Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andy46
Globtroter
Peljesac-Orebic

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy46 » 05.03.2011 23:34

Witam...Mam kilka pytań i prośbę o podpowiedź...
To będzie nasz - 4 osobowa rodzinka (2+2 córki nastolatki) trzeci wyjazd do Chorwacji.
Po Pakostane i póżniej Rivierze Makarskiej-Tucepi, zamarzył nam się Peljesac(głównie po Waszych wypowiedziach i opisach tu, na forum).
Chcemy zachłysnąć się i poznać trochę klimatu tej prawdziwej Chorwacji, a tam podobno jest to namacalnie :D do osiągnięcia...
Ja z moją piękniejszą połówką najchętniej zaszyłbym się na jakimś zupełnym pustkowiu. Z drugiej strony młodość latorośli ma już swoje wymagania.
Myślimy więc o Orebicu lub jego okolicy... Ale czy w lipcu(pierwsza połowa) nie będzie tam za dużego tłoku?
Czy na Peljesac lepiej dostać się promem od Ploce(i ile kosztuje i jak kursuje prom?) czy autem od Ston ?
A może ktoś podałby namiary na jakąś fajną ,sprawdzoną kwaterę?
Podam mojego maila : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam wszystkich Cro-forumowiczów.. :D
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 06.03.2011 00:56

andy46 napisał(a):Witam...Mam kilka pytań i prośbę o podpowiedź...
To będzie nasz - 4 osobowa rodzinka (2+2 córki nastolatki) trzeci wyjazd do Chorwacji.
Po Pakostane i póżniej Rivierze Makarskiej-Tucepi, zamarzył nam się Peljesac(głównie po Waszych wypowiedziach i opisach tu, na forum).
Chcemy zachłysnąć się i poznać trochę klimatu tej prawdziwej Chorwacji, a tam podobno jest to namacalnie :D do osiągnięcia...
Ja z moją piękniejszą połówką najchętniej zaszyłbym się na jakimś zupełnym pustkowiu. Z drugiej strony młodość latorośli ma już swoje wymagania.
Myślimy więc o Orebicu lub jego okolicy... Ale czy w lipcu(pierwsza połowa) nie będzie tam za dużego tłoku?
Czy na Peljesac lepiej dostać się promem od Ploce(i ile kosztuje i jak kursuje prom?) czy autem od Ston ?

Czytałeś wypowiedzi i opinie traktujące o Orebicu,więc....czemu zadałeś powyższe pytania?
O półwyspie i samym Orebicu na tym forum zostały napisane już całe tomy! :roll:
Zerknij jeszcze raz-tym razem uważnie i ze zrozumieniem-w tematy ,,orebicowskie''a Twoje pytania się najzwyczajniej w świecie odpowiedzą same...
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 06.03.2011 07:48

odpowiem krótko - autem od Ston
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 06.03.2011 09:12

W sezonie to chyba tylko samochodem przez ston, bo prom jest wiecznie załadowany na maksa i długo trzeba czekac w kolejce. Nie zapomnij zielonej katry.
Ostatnio edytowano 06.03.2011 09:13 przez Jacek_Do, łącznie edytowano 1 raz
atomic
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) atomic » 06.03.2011 09:13

Chyba nie ma drugiego, tak często opisywanego na tym forum miejsca w Chorwacji jak Orebic :P

Co do trasy, ja też polecam samochodem przez Ston, zamiast promu Ploce - Trpanj...
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 06.03.2011 12:20

Kolejny WIELKI temat to chyba autostrada w Słowenii:-) szczególnie od maja przed sezonem:-) ale rozumiem takie pytania - kiedyś też był ten pierwszy raz i miałewm wiele, wydadawłoby się prostych pytań.

W Orebicu nie byłem, ale w tym roku mam zamiar tam dotrzeć.
Macie racje na forum są "tomy informacji" o Orebicu
andy46
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy46 » 06.03.2011 12:52

Dzięki za Wasze odpowiedzi i podpowiedzi :D
Mam świadomość, że informacji o Peljesacu i Orebicu jest tu, na forum bardzo dużo...właśnie, tak dużo, że czasem trudno dotrzeć do tych, które są odpowiedzią na moje pytania... Im więcej czytam, szukam...tym mam większy mętlik w głowie... :oops:
Może więc ktoś uprzejmy poda choć odnośniki do stron i tematów..? :D
I jeszcze raz ponawiam gorącą prośbę o ewntualne namiary na sprawdzone apartamenty...czas ucieka...i najwyższy czas coś zarezerwować...
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 06.03.2011 18:32

Andy46, polecam Twojej uwadze stronkę www.== reklama ==. Jest tam całkiem sporo apartamentów w Orebicu (ale nie tylko). Stronę tą i agencję pośrednictwa prowadzą mili Polacy i o wszystko można Ich zapytać. Ceny do przeżycia, 100% pewności i komfortu jak na zdjęciach gwarantowane. Sprawdzone na własnej skórze, w ubiegłym roku byłem gościem willi Tomicz i byłem zachwycony. Pozdrawiam.
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 06.03.2011 20:41

Witam ,tez polecam ,autem od ston bo fajne widoki a na prom się czeka .W Orebicu bardzo fajnie .Pozdrawiam
andrzej.41
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.41 » 07.03.2011 21:38

Witam w tamtym roku byłem w Orebic. Mieszkam na Podkarpaciu. Jechaliśmy 27 godz. Najbardziej męcząca było oczekiwanie przy zjeździe z autostrady ( ok 2 godz), a następnie przejazd przez Bośnię i Hercegowinę - cały czas w korku. Ten odcinek pokonywaliśmy blisko 3 godz. - była to godz ok 11 w południe. Moja propozycja - gdybyś miał możliwość tak ustawić sobie przejazd przez tą część Chorwacji a dokładnie zjazd z autostrady to Ston to proponuję Ci abyś pokonał ten odcinek w godzinach wczesno porannych - nie ma w ogóle tłoku ( 6-8 rano). A jeśli chodzi o Polaków - byłem na przełomie lipca i sierpnia - naprawdę sporo naszych rodaków, ale mili i kulturalni ludzie - tylko miłe wspomnienia. Jeśli chodzi o kwatery korzystałem z polskiego pośrednika który był cytowany powyżej - wszystko ok, ceny dobre 100% gwarancja. Bardzo nam się podobało w Orebić wypoczęliśmy jak nigdy, pogoda cały czas doskonała, woda ciepła. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.
andy46 napisał(a):Witam...Mam kilka pytań i prośbę o podpowiedź...
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 08.03.2011 18:47

Tez polecam przejazd przez Ston. Chyba,ze ktos jest juz tak wykonczony jazda,ze nie da rady...
Dodatkowa zaleta przejazdu przez BiH - mozna tanio zatankowac i kupic papierosy o polowe tansze niz w Cro. (?!)
Np. chorwackie "Ronhile" kosztuja w BiH 2marki ( 1 euro) a w Cro. 19Kun...
Dla palaczy spora oszczednosc...

Swoja droga-nie pojmuje,jak to mozliwe,ale tak jest :)

:P :P :P
Martyna 111
Odkrywca
do Mario 1975

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 08.03.2011 19:17

Witam. Ja mam pytanko do Mario 1975. Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat tej Willi Tomicz. My właśnie o niej myślimy. Napisz o właścicielach, o odległościach czy daleko do plaży do sklepów, piekarni i do portu. Jak to wszystko się przedstawia. w którym apartamencie byłeś, bo nam spodobał się nr 6 , ale boimy się tych skosów. Czy z właścicielem można dogadać się po polsku? Napisz proszę coś o tej willi. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.03.2011 22:27

Orebic to nie przysłowiowe zadupie ale też i nie metropolia turystyczna. Ludzi tam sporo (głównie Polaków :) )ale żeby tłumy....nie, zdecydowanie nie. Można znaleźć miejsca gdzie można w spokoju posiedzieć, można udać się do miejsc bardziej "zabawowych" Moim zdaniem Orebic to takie miejsce gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Znajomi również korzystali z pośrednika przytaczanego powyżej - bez zastrzeżeń.
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 09.03.2011 12:28

Martyno, z czystym sumieniem mogę polecić Ci willę Tomicz. Właścicielem jest przemiły Pan Tomislav Tomić i mieszka On w domu położonym na tyłach domu z apartamentami. Tomislav jak większość Chorwatów jest spokojny, wiecznie uśmiechnięty i pozytywnie nastawiony do swoich wczasowiczów, oraz chętny do wszelkiej pomocy. Porozumiewałem się z Nim mieszanką słów polskich, rosyjskich i chorwackich (naprawdę warto nauczyć się tych 50-60 podstawowych chorwackich słów, zauważyłem, że to robi na Nich dobre wrażenie).
Jeśli chodzi o lokalizację to willa ta umiejscowiona jest idealnie na wysokości plaży Trstenica, odległość do plaży oceniam na jakieś 300-400 metrów i co ważne niemal po płaskiej nawierzchni, tylko na samą plażę trzeba zejść po około 40-50 schodkach. Do sklepu i piekarni jakieś 500m, port to ok. 1200 m ale idzie się do niego nadmorską promenadą.
Mi taka lokalizacja bardzo odpowiadała, wszędzie blisko a jednocześnie bez uciążliwego hałasu i odgłosów aut.
Mieszkałem wraz z rodziną w apartamencie nr 6 i byłem bardzo zadowolony. Wprawdzie mam 190 cm wzrostu i w najniższych miejscach musiałem się trochę schylać ale wybraliśmy z Żoną ten apartament rozmyślnie ze względu na rewelacyjny balkon.
Rezerwowaliśmy w ubiegłym roku na początku kwietnia i mimo że były wolne praktycznie wszystkie pozostałe apartamenty, my wybraliśmy właśnie ten ponieważ uwielbiamy śniadanka i poranną kawkę, herbatkę spożywane właśnie na balkonie lub tarasie. Do tego widok z tego balkonu to czysta poezja i kwintesencja chorwackiego krajobrazu.
Chętnie jeszcze raz pojechałbym do Orebica ale niespokojna natura podróżnika nakazuje mi co roku być w innej miejscowości i w tym roku wybór brzmi: Baska Voda.
Także polecam tą willę, w razie jakichkolwiek pytań, chętnie służę podpowiedzią i radą, pozdrawiam ciepło.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 09.03.2011 13:40

Mario 1975 strasznie dziękuję Ci za garść wspaniałych informacji. My też bardzo lubimy posiedzieć rano czy wieczorkiem na tarasie. Tylko zastanawia mnie ten widok. Patrząc na zdjęcia to wygląda jakby drzewa nieco zasłaniały pogląd na morze i góry. ale skoro piszesz ,że widok super to wierzę Ci na słowo. Jeżeli chodzi o słówka chorwackie to coś tam umiemy, oczywiście nie są to pełne zdania , a raczej pojedyncze słowa. Byliśmy już w Chorwacji 3 razy , to samo osłuchanie sprawia ,że coś się pamięta.Jakbyś mógł napisać jeszcze o tej plaży najbliżej apartamentu, czy daleko do plaży żwirkowej, bo przyznam szczerze nie jestem wielbicielką piaszczystych. Jezeli chodzi o Baśkę Vodę to wyobraź sobie ,że my właśnie byliśmy tam w ubiegłym roku. Wcześniej byliśmy w Makarskiej i na Ciovo i to właśnie Baśka została naszym numerem jeden. Jak dla nas super. Mam nadzieję ,że Orebic nas nie zawiedzie i będzie równie cudowny. Pozdrawiam serdecznie.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne