Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac - jak dojechać?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 28.02.2007 12:57

Tomas nie wiem skąd jesteś i jak planujesz dojechać na miejsce tzn. czy będziesz nocował po drodze, czy też nie. Uważam, że to także musisz brać pod uwagę planując wyjazd.
W ubiegłym roku miałem podobny dylemat. Po długich rozważaniach zdecydowaliśmy się na wariant, na kołach do Zuljany z noclegiem po drodze w okolicy Karlovaca. Osobiście gdybym miał jechać ponownie w tą okolicę wybrałbym znowu wariant na kołach, tak jak przedmówcy uważam, że widoki po drodze są niezapomniane. Mnie osobiście najbardziej urzekła dolina rzeki Neretvy.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.02.2007 17:09

Mnie osobiście najbardziej urzekła dolina rzeki Neretvy.

chyba bardziej delta Neretvy , bo żeby zobaczyć dolinę to trzeba jechać przez BiH :D Podroż na Peljesac , do Orebica promem jeśli chodzi o koszty jest wg mnie nieopłacalna , a i czasowo jeśli nie trafisz na prom z marszu - podobna. Proponowana wcześniej trasa przez Korculę - super! 8) Dodaj jeszcze Hvar i Vis , skocz do Medugorie i będziesz w Orebicu!! :D :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.02.2007 17:55

fido2001 napisał(a):Jezeli zalezy Ci aby szubciutko i bezproblemowo dostac sie na Peliesac, to wybierz A1 do Splitu, a pózniej Promem do Orebic(Peliesac). Co prawda nie jestem pewien czy bezposrednio mozna sie dostac promem z Splitu do Orebic, ale bez problemu doplyniesz do Vela Luka na Korculi, później wystarczy przejechać na drugi Koniec wyspy ( max.40min - droga super ! ) i w dalszym ciągu promem który kursuje co godzinke od 5.00 - 23.00 ( kosztuje grosze i płynie dosłownie kilka minut - poniżej 10ciu ) do samego Orebica. Oczywiście najlepiej było by od razu z Splitu do Orebica, ale nawet gdy bedzie mozliwosc tylko na druga opcje to i tak jest to duzo leszy wariant niz tluc sie magistrala Adriatycką ze Splitu w dół i począwszy od Stone jechać cały Peliesac...

Fajny tekst... I to niby ma być szybciutkie połączenie? Ze Splitu na Korczulę promem a następnie kolejnym promem na Peljeszacz. Że o kosztach nie wspomnę bo prom ze Splitu darmowy nie jest...
A jak zauważył Kir w sezonie dostanie się na prom w Splicie nie jest ławte żeby nie powiedzieć wprost jest bardzo trudne - w piątek/sobotę bez rezerwacji jest spora szansa że nie będzie miejsca.
Dlatego jeżeli już jechać "szybko" na Peljeszcz to albo do Plocze i stamtąd promem do Trpanja albo "naokoło" przez Neum (BiH) i następnie w Stonie wjazd na Peljeszacz. To ostatnie rozwiązanie jest de facto najszybsze i najpewniejsze, jeżeli komuś się spieszy bo droga jest zawsze otwarta a z promem nigdy nic nie wiadomo; bora, brak miejsc, brak promu bo akurat odpłynął itd - różnie może być. Choć sam akurat lubię pływać promami ale mi się nie spieszy...
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 28.02.2007 21:08

Sławomir Wocial napisał(a):chyba bardziej delta Neretvy , bo żeby zobaczyć dolinę to trzeba jechać przez BiH :D

Rzeczywiście masz rację Sławek, w tym wypadku zobaczy deltę Neretvy. Może jednak warto koledze Tomasowi przedstawić możliwość jazdy przez BiH.

P.S Czy Ty Sławek wróciłeś już z obozu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.03.2007 09:41

Niestety wróciłem już z obozu! A jazda przez BiH zawsze była i będzie przeze mnie popierana.
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 02.03.2007 23:21

Czy mógłbyś podać mi więcej szczegółów dotyczących tej drogi. Patrzę na mapę i niem czy dobrze rozumiem którą drogę masz na myśli. Przez jakie miejscowości się przejeżdza?
Z góry dzięki za więcej szczegółów.
Tom

Kir napisał(a):
Tomas napisał(a):A ile czasu może zająć droga ze Splitu do Ploce? Jak często kursują z tej miejscowości promy do Orebica?
Tom

Trochę źle postawione pytanie. Bo najlepiej dojechać do końca autostrady a potem nie zjeżdzać do Splitu tylko pojechać tzw starą drogą.
Bo od Splitu do Plocze jest tylko jedna droga, magistralą, w sezonie to koszmar. W sumie trzeba liczyć do Splitu do Plocze przez Makarską w sezonie to 2.5-3h, najczęściej w korku w centrum kazdej miejscowosci po drodze.
Droga drugą stroną gór Biokowo bez żadnych korków ok 1.5h
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 02.03.2007 23:34

Będę jechał z Warszawy. Napewno planuje nocleg, natomiast jeszcze nie wiem gdzie. Być może zdecyduję się na wydłużony dojazd połączony np. z odwiedzeniem Jezior Plitvickich. Czy orientujesz się ile godzin może zająć pokonanie trasy od Jezior Plitvickich do Orebica lub Ploce?
T.

klopot napisał(a):Tomas nie wiem skąd jesteś i jak planujesz dojechać na miejsce tzn. czy będziesz nocował po drodze, czy też nie. Uważam, że to także musisz brać pod uwagę planując wyjazd.
W ubiegłym roku miałem podobny dylemat. Po długich rozważaniach zdecydowaliśmy się na wariant, na kołach do Zuljany z noclegiem po drodze w okolicy Karlovaca. Osobiście gdybym miał jechać ponownie w tą okolicę wybrałbym znowu wariant na kołach, tak jak przedmówcy uważam, że widoki po drodze są niezapomniane. Mnie osobiście najbardziej urzekła dolina rzeki Neretvy.

Pozdrawiam
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 02.03.2007 23:41

Do Śestanovac powinna już w tym roku autostrada .A następnie Zagvozd Kozica Ravca Vrgorac i na koniec Ploce.W zeszłym roku przerabiałem tę trasę i było pusto i spokojnie.W tym roku ta sama trasa .Pozdrawiam :wink:
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 02.03.2007 23:54

krzysio21 napisał(a):Do Śestanovac powinna już w tym roku autostrada .A następnie Zagvozd Kozica Ravca Vrgorac i na koniec Ploce.W zeszłym roku przerabiałem tę trasę i było pusto i spokojnie.W tym roku ta sama trasa .Pozdrawiam :wink:

Ile czasu zajęło ci przejechanie odcinka od konca autostrady do Ploce?
Jechałeś na Peljesac? Jesli tak to z Ploce promem czy dalej na kolach?
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 03.03.2007 00:07

Tomas napisał(a):
krzysio21 napisał(a):Do Śestanovac powinna już w tym roku autostrada .A następnie Zagvozd Kozica Ravca Vrgorac i na koniec Ploce.W zeszłym roku przerabiałem tę trasę i było pusto i spokojnie.W tym roku ta sama trasa .Pozdrawiam :wink:

Ile czasu zajęło ci przejechanie odcinka od konca autostrady do Ploce?
Jechałeś na Peljesac? Jesli tak to z Ploce promem czy dalej na kolach?

Spokojnej jazdy jest około 2godz do Ploce.Następnie Peljesac na kołach następne 3 godzinki ( zakupy,tankowanie w Neum i postoje gdyż córka zaczęła ,,chorować'' i zanotowałem masę postojów nie planowanych.Myślę że czystej jazdy jest około 2 -2,5 godzinki do Orebicza.W drogę powrotną płynąłem promem lecz w sezonie w porcie trzeba było się zameldować godzinę wcześniej.Wniosek mój następny raz koła i tylko koła wycieczka promem zaliczona. :wink:
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 06.03.2007 14:34

Witam!

Też w tym roku planuję jechać do Orebic na kamp Nevio moze ktoś cos podpowie jak to w realu wygląda bo zdjątka są zaje fajne a czytam że kilka osób się tam przewinęło.
daro-111
Autostopowicz
orebić-pelijasać

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro-111 » 22.04.2007 15:12

Witam
Ja byłem w zeszłym roku w Orebiciu. Na dwa samochody, w tym cztery małe dzieciaki (3-4-5-6 lat). Jechałem przez Kraków-Bratysława-Wiedeń z boku-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Karlować-Split-Ston-Orebić. Trochę męcząca droga bo wybraliśmy się z Krakowa o 7.00 rano w sobotę przełom sezonów 29.07.2006 r. Dobrze się jechało do Karlowaća - dojechaliśmy tam na godz. 19.00 i nocowaliśmy na kempingu pod namiotami pod Krlowaćem (łazienki, dużo miejsca, 15euro za namiot+samochód). Rano przebiliśmy się bocznymi drogami do autostrtady i dalej na południe. Do Splitu kłopot tylko był w górach na serpentych autostrady-bo straszne korki, ale wzajema życzliwość i wysiadanie w czasie postojów w pięknych okolicach i widokach dodawało sił i pomagało rozprostować kości. Ludzie będący odpowiednikiem naszego PCK w korkach rozdawali również napoje (bardzo fajna sprawa). Już później do Splitu dojechaliśmy piorunem, no i dalej zaczęły się "schody" wąskie drogi, dużo samochodów. Ale za to widoki (dla nich warto się przemęczyć trochę), po prawej stronie urwiska i już blisko morze, śródziemnomorskaa rośłinność egzotyczna roślinność. Dzieci musiały jechać na tabletkach "lokompotiv" bo dużo zakrętów i różnic wyskości.
Do Orebića zajechaliśmy na godz. 20.00 w dniu 30.07.2006 r.. Może dlatego tak długo bo szwagier miła kłopoty ze sprzęgłem i musieliśmy szukać jakiegoś mechanika i małej naprawy co zeszło jakieś 1,5 godz.
Woda jest cudowna ciplutka, kryształowa tylko uwaga na jeżowce (buty z gumowanymi spodami potrzebne).
To na razie tyle
Pozdrawiam
Darek
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.04.2007 16:06

klopot napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):chyba bardziej delta Neretvy , bo żeby zobaczyć dolinę to trzeba jechać przez BiH :D

Rzeczywiście masz rację Sławek, w tym wypadku zobaczy deltę Neretvy. Może jednak warto koledze Tomasowi przedstawić możliwość jazdy przez BiH.

P.S Czy Ty Sławek wróciłeś już z obozu.

co prawda juz bylo
ale jeszecz rak o trasie przez BIH
http://www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=99&url=bih.html
pozdrav
Jacek
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 23.05.2007 15:17

split potem jardanka do drwenika około 1,5- do 2 h potem prom odchodzi o ile się nie mylę chyb aco godzinę i jesteś na pliesaku.POzdrav.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 27.05.2007 16:12

darko napisał(a):split potem jardanka do drwenika około 1,5- do 2 h potem prom odchodzi o ile się nie mylę chyb aco godzinę i jesteś na pliesaku.POzdrav.

Chcę sprostować tę informację :!:
O ile mi wiadomo prom z Drwenika nie płynie na Peljesac tylko na wyspę Korcula. Chyba że, chodziło Ci o wariant Drwenik- Korcula - Orebic ( czyli dwukrotna przeprawa promowa ) 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Peljesac - jak dojechać? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone