. Cisza, spokój ,apartament nad samym morzem (to w sumie priorytet ), a jak się człowiekowi zachciało na spacerek , kolację,winko etc to promenadą do Żivogoście lub tą ulicą do Igrane. Na dyskotece nam nie zależy . I właśnie czegoś takiego szukam,dlatego pierwszym pomysłem było żeby pojechać do miescowości Brist , bo to małe, a obok jest większy Gradać do ktorego prowadzi promenada ( nie byłem tam-tyle wywnioskowałem z lektury forum) I wszystko było ok tylko ze to też jest Makarska Riviera , a pomyśleliśmy ze warto byłoby poznać jakiś inny region . Po lekturze forum padło na płw Peljesać Uff.. :P
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 18.11.2009 21:14

Zuliana niby taka mala miescina a jak przyszlo mi przez nia przejechac z jednego konca na drugi (kamping) to zeszlo ok 20 minut. :wink: :lol:
Glowna ulica tej metropoli sie zakorkowala z dwoch stron a miejscowi chorwaci przekrzykiwali sie ktory kogo ma przepuscic a nikomu nie widzialo sie wycofywac po raz n-ty :wink: :lol:
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.11.2009 22:21

wojtekant napisał(a):no nie wiem, Żuljana i Trstenik ok, są porównywalne, ale Trpanj?

słuszna uwaga :idea:
Trpanj bije niczym małe serduszko do późnych godzin nocnych. przy promenadzie knajpki, dyskoteka, mała staróweczka gdzie też można się zaszyć i przy odrobinie szczęścia trafić na jakiś koncercik. miejscowość ma bardzo bogatą i długą historię sięgającą początków osadnictwa w tym rejonie. miała też przez wieki bardzo duże znaczenie strategiczno handlowe dla całego regionu. wspaniałe jest to, że z plaż można podziwiać zarówno wspaniały wschód nad wybrzeżem jak i zachód słońca nad Hvarem (Peljesac jest górzysty i naprawdę nie wszędzie możesz się tego spodziewać). Przy dobrej widoczności panorama Biokova jest wspaniała, a lokalne plaże wprost tryskają błękitem i przejrzystą wodą. spacer nie kończy się na promenadzie. można zaliczyć kąpiel w błocie, spacerować po niewielkich wzgórzach i zachwycać się architekturą małych kościółków wcinając figi kupione na ulicy od jakiejś starszej kobiety. dla mnie bajka :)
Orebić też ładny ale zdał mi się bardziej letniskowy. Z pewnością wybrałbym go gdybym jechał z grupą rozrywkowych przyjaciół. Mam wrażenie, że tam atmosfera byłaby tam właśnie ku temu bardziej odpowiednia i w razie czego pod nosem Korcula :P
Trpanj z kolei to takie miasteczko z bardziej romantyczną duszą w którym można się zgubić we dwoje :)

Tak jak pisałem wcześniej - cały Peljesac jest interesujący i każda z miejscowości ma do zaoferowania coś czego próżno szukać w innym miejscu :idea:

killer napisał(a):Cisza, spokój ,apartament nad samym morzem (to w sumie priorytet ), a jak się człowiekowi zachciało na spacerek , kolację,winko etc to promenadą do Żivogoście lub tą ulicą do Igrane. Na dyskotece nam nie zależy . I właśnie czegoś takiego szukam [...]

Wg mnie szukasz Żuljany :)
W mojej relacji poświęciłem jej tylko krótką wizytę ale zdjęcia powinny coś podpowiedzieć. Plażą będziesz zauroczony :)
Szereg domów stoi zaraz tuż za plażą, żadnej wspinaczki. Otwierasz rano balkon i pod stopami szumi morze 8)
Na plaży nie było tłoczno, wręcz kameralnie - a byłem w szczycie sezonu.
Pocztę chyba pamiętam bo zwraca uwagę - czy ona była tuż przy plaży, jakby w prywatnym budynku?
W każdym razie pamiętam, że jak wracaliśmy z plaży i przekroczyliśmy linię domów wracając drogą tuż za nimi to przy jednym z nich był taki...ganek? albo raczej duży zadaszony taras na poziomie parteru, omurowany tak do pasa na biało, z wejściem chyba bez żadnych drzwiczek i z prześwitem prosto na plażę. w środku gustowne stoliczki i siedzenia. kolacja czy poranek w tym miejscu....bajka :)
Miejscowość ma klimat bardziej polskiej wsi niż jakiegoś letniska. A przynajmniej ja tak to odebrałem podczas mojej krótkiej wizyty :)
Chyba szukasz czegoś właśnie w ten deseń :)

Nie dotarłem do Duby Peljesackiej ale z moich informacji wynika, że też mogłaby Cię zainteresować. Przy czym na wypady po półwyspie chyba Żuljana lepsza (wszędzie bliżej).
Po drodze do Duby jest rajska plaża Divna. Jest tam autokamp więc jesli lubisz biwaki to też niezłe miejsce :)

pzdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.11.2009 23:03

mkm napisał(a):
Torac napisał(a):
armar napisał(a):
killer napisał(a):zdecydowałem się na Peljesac od strony morza, a dokładniej " zatunelowy" .Jadę w czerwcu, więc nie szukam apartamentów w necie tylko na miejscu,zwłaszcza że nie wybrałem jeszcze miejsca docelowego ( raczej nie Orebic-za duży )Mam 4 kandytaury Podobuce, Kuciste, Viganj i Loviśte

Dla ścisłości z miejscowości które wymieniłeś zatunelową osadą są tylko Poddubce :wink:

Właściwie Podobuće też zatunelowe nie są :!:
Chyba to Mkm lub bocian jest autorem tego określenia(jeśli dobrze kojarzę) - więc prosimy o wyjaśnienie :?: :?: :?:

Kolega Bocian ....

Nie przesadzajmy... :) Ale jest z tym zatunelem dokładnie jak mkm mówi. Wcześniej Podobuce było mniej znane niz Borak i mniej osób o nim wiedziało, dlatego zatunele to był przede wszystkim Borak. Teraz przez to, że z Podobuća pochodzi Bojan Baketa i ludziska się też o nim bardziej zwidzieli to mówimy na tą miejscowość , że jest za tunelem...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.11.2009 10:00

To nie zmienia faktu, że do Pdobuce lepiej nie jechać drogą przez tunel. Bozo bardzo odradzał mi przejazd tą drogą, mówił "szkoda auta". On, swoją Dacią może, jest trochę poobijana.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 19.11.2009 10:30

jac61b napisał(a):armar ,co Ty tylko z tym Poddubcem?? :wink:
Czyżby taka była odmiana Podobuća??

:!:Dla utrwalenia :!: :)
Obrazek
:!:
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 10.12.2009 14:42

Wtrącę swoje trzy grosze
Oczywiście, Orebic ma swoje zalety
Ja swoją znajomość z Chorwacją (a właściwie Dalmacją południową, bo gdzie indziej tylko jeździłem zwiedzać) zacząłem właśnie od Orebica.
Potem uznałem, że mam dosyć, i ze znajomymi Czechami jeździłem 3 lata do Prapratno (jakieś 3 - 4 km za Stonem, zjazd do zatoczki w lewo na szczycie wzgórza). Poznałem miejscowych i chyba do dzisiaj kamienista plaża na Prapratno (skałki za plażą piaszczystą dla kampersów) jest moją ulubioną plażą na Peljesacu.
Potem wybudowali prom na Mljet i chyba 2 razy dziennie jest tam niezły kocioł.
Mnie osobiście nie przeszkadza, ale de gustibus non disputantum est.
Zaletami Prapratno jest względna cisza (pod warunkiem że nie jesteśmy na polu kempingowym) i prze-źro-czys-ta (nawet jak na standardy chorwackie) woda. Idealne miejsce na nurkowanie. Ponadto super baza wypadowa - Mljet blisko, a reszta (Dubrovnik, BiH, Korcula) też niedaleko.
Wady to raczej kiepskie (znów mowa o chorwackich standardach) warunki mieszkaniowe i konieczność wcześniejszej rezerwacji - nie da się w ciemno, albo trzeba mieć wyjątkowe szczęście
Pozdrawiam
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 24.12.2009 02:08

Zjeździłem cały płw Peljesac, byłem praktycznie w każdej mieścinie i wsi.
Żuljana ? 8O
To co robi wrażenie jest za tunelem, może nie takim jak Pitve ale ... :D Dingac, Borak, to jest esencja Peljesaca 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.12.2009 12:38

Pitve to przesyt reklamy, po prostu dziura w skale...
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 24.12.2009 14:14

Bocian napisał(a):Pitve to przesyt reklamy, po prostu dziura w skale...

a czym ma być tunel jak nie dziurą w skale 8)
ten na Peljesacu jest krótszy i nieco szerszy ale nie to jest ważne, ważne jest gdzie prowadzi :D
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 24.12.2009 14:33

Co jest lepsze:

Święta Bożego Narodzenia?

czy

Święta Zmartwychwstania?

Kto odpowieObrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne