Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac - Jestem zawiedziony popgodą

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2011 03:33

Wrzesień bywa kapryśny... zwłaszcza jak se bora przyleci.
Nie życzę nikomu takich huraganowych wrażeń jakie miałem dwa razy właśnie we wrześniu (pierwsza połowa, 2005 i 2007r.).
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.12.2011 11:47

Pogoda jak kobieta - zmienna jest :) Można mieć przepiękną pogodę zarówno we wrześniu czy nawet październiku i okropną w lipcu (jak ja w tym roku). Nie ma zasady, nie ma czegoś takiego jak gwarancja pogody.
Ja staram się cieszyć obecnością tam nawet w czasie kiepskiej pogody. Chorwacja ma tak wiele do zaoferowania. Nie tylko leżenie na plaży. A często bywa tak, że u nas pada, a wystarczy pojechać gdzieś parę kilometrów dalej i cieszyć się pięknym słońcem.
raf81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raf81 » 27.02.2012 08:38

jgx1 napisał(a):siedzimy w Orebic - wczoraj (sobota) nie było plaży ale lało raz, dziś leje co chwile, wyjeżdzamy w czwartek i dopiero wtedy zapowiadają ocieplenie - w zeszłym roku (mój pierwszy wyjazd do Cro) też nie było szału - STWIERDZAM ŻE CHORWACJA JEST DO BANI - człapać się 1500km w jedną strone żeby siedzieć w apartamencie? Odrazu zaznaczam że to MOJE odczucia - cóż ma do tego prawo, wiem że zaraz posypią się na mnie gromy - nic nie poradze że zawiodłem się na tym kraju - niestety piękne widoki, ciekawy kraj do zwiedzania i Jadran nie zrekompensowały mi braku pogody :(
pozdro 4all

Też przerabialiśmy w zeszłym roku 2-gą połowę lipca , ale w tym roku znowu będzie Chorwacja, poza tym nie było tak źle musicie przyznać że zeszłe lato całe było kiepskie. Pomyślcie o tych którzy zostali w Pl wykupili wczasy nad krystalicznym Bałtykiem :P i siedzieli 14 dni w jakimś domku i kto miał gorzej .
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 27.02.2012 11:28

Dla jednych 1500km to poczłapać a dla innych 1600 to śmignąć.
Po co jedziesz tak daleko, jeśli jazda jest nie jest przyjemnością ?
Mętny i zimny Bałtyk zapewne też ma swoich amatorów,
o gustach trudno dyskutować...
yola_73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yola_73 » 27.02.2012 17:58

eeeeeeeeee to, że pochmurno i pada to nie koniec świata:), pamiętam jak w 2009 w Slatinie było pochmurno, kropiło, kilka osób pod drzewami w kocach a my się kąpiemy, woda cudownie ciepła i super fale, wszyscy na nas patrzyli a my się super bawiliśmy. Podobnie było dwa lata temu.
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 10.03.2012 16:15

Kilka lat temu byłem w Zadarze. Przez tydzień max 28 stopni i kropiło. Żona narzekała, że nie przyjechała tu marznąć. W Polsce były upały. Ale i tak świetnie bawiliśmy się.
SDI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SDI » 10.03.2012 20:24

..w tym roku jadę we wrześniu do Splitu może ktoś powiedzieć na jaką pogodę mogę liczyć
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 10.03.2012 23:58

SDI napisał(a):..w tym roku jadę we wrześniu do Splitu może ktoś powiedzieć na jaką pogodę mogę liczyć

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Obstawiam 24,5 i lekkie zachmurzenie.
A tak na poważnie, to jedyna reguła to ta, że nie ma reguł. W ubiegłym roku, gdy 15.09 o 17.30 wsiadałem na prom na Korculę było w cieniu 36 i przez następne dni marzyliśmy o jakiejś małej borze i ochłodzeniu :wink:
Pozdrawiam
K
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 11.03.2012 22:30

raf81 napisał(a):
jgx1 napisał(a):siedzimy w Orebic - wczoraj (sobota) nie było plaży ale lało raz, dziś leje co chwile, wyjeżdzamy w czwartek i dopiero wtedy zapowiadają ocieplenie - w zeszłym roku (mój pierwszy wyjazd do Cro) też nie było szału - STWIERDZAM ŻE CHORWACJA JEST DO BANI - człapać się 1500km w jedną strone żeby siedzieć w apartamencie? Odrazu zaznaczam że to MOJE odczucia - cóż ma do tego prawo, wiem że zaraz posypią się na mnie gromy - nic nie poradze że zawiodłem się na tym kraju - niestety piękne widoki, ciekawy kraj do zwiedzania i Jadran nie zrekompensowały mi braku pogody :(
pozdro 4all

Też przerabialiśmy w zeszłym roku 2-gą połowę lipca , ale w tym roku znowu będzie Chorwacja, poza tym nie było tak źle musicie przyznać że zeszłe lato całe było kiepskie. Pomyślcie o tych którzy zostali w Pl wykupili wczasy nad krystalicznym Bałtykiem :P i siedzieli 14 dni w jakimś domku i kto miał gorzej .

My byłiśmy w drugiej połowie czerwca w Orebić - dwa tygodnie upału, już nawet słońce mnie męczyło.

W tym roku powrót na Rivierę Makarską, po raz drugi Tucepi, także druga połowa czerwca.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 13.03.2012 19:45

A jak z pogodą w Orebić w sierpniu ? Leje czy raczej świeci?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 13.03.2012 20:51

Mariusz1 napisał(a):A jak z pogodą w Orebić w sierpniu ? Leje czy raczej świeci?

Świeci codziennie, szczególnie od rana do wieczora, w nocy trochę mniej. Co do opadów to różnie. Zależy którego sierpnia. 15 sierpnia przedpołudnie ma być deszczowe, to samo 18. Od 20 do 24 upalnie i bezchmurnie.

Wybacz zgryźliwość, ale czy naprawdę oczekujesz poważnej odpowiedzi? ;) Prognoza pogody z 5-miesięcznym wyprzedzeniem? :roll:

Chyba że faktycznie jesteś początkujący i pytasz ogólnie o TYPOWĄ dla sierpnia pogodę. W takim razie spodziewaj się upałów, czasem wręcz nieznośnych (co nie oznacza, że niemożliwe jest kilkudniowe załamanie pogody :idea:). Chorwacja to mimo wszystko nie Egipt.

Jest jeszcze możliwość, że zadając takie pytanie, robisz sobie żarty i udało Ci się mnie wkręcić ;).

Pozdrawiam
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 13.03.2012 21:03

Byłem w zeszłym roku pomiędzy 5-20 sierpnia na Rivierze i miałem 14 dni upalnej pogody bez jednego dnia deszczu. Dwa dni tylko ostro powiało. W tym roku jadę pod koniec czerwca i jestem trochę zaniepokojony poprzednimi wypowiedziami o deszczu. Mam nadzieję, że będzie dobrze. :)
marlen
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marlen » 25.03.2012 07:17

witam,
my w tym roku jedziemy trzeci raz i kazdy wyjazd byl ok. zawsze jezdzimy pod koniec czerwca, w tym roku jedziemy 23 czerwca okolice makarskiej mysle ze bedzie zaje....

pzd
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 25.03.2012 09:27

Nigdy nie byliśmy w Cro na przełomie sierpnia i września. Trochę (ale tylko trochę) zaniepokoiły mnie wasze sugestie że na przełomie tych miesięcy zawsze jest załamanie pogody. Osobiście niedowierzam w takie analizy. Będąc kilka lat temu w lipcu było takie załamanie pogody że hohoho :roll:

W tym roku jedziemy pod koniec sierpnia za tunel i mam nadzieję że wszystkie załamania pogody zatrzymają się przed tunelem Dingać :wink:
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 08.04.2012 23:01

Jarko1 napisał(a):Dla jednych 1500km to poczłapać a dla innych 1600 to śmignąć.
Po co jedziesz tak daleko, jeśli jazda jest nie jest przyjemnością ?
Mętny i zimny Bałtyk zapewne też ma swoich amatorów,
o gustach trudno dyskutować...

Ja też lubię samochodowe podróże na wakacje, wtedy "śmigam", ale moja żonka woli lecieć samolotem, a ja... no cóż, jeszcze nie leciałem (boję się), ale moja też jeszcze nie leciała...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Peljesac - Jestem zawiedziony popgodą - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies