Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljeśac i Vis 2014 - zabawa w kotka i myszkę z AccuWeather

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magg5
Croentuzjasta
Re: Peljeśac i Vis 2014 - zabawa w kotka i myszkę z AccuWeat

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 16.03.2017 13:12

Jasne, że wpadnę :) Przez pewien czas nie było wpisów, martwiłam się, że nie będziesz już chciała dokończyć relacji.
Bardzo się cieszę, że piszesz dalej, czekam na dalsze wpisy z niecierpliwością ;)
Już masz plany na tegoroczny wyjazd? :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 16.03.2017 13:13

loverosa napisał(a):
Marsallah napisał(a):
loverosa napisał(a):chyba Vis i Komiza mają troszkę zacisznych uliczek?

Hmm, z tym może być pewien problem :mrgreen:

A mianowicie? 8)

Huh, po prostu Vis i Komiža nie mają ich zbyt wiele. W obydwu miastach możesz przejść się albo rivą (w Komižy zajmie to kilka minut, w Visie - nawet pół godziny, z przerwą - pomiędzy Luką a Kutem) albo jedyną uliczką równoległą do rivy, czyli za pierwszymi budynkami. I tyle, więcej nie ma.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 17.03.2017 09:42

loverosa
I Ty tak sama chodziłaś i nie bałaś się?

W Polsce pewnie bałabym się :wink: , ale w Chorwacji 8O :?: I to w biały dzień? :)
Samotne szwędanie jest super - nikt nie marudzi,że co chwilę przystajesz ,żeby strzelić fotę, więcej detali dostrzegasz ,no i masz to miejsce tylko dla siebie :)

magg5
Już masz plany na tegoroczny wyjazd?

Vis i Pelješac jak co roku, ale przymierzam się też do odwiedzenia Brača lub Šolty..Na razie pomysł kiełkuje w miarę obczytywania relacji z Brača..A propos, na Twoją jeszcze nie natrafiłam :wink:

Marsallah
Huh, po prostu Vis i Komiža nie mają ich zbyt wiele. W obydwu miastach możesz przejść się albo rivą (w Komižy zajmie to kilka minut, w Visie - nawet pół godziny, z przerwą - pomiędzy Luką a Kutem) albo jedyną uliczką równoległą do rivy, czyli za pierwszymi budynkami. I tyle, więcej nie ma.

Porównując Vis do innych typowych wyspiarskich miasteczek, to śmiem twierdzić że jest ponadstandardowy :oczko_usmiech:
A taki Ston na przykład? Maleństwo przy Visie, a nawet Komiży.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 20.03.2017 09:45

Ja lubię i Vis i Komižę, jednak zacisznych uliczek tam za wiele nie ma. Co nie znaczy, że nie ma wcale. Są - po jednej w każdym mieście :lol:

Vis, owszem, jest ponadstandardowy, ponieważ rozciąga się wzdłuż wybrzeża, prawie nie sięgając wgłąb lądu. Wiadomo: ukształtowanie terenu wiele wyjaśnia. Te góry przecież są prawie nad samym morzem. Tu nie ma centrum, wokół którego rozrasta się pajęczyna kolejnych uliczek - miasto nie jest na planie zbliżonym do okręgu, kwadratu czy plamy, a raczej nici ciągniętej od punktu do punktu. Od klasztoru i cmentarza Prirovo do nabrzeża portowego w Luce, dalej skrzywia się w stronę hotelu, obejmując większość knajp luki, potem oddala się od morza na dłuższy czas, żeby powrócić do niego w Kucie, znów zakrzywić się i podążyć blokami betonowymi w kierunku Českiej Vili, gdzie kończy się tuż przed ogrodzeniem z drutu kolczastego zaraz za plażą Grandovac.

I tak to jest z tym Visem.
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 21.03.2017 19:30

Katerina napisał(a):Vis i Pelješac jak co roku, ale przymierzam się też do odwiedzenia Brača lub Šolty..Na razie pomysł kiełkuje w miarę obczytywania relacji z Brača..A propos, na Twoją jeszcze nie natrafiłam :wink:

Super :) My w tym roku znowu na Brač, już 3 raz, a od tygodnia kiełkuje nam pomysł - majówka na Istrii :) Šolta za mną chodzi, ale w Braču zakochałam się i szczerze polecam. W razie czego służę też pomocą, bo zjeździliśmy wyspę wzdłuż i wszerz :)
Ja relacji jeszcze nie pisałam, ale może kiedyś napiszę... :)
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 02.04.2017 21:28

Katerina napisał(a):
karin74 napisał(a):Mam nadzieję, że został chociaż jeden bilet????
Czekam na Vis...planowałam na ten rok, ale z wrześniowego wyjazdu zrobił się wyjazd lipcowy - na ląd.
A plaża w Tućepi....piękna i też znana.
Pozdrawiam gorąco :-)

Witam i zapraszam :)

Próbuję przedrzeć się szybko przez ten półwysep i dobić z relacją do Visu przed moim wyjazdem na ..Vis już wkrótce- 12 DDW :D
Ja tez pozdrawiam :papa:

I w tym roku udało się....3 lipiec....kierunek Komiża :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 22.04.2017 20:34

karin74
I w tym roku udało się....3 lipiec....kierunek Komiża :D

Witaj w klubie :D Którym promem ? Zazdroszczę pierwszego wrażenia...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 22.04.2017 22:47

Postanowiłam dokończyć relację..

Po przeprowadzce, walce ze wspólnotą mieszkaniową i po świętach..

..i przed nalotem Teściowej w lecie :mrgreen:

Ostatni dzień na Visie..

...zaplanowałam na odwiedzenie miejsca( które wyobrażałam sobie.. i ten stan trwa :( ) na długo przed wyprawą na Wyspę.

57497d4c61cef.jpg

Autor tej książki jest autochtonem z Visu, chociaż bardzo :) stał się światowy ze względu na emigrację i popularność swojego dzieła...

Lektura polecana wszystkim Cromaniakom. (Dzięki Marsallah za rekomendację)

Tak więc planowana wycieczka do Mala Travna, gdzie w miesiącach letnich mieszka i podejmuje domową kuchnią Senko Karuza..

Ale.. rzut oka na niebo..i lekkie wahanie - do uvali podobno nie jest łatwo dotrzeć, a grozi totalne oberwanie chmury :!:

Poczekamy, zobaczymy.

Co tam u sąsiadów?

8O :roll:

P8164090.JPG

Nowa zagadka, moim zdaniem impreza szykuje się :D

Te dwa krzesła , niby wiadomo o co chodzi, ale nie dowierzam..
P8164091.JPG

P8164092.JPG

Elegancko, nawet popielniczki wystawili..Dizajn z loftu..

Pojawiają się goście - eee... sami faceci :o

P8164093.JPG

Cokolwiek to jest, impreza nie uda sie ze względu na pogodę :(

P8164094.JPG

P8164095.JPG

Nieśmiało pojawiają się... sikorki :)

P8164096.JPG

No, nie wytrzymałam i otworzyłam wino (białe) na balkonie..Mąż oderwał się od kompa nawet :wink:

Teraz wiadomo,że nigdzie już nie pojedziemy, toteż oddaję się radosnym obserwacjom :sm: :sm:

Pogoda ze złej robi się fatalna..

P8164098.JPG

P8164099.JPG

P8164100.JPG

P8164102.JPG

Wszystko jasne.. tylko urzędnik Stanu Cywilnego jakiś nie :mrgreen: urzędowy. Pogoda też nie wydaje się być przeszkodą.

Przypomina mi się... :mrgreen:

Jest lepiej z każdą lampką wina..niektórzy powiedzieliby na tym forum, że z kolejnym Cycem :lol: :sm:

Tak wygląda ślub hipsterów z Dubrovnika, czy może ze Splitu.
A jednak parasol :roll:

P8164103.JPG

P8164104.JPG

P8164105.JPG

P8164106.JPG

Moment kulminacyjny i ciąg dalszy nastąpi jutro. A na dobranoc coś dla każdego - rejs, cyc , górale - no i wesele :mrgreen:

gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.04.2017 00:05

No jestem - prosto z pokładu Kapitańskiej Baby :mrgreen: ... to co pijemy :?: :oczko_usmiech:
Katerina napisał(a):... Co tam u sąsiadów?
P8164106.JPG
...

Oooo akurat jest imprezka :mrgreen: wiedziałam kiedy wpaść ?

Zaczynam od końca, tak zapierniczasz z ta relacją, że ledwo zdążyłam 8O :mrgreen:
Muszę wrócić od początku :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 23.04.2017 11:06

Książka obowiązkowo do kupienia :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.04.2017 11:33

Katerina wbijam się natychmiast na Twój balkon bo nie wolno tak cycać samotnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Podzielisz się trochę? Po nacycaniu wpadamy na imprezę, daleko nie ma, może się nie zgubimy po drodze w waskich tajemniczych uliczkach miasteczka 8O
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.04.2017 12:43

beatabm napisał(a):Katerina wbijam się natychmiast na Twój balkon bo nie wolno tak cycać samotnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Podzielisz się trochę? Po nacycaniu wpadamy na imprezę, daleko nie ma, może się nie zgubimy po drodze w waskich tajemniczych uliczkach miasteczka 8O
Jak się dobrze wytrzemy i zdejmiemy buty to nas może gospodynie przepuści na skróty przez swoją konobę :mrgreen: Obrazek
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 23.04.2017 19:33

Taki widok z balkonu to nie byle co :) Super tak popodglądać.... i pocycać :) ;) Czekam na dalszy ciąg relacji :) :)
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 24.04.2017 10:04

gusia-s:
Oooo akurat jest imprezka :mrgreen: wiedziałam kiedy wpaść ?

Zaczynam od końca, tak zapierniczasz z ta relacją, że ledwo zdążyłam 8O :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: Nie da się ukryć, jestem chyba rekordzistką ,jeśli chodzi o rozwleczenie relacji w czasie..trochę na moje usprawiedliwienie działa fakt, że wplatam wątki z kolejnych wypadów na Vis, bo ten z 2014 nie oddawał obrazu miejsca(przez tę pogodę właśnie :twisted: )

Na imprezkę wstrzeliłaś się idealnie - a pijemy - co kto lubi - ja pozostanę przy bevandzie (białe winko z wodą).

beatabm:
Katerina wbijam się natychmiast na Twój balkon bo nie wolno tak cycać samotnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Podzielisz się trochę? Po nacycaniu wpadamy na imprezę, daleko nie ma, może się nie zgubimy po drodze w waskich tajemniczych uliczkach miasteczka 8O

No, liczyłam na Ciebie i inne obecne tu Osoby :oczko_usmiech: Tak ciągle tylko z mężem cycać - ile można?

magg5:
Taki widok z balkonu to nie byle co :) Super tak popodglądać.... i pocycać :) ;) Czekam na dalszy ciąg relacji :) :)

Witaj Magda :papa: Tak, tego mojego viskiego balkoniku nie zamienię na żaden inny - nawet za darmo :P

CROnikiCROpka:
Książka obowiązkowo do kupienia :)

Ale że czytałaś i rekomendujesz, czy właśnie podjęłaś decyzję o zakupie?
Ciekawe co sądzisz, bo styl trochę specyficzny, dla mnie super :!:

gusia-s:
Jak się dobrze wytrzemy i zdejmiemy buty to nas może gospodynie przepuści na skróty przez swoją konobę :mrgreen: Obrazek

Vanja całymi wieczorami przesiaduje na progu domu na ulicy i plotkuje z sąsiadkami obserwując turystów :lol:
Spokojnie wymkniemy się przez konobę niezauważone. Kiecka kolorowa z falbanami jest?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.04.2017 10:09

Katerina napisał(a):

Vanja całymi wieczorami przesiaduje na progu domu na ulicy i plotkuje z sąsiadkami obserwując turystów :lol:
Spokojnie wymkniemy się przez konobę niezauważone. Kiecka kolorowa z falbanami jest?

Kiece wszystkie nabędziemy - z falbankami i obowiązkowo z gumką w pasie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: W tak pięknych okolicznościach przyrody i ten tego.....niepowtarzalnych....imprezy po cycaniu nie można odpuścić Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży