Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac przez BIH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
staniław
Croentuzjasta
Peljesac przez BIH

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 10.01.2007 18:05

Witam .Planuję wyjazd do Cro i chciałbym zahaczyć o Balaton( 3 dni).Moje pytanie brzmi:
Co sądzicie o trasie:
Balaton-Barcs(granica)-Banja Luka(BIH)-Mostar-Metkowic-Peljesac?
Szcególnie mnie interesują opinie dotyczące przejazdu przez BIH.
Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.01.2007 21:22

Jechałem parę razy przez BiH. Zawsze było ok. Napewno znajdziesz wiele opisów mrożących krew w żyłach ale mi się nic nie przydarzyło. Cudowne widoki. ja jeździłem przez Węgry ale bardziej na południe, kiedyś jazda przez Balaton to była męka , nie wiem jak teraz jest. Teraz jeżdże autocestą przez cro. poszukaj na forum , było to 100 razy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2007 21:32

Wracaliśmy tą trasą w 2002 roku. Nie wielę chyba się pomylę jeżeli powiem że od Metkovica do przejścia BiH/HR w Gradiskach podróż trwała około 8 godzin.
Z Gradisk do Banja Luki jest prosta droga, nawet jest odcinek czegoś w stylu autostrady. Dobrze jest objechać miasto obwodnicą. Nam się nie udało - wyszedł po prostu od razu nasz brak umiejętności szybkiego czytania cyrlicą :D - i wjechaliśmy do centrum miasta, a tam to już było tylko gorzej... Za miastem wjeżdżasz w góry, które towarzyszą Ci już do Metkovica. Po drodze niezliczona ilość serpentyn, podjazdów i zakrętów, tuneli.

Przejazd z Republiki Serbskiej do Federacji to był przejazd do innego państwa. Pojawił się alfabet łaciński i później pierwsze minarety meczetów. Ludzie jakby inni i auta lepsze.
Co jakiś czas mijaliśmy posterunki sił pokojowych i wogóle na drodze było dość dużo patroli wojskowych. Natomiast nie widzieliśmy ani jednego patrolu policji!!! (to chyba się zmieniło teraz :D )

Nawierzchnie na całej trasie były naprawdę niezłej jakości. Drogi puste gdzies do wyskości Jablanicy, tam ruch się zwiększał w związku ze skrzyżowaniem z drogą do Sarajeva. Szczególnie widokowy jest przejazd kanionem Neretwy, gdzie z jednaj strony są pionowe ciosy kamienne, potem droga, dalej rzeka o szafirowym kolorze, tory kolejowe i znowu pionowe skały.
Nie wiem co i ile mogło się zmienić przez te cztery lata, pewnie nie za wiele. Trasa na prwdę bardzo malownicza i widokowa, ale czasu i paliwa poszło niemiłosiernie dużo.

No i świadomość że gdzieś tam w górach "biega" sobie Karadzic i Mladic ścigani przez trybunałw Hadze.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.01.2007 08:43

Ja również jechałem tą trasą w 2005, tylko w przeciwnym kierunku.
Jeżeli masz dużo czasu to polecam :D
Tak jak Interseal nie widziałem po drodze żadnych policyjnych patroli, może dlatego, że była to 2 połowa września - sądzę, że w sezonie dużo łatwiej ich spotkać. Po drodze dużo ograniczeń prędkości, czasem nawet do 20 km/h, miejscowi zdarza się, że jeżdżą "niezbyt zgodnie z przepisami" :wink: - trzeba uważać, ale zresztą, gdzie nie trzeba.............

Piękne widoki, zwłaszcza na odcinku Mostar - Jablanica, choć jednak to nie to samo co w Czarnogórze, skąd wracaliśmy.

Też musieliśmy jechać przez centrum Banja Luki bo były jakieś remonty

Stan nawierzchni - bardzo dobry

Pozdr Kulka
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 11.01.2007 10:11

Mi wyszło przez BiH (ok.330km) 6,5 h z godzinką na "objadowanie"
Nawierzchnia i natężenie ruchu (Niedziela) jak poniżej
Obrazek

Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.01.2007 10:54

Wydaje się że czas przejazdu jest dość długi , ale to złudzenie. Jeśli jedziecie na Peljesac to droga z Peljesca do Splitu lub odwrotnie to około 230 kilometrów czyli ponad 4 h jazdy. Dopiero potem przyspieszysz na autostradzie. Nie neguję drogi autostradą , sam z niej korzystam , przez BiH jechałem już 3 razy . A w Omisu jak trafisz na korek na moście nad Cetiną to ze 3h stania bite.
[img][img]http://img153.imageshack.us/img153/9020/pict0908cl9.th.jpg[/img][/img]
rok 2005.
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 11.01.2007 16:34

Wielkie dzieki za wszelkie info.Jednoznacznie można stwierdzić ,że dojazd przez BIH nie zajmie więcej czasu niż jazda autocestą(możne nawet mniej jadąc w sobotę).Myśle że warto wybrać tę opcję chociażby za względu na te widoczki.Przy okazji zobaczyć inny kraj.
Chętnie poczytam jeszcze co sądzą inni.
Pozdrawiam
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 12.01.2007 17:24

Ja w tamtym roku miałam wiele obaw,zwłaszcza po przeczytaniu niektórych mrożących krew w żyłach opisów jak top słusznie zauważył Sławek, ale byłam bardzo zadowolona,że wybraliśmy drogę przez BiH.
Jadąc na Peljesac pojechałabym tylko tamtędy, pewnie teraz przez Banja Luke,bo poprzednim razem było przez Sarajewo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.01.2007 20:03

Moim zdaniem przez Banja Luke jest lepiej. Przed Sarajevem niektóre mapy pokazują , że jest autostrada , ale to fikcja. Zależy jeszcze w którym miejscu wjeżdżasz do Cro , czy jedziesz przez Virovitice czy przez Osijek. Testowałem obie drogi. Za Viroviticą trudno znaleźć nocleg. My nocowaliśmy w Lipiku. Przed Osijekiem nocowałem w Bilje. Na południe Cro , na Peljesac , wg mnie to najlepsza droga. Tylko te Węgry... Pozdrawiam Hania731!!
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 13.01.2007 00:04

Ja przejazd przez Węgry wspominam bardzo miło,nie pamietam dokładnie w tej chwili którędy jechaliśmy,ale boczną drogą,nie było w ogóle ruchu,jechalismy bardzo szybko,podziwiając piękne krajobrazy południa Węgier,te piekne pola całe w słonecznikach.
Sławek miałeś 100% racji zachwalając Dingac.
Ale wtym roku chyba nic z tego nam nie wyjdzie,ale juz tylko myśle o tym jak wrócić tam
Pozdrawiam
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 15.01.2007 21:54

czesto jedze ta trasa !
z balatonu na peljesac powinno zajac ok 10-12 godzin
trase oczywisce polecam

http://www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=99&url=bih.html

w tym roku z powrotem polecialem HAC split- zachodnie wegry bratyslawa chyzne 10 godzin na spokojnie
wiec nie wiem czy w tym roku pojade przez BIH
ale generalnie jeszcze raz bardzo polecam
jacek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone