Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-promem czy przez V.Ston?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 19.01.2007 20:45

pietro napisał(a):http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1512

23 kun -osoba
80 kun- auto osobowe

Nie wiem czy ten cennik to nie jest tylko poza sezonem gdyż w lipcu 2006 za autko płaciłem 96kun, dorosły 28kun a dzieci między 3 a 12 rokiem życia 14 kun .Rejsik trwa około 50 minut i następny raz jadę wkoło.Pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 06.03.2008 14:00

Jeśli chodzi o podejście to rzeczywiście od domu Bobo jest pod górkę ze 200 metrów. Moje auto z trzema osobami podjeżdża na jedynce , jest stromo , nie ma co ściemniać.

No to tu mnie trochę odstraszyłeś, już byłam zdecydowana rezerwować bo mają w moim terminie wolne apartmany ale te 200 metrów pod górkę?
Skąd dokąd? Od plaży do domu? od domu w górę do parkingu?
Uściślij jakoś proszę. Leń we mnie krzyczy wielkim głosem....

Poza tym w innym wątku pisałeś o plaży przy Anadingac, że dzieci gospodarzy się na niej chowają, a tu coś wspominasz, że jeżdżą ze swoim dzieckiem gdzieś na plażę... Jadę z 4latką i kwestie włażenie do wody są niestety też dość kluczowe.
Też proszę o doprecyzowanie - dzięki :) :) :)

Pozdrawiam,
Aśka
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.03.2008 15:17

asikx napisał(a):
Jeśli chodzi o podejście to rzeczywiście od domu Bobo jest pod górkę ze 200 metrów. Moje auto z trzema osobami podjeżdża na jedynce , jest stromo , nie ma co ściemniać.

No to tu mnie trochę odstraszyłeś, już byłam zdecydowana rezerwować bo mają w moim terminie wolne apartmany ale te 200 metrów pod górkę?
Skąd dokąd? Od plaży do domu? od domu w górę do parkingu?
Uściślij jakoś proszę. Leń we mnie krzyczy wielkim głosem....

Poza tym w innym wątku pisałeś o plaży przy Anadingac, że dzieci gospodarzy się na niej chowają, a tu coś wspominasz, że jeżdżą ze swoim dzieckiem gdzieś na plażę... Jadę z 4latką i kwestie włażenie do wody są niestety też dość kluczowe.
Też proszę o doprecyzowanie - dzięki :) :) :)

Pozdrawiam,
Aśka

Witam! Dopiero dziś bo byłem w szkole.Sprawa wygląda następująco. 200 metrów jest do góry jeśli chcemy iść do Borka albo gdzieś na spacer. Jest to jedyna droga jaka można sie wydostać z Dingaca. Parking na samochody to po prostu takie zalesione miejsce gdzie stawia się auta i to jest 20 merów od domu w stronę morza. Idąc nad morze zawsze przechodzi sie obok samochodów. Kapie żywica więc warto mieć coś na dach.Do morza jest z 50 metrów, idzie sie z górki przez zalesiony teren obok domu Antona. Co do plaży i dzieciaków to rzeczywiście Bobo albo Fani albo razem :) jeżdżą z dzieciakami na plażę do Borka bo jest dużo przyjaźniejsza dla dzieciaków ale tez dlatego , że sami spotykają sie tam z przyjaciółmi. Woda w Dingacu jest od razu głęboka. Nasi przyjaciele byli z córka 1,5 roku a drudzy z 3 latka i spoko dali radę. Na pewno trzeba uważać bo skały są zalewane przez wodę i jest ślisko.
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 08.03.2008 15:30

Dzięki wielkie!!!
No to jedziemy do Anadingac :) :) - jak mi tylko Bozo odpisze z numerem konta :) bo coś już milczy ze dwa dni. Mam nadzieję, że nie znaczy to że już nie ma dla nas miejsca...

A sądząc z odzewu na cro.pl powinieneś mieć od nich jakąś prowizję :) :)
Żart, żartem 3 lata temu byliśmy na Braču, następnie wysłaliśmy tam spore grono znajomych, jak w zeszłym roku zapytaliśmy o ofertę przyjazdu dostaliśmy tydzień dla naszej trójki za free - w szczycie sezonu.

Byłabym dźwięczna niesłychanie jeszcze za jak najwięcej zdjęć z Dingaca...

Pozdrawiam,
Aśka[quote][/quote]
Ostatnio edytowano 19.03.2008 18:27 przez asikx&rafikx, łącznie edytowano 1 raz
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 09.03.2008 14:09

Czy ktoś zawitał do Zuljany? Jakie są plaże, co ze sklepikami, czy są jakieś "jadłodajnie"?

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2008 14:15

LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 09.03.2008 15:55

Ja bym jechał drogą i nie czekał na prom. My w 2007 dojechaliśmy do portu godzinę przed promem ale kolejka była taka, że nie było szansy się załapać. Trzeba by poczekać na następny/za 2 godziny/. Jak byś policzył czas podróży promem z czekaniem w kolejce/ nie licząc nawet finansów/ to może się okazać, że samochodem dookoła będzie szybciej i taniej. Widoki z drogi przez półwysep są piękne i przynajmniej raz warto pojechać.
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 09.03.2008 21:15

Pioter-ku

WIELKIE dzięki :lol:

super info,

pozdrawiam
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 19.03.2008 12:51

Też jestem zdania, że lepiej jechać przez Ston. Przy okazji można zwiedzić to zabytkowe miasteczko i pospacerować po najdłuższych murach obronnych w Europie, a także zrobić tańsze zakupy w Neum (również paliwo nieco tańsze niż w Chorwacji).
P.S. Brac jest rodzaju męskiego i w związku z tym jesteśmy na Bracu, a nie Braci.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 19.03.2008 13:17

Coś wyczytałem, że akurat "bracia" jest rodzaju żeńskiego i kto wie czy nie jest to porawne? Polskie też istnieje (ta) "brać" np. studencka.
Niech lingwisci się wypowiedzą.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.03.2008 13:30

MWN napisał(a):Coś wyczytałem, że akurat "bracia" jest rodzaju żeńskiego i kto wie czy nie jest to porawne? Polskie też istnieje (ta) "brać" np. studencka.
Niech lingwisci się wypowiedzą.

Na temat rodzaju nazwy miejscowej Brač już się rozpisywaliśmy......

forum/viewtopic.php?t=18373&highlight=villa+polonia
Pozdrawiam
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 19.03.2008 13:40

Polecam jazdę przez Ston. W sezonie trudno załapać się na prom (szkoda czasu na czekanie), a widoki -jak wszyscy piszą - warte nadłożenia drogi. Jadąc już poczujesz klimat Peljesacza. Promem płynęliśmy raz - z okazji wycieczki do Mostaru (i po odstanej godzinie rzutem na taśmę jako przedostatni załadowaliśmy się na prom), wracaliśmy już naokoło.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 21.03.2008 12:40

Na przyszłość, jakby ktoś miał wątpliwości, jak odmieniać chorwackie nazwy, polecam spojrzeć na chorwackie strony turystyczne, gdzie mamy pewność, że natrafimy na poprawne formy. Pzdr.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Peljesac-promem czy przez V.Ston? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone