Jaka cisza na forum !Relacje wiszą na niezmiennych pozycjach, wszyscy chyba szusują na stokach
Ktoś chce obejrzeć Stinivę?
Mimo, że takie obrazy zaburzyć mogą nastrój białego szaleństwa?
Katerina napisał(a):CROnikiCROpka napisał(a):Super! Plaża boska i cieszę się, że opisałaś zejście na dół Ile czasu schodziliście?
15 minut? Coś about
W tym roku atakujemy z wody
Katerina napisał(a):a z drugiej strony..no właśnie ,może ktoś wie jakie dokładnie wyspy stąd widać? Myślę,że Hvar i...?
Katerina napisał(a):Wracamy do cieplutkiej Komiży na zimniutką bevandę - viska nazwa jakby szprycera - bijelo stolno z wodą
Marsallah napisał(a):Hejka Katerina,
Normalnie jak znowu trafiłem do Twojej relacji, to chciałem odpisać na Twoje zapytanie - ale patrzę, że jest z początku lipca
Przeleciałem te kilka stron, głównie Twoich wpisów z zapartym tchem. Pokazałaś parę miejsc, do których nie dotarliśmy - no ale w końcu zaliczyłaś Visiora już trzykrotnie (my tylko 2, trzeci będzie w 2017). Pritiščina, plażyczki na północ od Visu, wnętrze Jastožery (super pomysł z odłożeniem kasiory na wymarzonego jastoga!), widok na Komižę ze szczytu Komuny - to obrazki, których sam nie widziałem i dzięki za wzbogacenie mojej wewnętrznej Visopedii
Zasmucił mnie Twój wpis o budowie w Rukavcu vis a vis Konoby La Terazza - ale rozumiem, że to będzie po prostu większy budynek z apartmanami, nie hotelik? Zresztą, nie wyobrażam sobie w takiej dziurze hotelu. No, ale piszesz ogólnie, że Vis zyskuje na popularności i nie jest to pierwszy taki głos w ostatnich latach. Nie sądzę, żeby głównym tego powodem były nasze relacje na cro.pl Po prostu, Vis nadrabia stracone lata, powstaje infrastruktura, która na Hvarze czy Korčuli były już od dawna. No cóż, najwyżej trzeba będzie szukać dalej na południeKaterina napisał(a):a z drugiej strony..no właśnie ,może ktoś wie jakie dokładnie wyspy stąd widać? Myślę,że Hvar i...?
Żaden tam Hvar, tylko Korčula. Przy dobrej widoczności (i dobrej jakości zdjęciu) za Korkirą - odrobinę na prawo (pd.-zach.) widzielibyśmy także wysepki Archipelagu Lastova. Hvar to mijasz płynąc na Vis - wybrzeże Hvaru zobaczysz patrząc z pn.-wch. brzegów Visu, np. ze Stončicy czy Smokovej.Katerina napisał(a):Wracamy do cieplutkiej Komiży na zimniutką bevandę - viska nazwa jakby szprycera - bijelo stolno z wodą
Bevanda = vino + voda negazirana
Gemišt = vino+ voda gazirana (znana u nas jako szprycer, z niem. Spritzer/G'spritzter).
Pamiętam, że wspominał o tym w swojej książce (przywołanej w mojej 1. relacji z Visu) Senko Karuza. My bewandy nie pijemy, a ze szprycerem w Chorwacji jest taki problem, że w 99% knajp jedyną gazowaną wodą jest Jamnica, która - ze względu na mocno słony smak - nie nadaje się do połączenia z winem. Jedyną (jeśli mnie pamięć nie myli) do tej pory konobą, w której do wina podano nam gazowanego studenaca, była...La Terazza w Rukavcu
Katerina napisał(a):Kiedy wyruszacie na Vis?
Katerina napisał(a):Gdyby ktoś zechciał poinstruować mnie jak cytować fragmenty i to w jednym poście, byłabym wdzięczna.
Katerina napisał(a):Visior wciąż dla nas atrakcyjny - chcemy w tym roku spróbować dotrzeć do niektórych zakamarków od strony wody.
Ale w przyszłym roku musi być nowa wyspa. Mljet,Korćula, Hvar były, więc kolej na Brać,Śoltę lub Lastovo.