Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-promem czy przez V.Ston?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 16.01.2007 10:34

Witam, robie pierwsze przymiarki do kolejnej wyprawy-tym razem-na Peljesac. Jak sadzicie, czy warto czekać na prom z Ploce (2 os+ auto) czy może jechac autem przez Ston (chyba ok.100 km dalej). jak czesto pływają, ile kosztują, itp. Dobre rady mile widziane.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 10:46

Siema. Jeździmy na Peljesac już od 4 lat i tez miałem takie dylematy.Nigdy jedna nie korzystałem z promu i tak jak mówisz robiłem tą stówkę więcej.Jeździmy do Dingac. Z tego co patrzyłem to za kasę za bilety to można kupić tyle wachy , ze zrobi się ze 200 km. Poza tym trzeba jeszcze wcelować godzinowo na prom , a w sezonie są kolejki czyli trzeba być odpowiednio wcześniej. To się trochę nie opłaca. To oczywiście moje zdanie.Jak chcesz dam ci linka na Jadrolinje , tam są ceny i chyba rozkład , ale nie jestem pewien. Pozdrav.
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 16.01.2007 11:09

Dzięki, pojade dookoła autem. masz jakies namiary na dobry, sprawdzony nocleg (2 os) koniec sierpnia-pocz.wrzesnia?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.01.2007 11:24

Jechałem i płynąłem, nie wiem co lepsze, to i to ma zalety i wady. Dla mnie, miłośnika małż i ostryg droga lądowa pod tym kątem jest zdecydowanie lepsza, kupuję te rarytasy bezpośrednio w hodowli. Prom, jeśli wcelujesz w godz wypłynięcia, jest zdecydowanie szybszy. Pierwszy raz płynąłem, ale musiałem jeszcze szukać miejsca do zakwaterowania, zależało mi więc na czasie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 12:45

zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy
http://www.dubrovnik-online.com/anadingac/
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 16.01.2007 17:38

My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.01.2007 18:14

Sławomir Wocial napisał(a):zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy

No to się wygadałeś :wink: i w związku z tym powiedz mi czy w najbliższej okolicy (tzn 100-200-300 metrów) jest jakaś żwirowa plaża bo z fotki wygląda że skałki królują a to niestety wyklucza moje zainteresowanie ze względu na córę. Generalnie puść więcej pary :lol: :wink:
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 16.01.2007 18:16

Tekla napisał(a):My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.

a ja bym bardzo prosił o namiary
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
i jeszcze jak by była kwaterka na 2 osoby ( dodatkowo) to suuper.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 16.01.2007 18:23

Sławku a te domy to daleko od morza ? no i jakie sa tam plaże ?///////
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.01.2007 20:27

1Marek1 napisał(a):Witam, robie pierwsze przymiarki do kolejnej wyprawy-tym razem-na Peljesac. Jak sadzicie, czy warto czekać na prom z Ploce (2 os+ auto) czy może jechac autem przez Ston (chyba ok.100 km dalej). jak czesto pływają, ile kosztują, itp. Dobre rady mile widziane.

Warto jechać. Prom pływa rzadko (chyba co 2 godziny) i albo przyjeżdżasz godzinę wcześniej i masz pewność, że się załapiesz, albo czekasz na następny prom. Ja za pierwszym razem płynąłem, potem zawsze wybierałem jazdę. Kasowo na pewno, a czasowo zwykle też oszczędzasz, chyba że masz szczęście załapać się z końca kolejki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 21:16

[img][img]http://img484.imageshack.us/img484/4747/p8080259oh4.th.jpg[/img][/img]
[img][img]http://img484.imageshack.us/img484/3557/p8010061pu9.th.jpg[/img][/img]
Tak to wygląda. Z Dingac do Borka jest spacerkiem z 10 minut , idzie się asfaltową uliczką trochę pod górę , trochę z górki. Tam u nas nie ma kamienistej plaży , są skałki jak widać na stronie willi Anadingac. W Borku jest taka plaża:
[img][img]http://img393.imageshack.us/img393/8280/p8050173yl4.th.jpg[/img][/img]
Jest jeszcze jedna , ale nie mam zdjęcia , tam jeżdżą nasi gospodarze ze swoim czteroletnim Ivankiem.[/quote]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2007 21:39

[img][img]http://img443.imageshack.us/img443/3280/image20lsd7.th.jpg[/img][/img]
ta druga plaża to chyba to ale to zdjęcie jest wzięte z netu ze strony Bobo Danicica.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 16.01.2007 23:04

rich72 napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):zawsze polecam tylko to , bo tu byłem juz 4 razy

No to się wygadałeś :wink: i w związku z tym powiedz mi czy w najbliższej okolicy (tzn 100-200-300 metrów) jest jakaś żwirowa plaża bo z fotki wygląda że skałki królują a to niestety wyklucza moje zainteresowanie ze względu na córę. Generalnie puść więcej pary :lol: :wink:

Rich jak chcesz plaze dla dzieciaka to tutaj http://peljesac.info/zaporat/apartmani- ... ljesac.htm - kawałek dalej i straszna dziura,ale jednoczesnie spokój i cisza,ale po bokach jeszcze kilka ładnych i żwirowych z łagodnymi zejściami,po drodze jeszcze jedna piękna plaża przy campie Divna,jak bedziesz zainteresowany wkleje kilka zdjęć-pozdrawiam
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 17.01.2007 08:16

mpapu napisał(a):
Tekla napisał(a):My też jadąc do Orebica zrobiliśmy "kółko", trochę się nakręcisz kierownicą ale widoczki 1sza klasa. Polecam. Co do kawtery to mojej nie mogę Ci polecić bo jet przeznaczona dla 5 osób.

a ja bym bardzo prosił o namiary
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
i jeszcze jak by była kwaterka na 2 osoby ( dodatkowo) to suuper.

Właśnie posłałam namiary. Pozdrowionka.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.01.2007 08:56

Sławku w sumie 10 min spaceru jeszcze nikogo nie zabiło pod warunkiem właśnie że nie jest 30% podejście (z takim się spotkałem w Basce na Krku w kwaterce którą wynajmowaliśmy aż 1 dzień - pierwszy po przyjeździe) także wygląda to całkiem przyzwoicie tym bardziej że stosuję metodę rano klamoty na plażę wieczorem nazad a nie biegam z nimi tam i nazad, W przyszłym roku mała będzie już miała prawie 5 lat więc o jej mobilność się nie martwię więc i mój grzbiet odpocznie :wink:

Czy w samej miejscowości jest jakaś knajpka z jedzeniem i piciem :?: bo grzebię po necie ale widać że stronki do wioski to nikomu się nie chciało zrobić z prawdziwego zdarzenia. :D

Pietro jeśliś taki dobry to klej :wink: i pytanie podobne mam jak do Sławka - jakaś knajpa :?:
mogu se osvježiti i u malom bistrou u prizemlju kuće koji uglavnom uslužuje posjetitelje plaže.

widzę że na prizemlju jakieś plastikowe stołki stoją - czy dają tam jeść i pić :?:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone