Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-promem czy przez V.Ston?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.01.2007 09:28

Sławku w sumie 10 min spaceru jeszcze nikogo nie zabiło pod warunkiem właśnie że nie jest 30% podejście (z takim się spotkałem w Basce na Krku w kwaterce którą wynajmowaliśmy aż 1 dzień - pierwszy po przyjeździe) także wygląda to całkiem przyzwoicie tym bardziej że stosuję metodę rano klamoty na plażę wieczorem nazad a nie biegam z nimi tam i nazad, W przyszłym roku mała będzie już miała prawie 5 lat więc o jej mobilność się nie martwię więc i mój grzbiet odpocznie icon_wink.gif

Jeśli chodzi o podejście to rzeczywiście od domu Bobo jest pod górkę ze 200 metrów. Moje auto z trzema osobami podjeżdża na jedynce , jest stromo , nie ma co ściemniać.
Czy w samej miejscowości jest jakaś knajpka z jedzeniem i piciem

Tak , w Borku jest konoba Dalmatinska Kuca.
Co do Duby to niech Pietro się wypowiada , choć i my tam byliśmy u iego w odwiedzinach. Powiem tylko , że dół tego Zaporat to kafejka. Niech Pietro wklei parę zdjęć to zobaczysz co to za plaża. Dla dzieciaków ok , spoko. Obok jest jeszcze Divna czyli CUDNA , znana w całej Dalmacji. Pozdrav.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 17.01.2007 17:32

Czy w samej miejscowości jest jakaś knajpka z jedzeniem i piciem :?:

Jest jeden sklepik z lodami , piwem i napojami.Jest także kuca gdzie można coś przegryź.,,miejscowość'' to chyba za duże określenie bo mi bardziej pasuje osada.Ja mieszkałem w willi dingacz i do plaży było około 5 minut.Gospodarze robili drobne zakupy, grila też można było sobie zrobić winko i rakija na miejscu.Gospodarze super. Miomo że dla innych to może jest ,,wiocha'' to wtym roku jadę znowu w to samo miejsce. Mogę przesłać parę zdjęć na email gdyż nie umiem ich wkleić :oops: POzdrawiam :papa:
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 17.01.2007 19:03

kilka zdjatek z Duby :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

plaża położona 15-20 min w kierunku południowo-zachodnim

Obrazek

oraz Divna

Obrazek

Obrazek

jak widać plaz przyjaznych dzieciom jest dużo,małe otoczaki ,łagodne zejście do wody itp....
jeśli chodzi o knajpę to najbliższa z prawdziwego zdarzenia -12 km Trpanj
rakija i winko 5-6 km Vurczicza :wink: :D
jak pisał Sławek na dole apartamentów Zaporat znajduje sie barek-bistro,nie jest on w zaden sposób uciążliwy dla mieszkańców apartamentów,można wypić kawe,zjeść lody,hamburgera ,piwko ,frytki itp...
wracając do tematu to też nie korzystaliśmy z promu ,widoki rekompensują trudności i zakrety tamtejszych dróg,a Dingacz wg mnie jest super tylko dzieci musza trochę jeszcze podrosnąć :D
Ostatnio edytowano 17.01.2007 19:54 przez pietro, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.01.2007 19:06

Trza było jeszcze nas wkleić jak winiacza popijamy i się w wodzie moczymy!!! Pozdrav! :D :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.01.2007 19:10

rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.01.2007 19:33

Fotki zachęcają :lol: Sławo a gdzie winiacz :?: :cry:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.01.2007 19:54

Winiacza popijaliśmy wczesniej, u Pietro na balkonie!!!
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 17.01.2007 20:07

tak to był miły dzień....

Obrazek

i to cevapicci rodem z kraju przywiezione, z grila :wink: :lol:
tylko do zdjęc coś głowy nie miałem ,dobrze ze tych kilka zrobiliśmy.... :D
Gajus.ems
Cromaniak
Duba

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 17.01.2007 20:42

Duba wg mnie to b. klimatyczna miejscowość, odwiedziłem ją dwukrotnie / przejazdem/ położona na zupełnym pustkowiu. Mam takie miejsce w starej części Duby gdzie u jednej rodziny kupuję wino. Podoba mi sie tamtejszy camp, oraz plaża. W sierpniu 2006 roku nie było niestety wolnych miejsc na kwaterach nad morzem. Właściciel jednej/z konobą/ humorystycznie stwierdził, że ma wolne miejsca ale w przyszłym roku.
Podejrzewam że w wiosce cos by sie znalazło.
Jeżeli ktoś lubi spokój to jest właśnie wymarzone miejsce na wypoczynek.
Gajus
bobek132
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobek132 » 17.01.2007 20:51

mam pytanie... byliście w willi dingać... nie wiecie czy można tam przebywać z psem ??
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 17.01.2007 21:05

To już chyba pytanie do Nikicy i Darko. :)
lui
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lui » 17.01.2007 21:18

[Mogę przesłać parę zdjęć na email gdyż nie umiem ich wkleić :oops: POzdrawiam :papa:[/quote]

Wybieram się w tym roku do Willi Dingacz,czy mógłbyś przesłać mi kilka fotek. Podaję maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam :papa:
tommsky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommsky » 19.01.2007 19:03

No Witam. Ja byłem 2 lata temu w Orebicu i z miejcowości Trpjan płynąłem promem. Prom wypływał ok 6,30. powiem Ci, że mi to było na ręke odpocząłem sobie i taka odskoczniaod tej drogi ja Polecam prom
tommsky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommsky » 19.01.2007 19:08

A co do cen : to prom za osobe o ile dobrze pamiętam ok 20 kn a auto chyba 50 kn.
pozdr
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 19.01.2007 19:38

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1512

23 kun -osoba
80 kun- auto osobowe
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Peljesac-promem czy przez V.Ston? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone