Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac - nasze miejsce na ziemi....

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jelonek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jelonek » 27.02.2014 13:00

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje:) Udało nam się zarezerwować termin w lipcu. My jedziemy tam na tydzień, a potem przenosimy się w inne miejsce, bardziej na północ:)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.03.2014 14:05

7.08 – środa

Ponieważ nastąpiło „zmęczenie materiału” :? (chyba każdy to gdzieś przechodzi, jak jedzie większą grupą :oczko_usmiech: ), należało na jeden dzień odseparować raptory od reszty towarzystwa :oczko_usmiech: Wybraliśmy się samotnie na plażę Divna, żeby zakosztować ciszy i spokoju...

Obrazek

Obrazek

Czyli generalnie nudy… :lol:

Obrazek

Obrazek

Czas szybko płynie, więc zebraliśmy się i postanowiliśmy odwiedzić słynną na forum konobę „U Antunovica”.

Ostatnie spojrzenie na zatokę

Obrazek

I jedziemy :hut:
Dojechaliśmy do Kuny Peljeskiej i szukamy czegoś na wzór naszych knajp przydrożnych…ale jedziemy za znakami. Dojechaliśmy do uliczki

Obrazek

Rozglądamy się i nie widzimy tego, czego szukamy :? , ale od czego są raptory :roll: Okazało się, że słynna konoba to właśnie ten żółty budynek, przed którego wejściem można się zaznajomić z osiołkiem

Obrazek

I tablicą

Obrazek

Wchodzimy do środka i tu znowu zaskoczenie, gdzie te podziwiane na forum wnętrza??? Normalna sala, z paleniskiem do peki

Obrazek

Hmmm…??? Na szczęście podszedł do nas gospodarz i otworzył drzwi do tego….

Obrazek

Obrazek

Zamówiliśmy „zestaw startowy” :D przepyszna szynka, sery o różnym stopniu dojrzałości, marynowane oliwki i cebulki. Do tego chleb dopiero co wyciągnięty z peki…jakież to było dobre...

Obrazek

Peki nie mieliśmy okazji spróbować, gdyż trzeba ją zamówić co najmniej z 1-dniowym wyprzedzeniem. Koszt, 150 kuna na osobę dorosłą i w tym jest całość degustacji, peka, starter (patrz j/w), napoje i alkohole ;-) Peka tylko mięsna.

Pojedliśmy, popiliśmy i wróciliśmy do domu 8)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.03.2014 14:49

Kolejne dni to już tylko błogie lenistwo...nasza plaża, plaża miejska, lody....Divna w międzyczasie :smo:

Obrazek

Czasami również coś słodkiego

Obrazek

Wieczorem wybieraliśmy się na podbój miasta:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

10.08 był naszym ostatnim „pełnym” dniem w Trpanj. Postanowiliśmy go spędzić…na plaży. Od rana pogoda była taka jakaś inna … Trochę chmurek, morze tak jakby cofnięte w głąb siebie…i fale…
Dzieciaki miały radochę, bo mogły skakać przez fale

Obrazek

Obrazek

A po południu przyszła burza…wiało, lało i na parę chwil znikło Biokovo…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak szybko jak burza przyszła, tak i szybko poszła…

Obrazek

A my następnego dnia wyruszyliśmy do domu….

I trochę fotek z powrotu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to taka atrakcja dla dzieciaków w Austrii:
Obrazek

KONIEC!!! (nareszcie :oczko_usmiech: )
Dziękuję za wspólną podróż, autorka :papa:
Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2014 14:57

viltob08 napisał(a):KONIEC!!! (nareszcie :oczko_usmiech: )

Jakie nareszcie? 8O Ja bym jeszcze chętnie pooglądała trochę fotek z Pelješca :)

Viola, dzięki za relację z pięknego zakątka Chorwacji :) Zatęskniłam z Trpanjem i całym półwyspem...
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.03.2014 15:14

maslinka napisał(a):
viltob08 napisał(a):KONIEC!!! (nareszcie :oczko_usmiech: )

Jakie nareszcie? 8O Ja bym jeszcze chętnie pooglądała trochę fotek z Pelješca :)

Viola, dzięki za relację z pięknego zakątka Chorwacji :) Zatęskniłam z Trpanjem i całym półwyspem...

" Nareszcie" ja skończyłam :oczko_usmiech: Myślałam, ze w tym roku będzie powtórka z rozrywki, ale jakoś tak wyszlo, że jedziemy ...do Grecji. Może to i dobry czas, bo w latach 90-tych nie wpuszczono nas do tego kraju, mieliśmy przy sobie tylko 400$, oni chcieli po 50 na każdy dzień, a my wizy na 30 dni.... No cóż świat się zmienił, więc czas zmierzyć sie z tym, czego nie zobaczyliśmy wtedy :mrgreen:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 24.03.2014 15:20

Viola...i we mnie wzbudziłaś tęskne wspomnienia...aż żałuję, że w tym roku nie Peljesac...a niektóre fotki, no cóż, jakby identyczne z naszymi :lol:
dzięki bardzo!
ale...jakiś bonusik zawsze mile przyjmiemy :oczko_usmiech: :papa:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.03.2014 15:24

CroAna napisał(a):Viola...i we mnie wzbudziłaś tęskne wspomnienia...aż żałuję, że w tym roku nie Peljesac...a niektóre fotki, no cóż, jakby identyczne z naszymi :lol:
dzięki bardzo!

:-) Oj bardzo chcieliśmy odwiedzić Trpanj i w tym roku, ale nasze raptory są w takim wieku, że dobrze jest im znaleźć towarzystwo :lol: a "towarzystwo" znalazło się w kierunku na Epir :mrgreen:

Peljesac nas zauroczył i z pewnością na niego wrócimy...jest jeszcze tyle miejsc do zobaczenia, które odpuściliśmy tym razem...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.03.2014 15:49

Violu , dziękuję za fajną relację :D
Dobrze wiem co czujesz , bo przy okazji każdego wyjazdu mam takie rozterki :roll: Nie umiem być w kilku miejscach jednocześnie i zawsze muszę rezygnować z części wakacyjnych planów , ale półwysep mam do poprawki , podobie jak większość wysp i tego nie odpuszczę :oczko_usmiech:
Wspaniałości w Grecji życzę :)

Pozdrawiam
Piotr
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 24.03.2014 16:08

viltob08 napisał(a):
CroAna napisał(a):Viola...i we mnie wzbudziłaś tęskne wspomnienia...aż żałuję, że w tym roku nie Peljesac...a niektóre fotki, no cóż, jakby identyczne z naszymi :lol:
dzięki bardzo!

:-) Oj bardzo chcieliśmy odwiedzić Trpanj i w tym roku, ale nasze raptory są w takim wieku, że dobrze jest im znaleźć towarzystwo :lol: a "towarzystwo" znalazło się w kierunku na Epir :mrgreen:

Peljesac nas zauroczył i z pewnością na niego wrócimy...jest jeszcze tyle miejsc do zobaczenia, które odpuściliśmy tym razem...

To może i ja:

Relacja O.K. ! ! !

Byłem na Peljescu kilka razy = piekności :lol: :lol: :lol:

viltob08 napisał(a):
Peljesac nas zauroczył i z pewnością na niego wrócimy......

Też tak myślę!!!

Mówisz Epir = piękna sprawa.

Cro kilka razy = cudownie.

Ostatnio Lefka = przepięknie. ! ! !

W tym roczku znowu coś koło Epirku!
Może Pelje . . . Peloponezik.
Coś koło tego . . . . . . . . Peloponezik.
Must be "three weeks" Pelopo . . . . .

Pozdrawiam
Darek
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 24.03.2014 16:18

viltob08 napisał(a):
:-) :lol: a "towarzystwo" znalazło się w kierunku na Epir :mrgreen:

To dobry kierunek ! ! !
nie pytam . . .
Ja to wiem ! ! !

P.S.
Napisz więcej o planach. . . . . . . . . . . . . . . . . . . !
Ostatnio edytowano 24.03.2014 16:21 przez Darkos, łącznie edytowano 2 razy
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.03.2014 16:18

piotrf napisał(a):Violu , dziękuję za fajną relację :D
Dobrze wiem co czujesz , bo przy okazji każdego wyjazdu mam takie rozterki :roll: Nie umiem być w kilku miejscach jednocześnie i zawsze muszę rezygnować z części wakacyjnych planów , ale półwysep mam do poprawki , podobie jak większość wysp i tego nie odpuszczę :oczko_usmiech:
Wspaniałości w Grecji życzę :)

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję, ze byłeś tu ze mną. Fakt, szkoda, że nie możemy zobaczyć kilku miejsc jednocześnie, ale z drugiej strony zawsze coś nam zostaje na deser :oczko_usmiech:

Darkos napisał(a):
Mówisz Epir = piękna sprawa.

Cro kilka razy = cudownie.

Ostatnio Lefka = przepięknie. ! ! !

W tym roczku znowu coś koło Epirku!
Może Pelje . . . Peloponezik.
Coś koło tego . . . . . . . . Peloponezik.
Must be "three weeks" Pelopo . . . . .

Pozdrawiam
Darek

Zatem może gdzieś się na trasie miniemy :wink: Jak już pisałam, to już nasze drugie podejście do tego kraju, poprzednim razem dojechaliśmy do granicy i moglśmy podziwiać tylko honorowe zmiany warty na jakimś takim placyku :roll: Pamiętam tylko przezabawnego gościa machającego nogą obutą w piękny trzewik z pomponikiem :lol: (wtedy do śmiechu nam nie było, bo kazali wracać, paliwa zero w baku, a w Macedonii i Serbii embargo na benzynę...pozwolono nam wtedy latać przez granicę z karnisterkiem i dzięki temu mogliśmy ruszyć dalej...).
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 24.03.2014 16:31

Polecam Grecję!
Więcej "plejsa"
in inglish : place :

My śmigamy 14 czerwca 2014.

Na three weeks ! ! !

Pelopo . . . ! ! !
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 24.03.2014 18:45

I ja dziękuję za super relację.w moim przypadku Peljesac pierwszy raz w lipcu,więc pochłaniam wszystkie wiadomości na jego temat.dzięki raz jeszcze ,miło było :papa:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 24.03.2014 21:25

Grecja to pierwszy kraj Południa, który pokochaliśmy, nim do padła nas crozaraza 8O ...więc...wybaczam :mrgreen:
czekamy na relację! bawcie się dobrze! :papa:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 25.03.2014 12:48

andeo napisał(a):I ja dziękuję za super relację.w moim przypadku Peljesac pierwszy raz w lipcu,więc pochłaniam wszystkie wiadomości na jego temat.dzięki raz jeszcze ,miło było :papa:

Z pewnością się nie zawiedziesz. Ten półwysep coś w sobie takiego ma...

CroAna napisał(a):Grecja to pierwszy kraj Południa, który pokochaliśmy, nim do padła nas crozaraza 8O ...więc...wybaczam :mrgreen:
czekamy na relację! bawcie się dobrze! :papa:

Ta crozaraza i nas dopadła, ale może wreszcie czas dojechać tam, gdzie mieliśmy być 13 lat temu ( długo coś ta podróż trwa :roll: ).
Postaram się wkleić jakieś zdjęcia z tego wypadu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży