Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac-Orebic

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 09.03.2011 17:47

Nie chcę nikogo urazić (powtarzam się)

forum/viewtopic.php?t=26148&postdays=0&postorder=asc&start=15

Orebic to "nasze" miasteczko - jak ktoś lubi - czemu nie
darekb15
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekb15 » 09.03.2011 21:46

Potwierdzam to co napisał Andy o willi Tomicz.Mieszkaliśmy w apartamentach 5 i 3 w zeszłym roku w lipcu.Wszędzie blisko a przede wszystkim cisza i spokój-do plaży 7min,do sklepów 6min.
Gospodarz jest Bośniakiem,mieszka w tylnej części domu,całkiem dobrze mówi po polsku.

Pozdrawiam

Darek
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 10.03.2011 12:14

Martyna , widok z balkonu apartamentu jest taki jak na zdjęciu, zgadza się nie ma pełnej panoramy jeśli chodzi o widok na morze, ja jednak byłem zachwycony. Oprócz tego w tym domu to i tak najlepsza miejscówka jeśli chodzi o fajny balkon i widok z niego.
Plaża najbliżej willi to tak naprawdę najfajniejsza plaża w Orebicu. Jest na niej i pełnia słońca, dla szukających cienia-można dalej od wody ukryć się pod drzewami. Moim zdaniem nazywanie Trstenicy plażą piaszczystą jest trochę naciągane, ponieważ to co na niej się znajduje to bardzo, bardzo drobny ale jednak kamień. Jak dla mnie taka plaża miała same zalety, bo to nie jest znany nam znad Bałtyku wszechobecny piach, tylko mały kamyczek, po którym można chodzić praktycznie bez obuwia ochronnego.
Moja Żona zarówno po plaży jak i do wody wchodziła bez obuwia, ja i Syn wprawdzie zawsze w obuwiu ale to tak na wszelki wypadek ponieważ jesteśmy dosyć "wszędobylscy".
Zaciekawiłaś mnie tą Baśką. Wprawdzie planowałem jechać bez rezerwacji na początku lipca, ale "zaklepanie" czegoś wcześniej ma swoje niezaprzeczalne zalety. Może mogłabyś polecić coś dla 6 osób, dwie rodzinki 2+1, może być jeden apartament dla 6 osób, a mogą być 2 trójki. Pozdrawiam.
Zbyszko1410
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko1410 » 10.03.2011 15:02

Witam,
To mój pierwszy post chociaż forum czytam od dłuższego czasu.
Może ma ktoś sprawdzone namiary na sobe w Orebicu??
Zadbany dwuosobowy pokoik z łazienką, odległość od plaży w zasadzie nie ma znaczenia.
Dużo tu informacji na temat apartamentów ale apartament dla 2 osób wychodzi (jak dla mnie) dość drogo(40-50eur) a na stronach rzadko kiedy oferują sobe. W Omiszu i Makarskiej znaleźliśmy sobe za 25eur/2osoby/noc.
Jest szansa na coś podobnego w Orebicu??
Wybieramy się w sierpniu.
Pozdrawiam![/b]
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 10.03.2011 18:57

Mario jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o Baśkę Vodę to mieszkaliśmy u p. Jany Cvitanovic. Kwaterka bardzo blisko portu, ok.50m . Warunki może nie luksusowe, ale wystarczające. Nie ma widoku na morze, ale jest tak blisko wszędzie ,ze można co 5 minut chodzić na plażę. Pomimo tego usytuowania w centrum nie słychać jakiegoś szczególnego hałasu. Właścicielka jest Czeszką , ale dobrze mówi po polsku, mieszkała kiedyś w Czeskim Cieszynie. Bardzo sympatyczna , nie narzucająca się ale pomocna w każdej chwili. Gośćmi jej są przeważnie Czesi i Polacy. Ceny może nie najniższe, ale jak na Baśkę to nie takie złe.Przeglądnij sobie stronę www.baskavoda.net tam jest wszystko: cennik, kontakt, kalendarz rezerwacji. Obok domu dość dobre miejsce parkingowe, co w samym centrum nie jest już takie oczywiste.Ludzie parkują gdzie popadnie, a my mieliśmy bardzo fajne miejsce . Dalej od portu, jakieś 400 m mieszka Polka, P. Ula , bardzo wychwalana na tym forum. Kontakt do niej adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . W ubiegłym roku pisałam do niej, ale ceny ma troszkę wyższe. Przejrzyj sobie te namiary, może skorzystasz.Pozdrawiam serdecznie.
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 11.03.2011 12:27

Martyna, dziękuję za informacje, kwatery u Pani Cvitanovic wyglądają obiecująco, ceny do zniesienia, robi na mnie wrażenie ta bliskość do centrum i na plażę. Miałbym jeszcze prośbę o następujące informacje: ile się dopłaca za klimatyzację i czy nie orientujesz się czy apartament nr 1 w tym domu (4+2), znajdujący się na parterze posiada jakiś balkon lub taras?
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 11.03.2011 15:03

W kwestii klimatyzacji nie pomogę, ponieważ mimo że byliśmy od połowy sierpnia to nie korzystaliśmy. Pani Jana na początku powiedziała nam ,zeby korzystać z klimatyzacji dość oszczędnie, ponieważ ma dość starą instalację elektryczną i boi się awarii. Nie musieliśmy jednak z niej korzystać , ponieważ ten dom ma taki fajny układ. Wchodzi się przez bramę do takiego jakby patio, czyli wewnętrznego dziedzińca zabudowanego/ coś jak w meksykańskich telenowelach/ z którego prowadziły wejścia do poszczególnych apartamentów.My mieliśmy apartament 3 na 1 piętrze i jego balkonik wychodził akurat w stronę tego patio. Tak,że słońce owszem docierało ,ale nie piekło jakoś szczególnie. nad balkonikami są dodatkowo składane daszki. apartamenty na drugim piętrze mają balkony jakoś inaczej. Jeżeli chodzi o apartamenty na parterze ,to one nie mają tarasów, tylko przed każdym jest wystawiony stolik, na terenie tego patio. Nawet fajnie to wygląda, sprzyja nowym znajomościom. Najlepiej zapytaj panią Janę o szczegóły, odpisuje po polsku, troszkę kaleczy, ale spokojnie można się dogadać. Jeżeli chodzi o cenę to muszę Ci jeszcze coś wyjaśnić , bo my byliśmy nieco zaskoczeni. Na stronie pani podaje przy apartamentach, np. 3+1 jakąś cenę , która powiedzmy odpowiada, a przy podliczeniu okazuje się że to 1 liczy już jako dostawkę i płaci się dodatkowo. Tak samo pewnie jest w tym apartamencie 4+2 cena pewnie za 4 osoby, a dopłata za 2dostawki. Gdy napisałam ,że rezygnuję ,bo liczyłam inną cenę pani Jana opuściła nam na 2 tygodniach coś około 100euro. Przy dłuższym pobycie można potargować.
andy46
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy46 » 11.03.2011 22:14

Dzięki za wszystkie Wasze informacje o Peljesacu i Orebicu... :D
Pozdrawiam serdecznie
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 12.03.2011 17:17

Martyna , mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Jak wyglądają te dostawki w apartamentach u Pani Cvitanovic? Czy to jest łóżko polowe czy inne, bo na stronie internetowej jest użyte określenie "łóżko szpitalne". Czy to nie wpływa na zmniejszenie ilości miejsca w apartamencie? Na planie ap. nr 6 widać w części dziennej jakąś kanapę lub sofę, czy to nie jest traktowane jak miejsce do spania i czy na takim meblu nie dałoby rady aby spał jeden lub dwóch 10-latków? Jeżeli potrafisz, to mi coś doradź, jeżeli nie - to trudno, tak czy inaczej bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 12.03.2011 18:27

Ja chyba mam coś ze wzrokiem, bo nigdzie nie mogę znaleźć określenia łóżko szpitalne. Ja mogę tylko powiedzieć o apartamencie 3, bo w pozostałych nie byłam. Dostawka to normalny fotel rozkładany, jednoosobowy w apartamencie 3+1 . Stoi on w części kuchennej i trzeba go na dzień składać, bo zajmuje trochę miejsca. My rozkładaliśmy go na noc. W apartamencie 4+2 wygląda mi to na jakąś wersalkę czy kanapę dwuosobową. A ,że stoi w części kuchennej, też pewnie trzeba składać na dzień. ale pewności nie mam. Łóżek polowych nie widziałam. W naszej sypialni było duże łóżko małżeńskie i duży tapczan, plus ten fotel w kuchni. Nie był wcale mały, bo spał na nim czasem mój mąż. Nie wiem jak w tych większych apartamentach, bo ten nasz to było takie studio, część sypialna oddzielona była zasłoną. My jej w ogóle nie zasuwaliśmy. W tych większych apartamentach pewnie są dwa pomieszczenia.Pozdrawiam
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 17.03.2011 18:13

Dziękuję Ci Martyno za wszystkie informacje.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne